Α. Σιάμισιης: Μέρος της στρατηγικής των ΕΛΠΕ οι έρευνες υδρογονανθράκων

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Α. Σιάμισιης: Μέρος της στρατηγικής των ΕΛΠΕ οι έρευνες υδρογονανθράκων
Τυχόν διαταραχή των εξαγωγών αργού πετρελαίου από τη Ρωσία δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό των ΕΛΠΕ, αλλά και στο σύνολο της εγχώριας αγοράς, σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων.

Τυχόν διαταραχή των εξαγωγών αργού πετρελαίου από τη Ρωσία δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό των ΕΛΠΕ, αλλά και στο σύνολο της εγχώριας αγοράς, σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, στο μείγμα αργού πετρελαίου του Ομίλου το 15-20% προερχόταν από τη Ρωσία, ωστόσο τα ΕΛΠΕ σταμάτησαν την προμήθεια από τη Μόσχα από την έναρξη του πολέμου. Όπως πρόσθεσε, ένα μεγάλο πλεονέκτημα των διυλιστηρίων του Ομίλου είναι πως βρίσκονται σε παραλιακά σημεία, με ιδιόκτητα λιμάνια, με συνέπεια να μπορούν να εισάγουν ποσότητες από διάφορες χώρες, όπως τη Λιβύη, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο ή τις ΗΠΑ.

Στην περίπτωση πάντως του φυσικού αερίου, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη όπως τόνισε, καθώς αν διακοπούν οι ρωσικές εξαγωγές θα υπάρξουν σημαντικές αρνητικές συνέπειες και από οικονομικής πλευράς. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε ο κ. Σιάμισιης, η Ελλάδα πιθανώς είναι καλύτερα τοποθετημένη σε σχέση με άλλες χώρες από την Κεντρική Ευρώπη, καθώς διαθέτει μία σειρά από συμφωνίες προμήθειες με άλλες χώρες (όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Αλγερία), που δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία.

Ο κ. Σιάμισιης σημείωσε πως η έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Ομίλου, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση των δύο μπλοκ του Ιονίου, μέσα στα επόμενα 2-5 χρόνια μπορεί να υπάρξουν οι πρώτες γεωτρήσεις. Στα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» της Κρήτης υπάρχει μία συγκριτική καθυστέρηση, ωστόσο τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. «Η κυβέρνηση θέλει να το προχωρήσει, αντιλαμβάνεται τη σημασία της ενεργειακής αυτονομίας, οπότε θα δούμε για επιτάχυνση», πρόσθεσε.

Η εκτίναξη των ενεργειακών τιμών έχει προκαλέσει αύξηση του κόστους κατά 200-250 εκατ. ευρώ στα ΕΛΠΕ, σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας ότι ούτε ένα ευρώ από αυτή την επιπλέον επιβάρυνση δεν έχει περάσει στην κατανάλωση. Πάντως, όπως πρόσθεσε, αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται εσαεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΠΕ: Τα επόμενα βήματα στις έρευνες για κοιτάσματα αερίου

ΕΛΠΕ: Σήμα για ταχεία μετάβαση στις ΑΠΕ το νέο φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider