Η Πολωνία θα περιορίσει την αύξηση των τιμών του αερίου για κάποιους δημόσιους φορείς

Newsroom
Μοιράσου το
Η Πολωνία θα περιορίσει την αύξηση των τιμών του αερίου για κάποιους δημόσιους φορείς
Επιχειρήσεις ανέφεραν πως οι λογαριασμοί τους φυσικού αερίου θα είναι κατά πολλές φορές υψηλότεροι από αυτούς του 2021.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας καταρτίζει νέο νόμο για να περιορίσει τον αντίκτυπο των αυξανόμενων τιμών του φυσικού αερίου σε δημόσιους φορείς, όπως είναι τα νοσοκομεία, στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάτσεκ Σασίν.

Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν πέρυσι στην Ευρώπη, καθώς η άρση των περιορισμών για την COVID-19 δημιούργησε μεγάλη ζήτηση επί των εξαντλημένων αποθεμάτων φυσικού αερίου εν μέσω ενός σφιχτού εφοδιασμού.

Επιχειρήσεις στην Πολωνία ανέφεραν ότι έλαβαν ειδοποίηση πως οι λογαριασμοί τους φυσικού αερίου θα είναι κατά πολλές φορές υψηλότεροι από αυτούς που λάμβαναν το 2021, αλλά ο αντίκτυπος σε φορείς, όπως τα νοσοκομεία, ανησυχεί ιδιαιτέρως τους ψηφοφόρους.

Ερωτηθείς αν η Πολωνία θα αναλάβει δράση για να βοηθήσει θεσμούς όπως αυτοί, ο Γιάτσεκ Σασίν απάντησε θετικά.

"Το νομοσχέδιο αυτό προετοιμάζεται με ταχείς ρυθμούς λόγω της πρόσφατης αύξησης στις τιμές του αερίου", δήλωσε στον δημόσιο ραδιοσταθμό Polskie Radio 1, προσθέτοντας ότι με τον νόμο αυτόν θα επεκταθεί η χρήση ενός μηχανισμού τιμολόγησης που εφαρμόζεται στα νοικοκυριά.

"Η αύξηση στους λογαριασμούς αερίου των νοικοκυριών είναι ακόμη πολύ μεγάλη, αλλά μια κατά μέσον όρο αύξηση 54% γι'αυτούς τους πελάτες σε σύγκριση με μια (αύξηση) αρκετών εκατοντάδων ποσοστιαίων μονάδων, ακόμη έως και 800%, για άλλες οντότητες, θα πρέπει να πούμε ότι είναι αρκετά λογική", σημείωσε ο ίδιος.

Το μέτρο για τις τιμές του αερίου αναμένεται να συμπεριληφθεί σε πακέτο νέων μέτρων που αποσκοπεί στην ελάφρυνση των συνεπειών του πληθωρισμού στους ψηφοφόρους και θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.

Η Πολωνία έχει ήδη ανακοινώσει μειώσεις των φόρων στην ενέργεια, την βενζίνη και βασικά είδη διατροφής, όπως επίσης και χρηματικές ενισχύσεις για νοικοκυριά. Οικονομολόγοι δηλώνουν ότι τα μέτρα αυτά θα περιορίσουν την άνοδο του πληθωρισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά μπορεί να τον ενισχύσουν αργότερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία-Γερμανία-Πολωνία: Το ρωσικό φυσικό αέριο ρέει προς ανατολάς για 15η ημέρα