Φραγκογιάννης: Σε εξέλιξη πολλά εγχειρήματα ενίσχυσης της Ελλάδας στην ενέργεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φραγκογιάννης: Σε εξέλιξη πολλά εγχειρήματα ενίσχυσης της Ελλάδας στην ενέργεια
« Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, έρχεται να επιβεβαιώσει το ρόλο αυτό της χώρας μας» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία.

«Τα θέματα της ενέργειας βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών, σε κάθε επίπεδο, στην αμερικανική πρωτεύουσα» τονίζει σε συνέντευξή του σήμερα στην ε/φ POLITICAL ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Ειδικότερα, ο κ. Φραγκογιάννης εξηγεί ότι το ζήτημα της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ με στόχο τη μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό τοπίο για την Ευρώπη, στηριζόμενο σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αποτέλεσε το αντικείμενο μελέτης που παρουσιάστηκε, παρουσίας του, στο Atlantic Council, στις 18 Μαΐου, επί του οποίου ακολούθησε «μια άκρως ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση».

Η προοπτική συμμετοχής αμερικανικών εταιριών στα έργα υποδομής για τη διασύνδεση του ενεργειακού συστήματος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» επισημαίνει, «βρέθηκε στην ατζέντα των συνομιλιών, στις συναντήσεις που είχα τόσο με την Ένωση Επιχειρήσεων Αμερικής-Κεντρικής Ευρώπης (ACEBA) όσο και με το Αμερικανικό Επενδυτικό Ταμείο DFC. Και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Όσον αφορά στο ρόλο «συνδέσμου» της χώρας μας στο ενεργειακό, ο υφυπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι «η Ελλάδα ήδη αποτελεί κόμβο μεταφοράς ενέργειας προς την Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη και είναι σε εξέλιξη πολλά εγχειρήματα προς ενίσχυση αυτού του ρόλου». Κάνει αναφορά στη νέα μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη, «η οποία θα αποτελέσει την πηγή τροφοδότησης με υγροποιημένο αέριο της Βουλγαρίας καθώς και άλλων χωρών στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια». Και προσθέτει ότι «επιπλέον, εξετάζεται η προοπτική ανάπτυξης περισσότερων μονάδων FSRU ανά την Ελλάδα και η αύξηση των εισαγωγών LNG από βασικούς προμηθευτές, όπως οι ΗΠΑ».

«Με τις επιπλέον ιδιότητες του πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και του ισχυρού συμμάχου των ΗΠΑ» υπογραμμίζει ο κ. Φραγκογιάννης, «η Ελλάδα έχει όλα τα εφόδια ώστε να ηγηθεί της συλλογικής προσπάθειας, σε επίπεδο ΕΕ, να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες ενεργειακές προκλήσεις και οι σοβαρές επιπτώσεις τους στην καθημερινότητα των ευρωπαϊκών νοικοκυριών, με τη στήριξη και των ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, όπως διατυπώθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού, για την επίσημη ένταξη της Αμερικής στην τριμερή ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στο σχήμα 3+1, για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, έρχεται να επιβεβαιώσει το ρόλο αυτό της χώρας μας».

Παράλληλα δηλώνει αισιόδοξος ότι, ως Ελλάδα, θα καταβάλουμε και στο πλαίσιο της ΕΕ κάθε δυνατή προσπάθεια να αμβλύνουμε όσο είναι εφικτό τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς και ότι στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, θα ληφθούν «ακόμα πιο γενναίες» αποφάσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες «προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, της διαφοροποίησης των πηγών της, αλλά και της ανάσχεσης των αυξητικών τάσεων στις τιμές τους».

Ερωτηθείς για το πώς αντιμετώπισε η αμερικανική πλευρά τα ελληνικά επιχειρήματα για την κλιμάκωση εσχάτως της τουρκικής προκλητικότητας, ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός «δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των λεγομένων του», ότι «παρουσίασε στους Αμερικανούς αποδείξεις για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας -τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά- σε μια κίνηση που αιφνιδίασε πολλούς και σίγουρα αναστάτωσε την Τουρκία, αλλά που εκτιμώ ότι ήδη λειτούργησε υποστηρικτικά προς τις ελληνικές θέσεις και θα λειτουργήσει ακόμα περισσότερο σε βάθος χρόνου».

Απαντώντας σχετικά με τη θετική ατζέντα Ελλάδας-Τουρκίας, εξηγεί ότι συνεχίζεται η προώθηση της. «Μάλιστα» σημειώνει, «ο επόμενος γύρος των συζητήσεων επί των θεμάτων της θετικής ατζέντας έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στην 'Αγκυρα, στις 24 Ιουνίου. Οι 25 θεματικές της θετικής ατζέντας αναπτύσσονται στους τομείς των μεταφορών, του περιβάλλοντος, του τουρισμού, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έχουν γίνει σημαντικά βήματα, πχ για τη βελτίωση της διασυνδεσιμότητας, για τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών, για την αύξηση των τουριστικών ροών εκατέρωθεν, καθώς και για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα πολιτικής προστασίας».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τις αμερικανικές επενδύσεις, δηλώνει «υπερήφανος για τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας, κατά τα τελευταία δύο χρόνια», καθώς «οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση και ειδικά όσον αφορά τις επενδύσεις από ΗΠΑ, είναι ενδεικτική η παρουσία στη χώρα μας της Amazon, της Microsoft, της Pfizer, της Google». Και προσθέτει: «Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον επιχειρηματικό κόσμο των ΗΠΑ και επεξεργαζόμαστε ιδέες και προτάσεις για σημαντικά νέα project με έμφαση στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα είμαστε σε ικανό στάδιο ωριμότητας ώστε να κάνουμε και σχετικές ανακοινώσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.