Σε ύψη-ρεκόρ η ανησυχία για ακρίβεια και ανατιμήσεις από Βιομηχανία, εμπόρους και υπηρεσίες τον Νοέμβριο- Ενισχύθηκε, πάντως, το «κλίμα»

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ύψη-ρεκόρ η ανησυχία για ακρίβεια και ανατιμήσεις από Βιομηχανία, εμπόρους και υπηρεσίες τον Νοέμβριο- Ενισχύθηκε, πάντως, το «κλίμα»
οικονομία
Ιστορικό υψηλό σε βιομηχανία, λιανεμπόριο και υπηρεσίες στις προσδοκίες για άνοδο τιμών σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΙΟΒΕ. Άνοδος ανησυχίας με ενίσχυση οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο.

Οι προσδοκίες για έναν νέο γύρο ανατιμήσεων από πλευράς του επιχειρηματικού κόσμου εντείνονται, με τους σχετικούς δείκτες συγκυρίας να καταρρίπτουν και πάλι τα ιστορικά υψηλά στις νέες μετρήσεις που έκανε το Νοέμβριο το ΙΟΒΕ και δημοσιεύονται σήμερα από την Κομισιόν (έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο).

Τα στοιχεία δείχνουν, επίσης, μικρή άνοδο του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και το Νοέμβριο (στις 103,4 μονάδες από 102,4 μονάδες τον Οκτώβριο, αλλά μεταφέρουν τη στάση της αγοράς λίγο πριν έρθουν τα νέα για τη μετάλλαξη Όμικρον), με την επίδραση από αυτό το νέο υγειονομικό μέτωπο να αναμένεται σε έναν μήνα, μαζί με τις μετρήσεις του Δεκεμβρίου.

Στο πεδίο της ακρίβειας, το ανοδικό ράλι συνεχίζεται από τους 3 κλάδους: του λιανεμπορίου, των υπηρεσιών αλλά και της βιομηχανίας (σ.σ. τα αναλυτικά στοιχεία για την Ελλάδα θα ανακοινωθούν από το ΙΟΒΕ την Τετάρτη και προκύπτουν από ερωτηματολόγια στα οποία απαντούν εταιρείες κάθε κλάδου). Ανάλογη είναι η πορεία και στην ΕΕ.

Ειδικά στη βιομηχανία, η πολύ μεγάλη τάση για ανατιμήσεις συνοδεύεται και από ένα άλλο στοιχείο: από ιστορικό ρεκόρ στο νέο δείκτη αβεβαιότητας που εισήχθη τους τελευταίους μήνες και για πρώτη φορά εισέρχεται σε θετικά επίπεδα.

Το ΙΟΒΕ, στις τελευταίες ανακοινώσεις του αναφέρει πως στο κλίμα «ενσωματώνεται και προβληματισμός για την άνοδο των τιμών στην ενέργεια και άλλα αγαθά, καθώς και για την εξέλιξη της πανδημίας, με νέα επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει χαμηλό. Εφόσον συνεχιστούν αυτές οι τάσεις, είναι πιθανή μια σημαντική κλιμάκωση προσεχώς των επιπτώσεών τους, στα νοικοκυριά όπως και τις επιχειρήσεις. Ήδη παρουσιάζονται δυσχέρειες διεθνώς στη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, πλήττοντας κυρίως τη βιομηχανία και χώρες με υψηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές».

Η κυβέρνηση από την πλευρά της εκτιμά πως ο γενικός δείκτης τιμών θα επιταχυνθεί έως το τέλος του έτους φτάνοντας σε ποσοστό ανόδου στο 4%. Και το οικονομικό επιτελείο δηλώνει έτοιμο για νέα μέτρα στήριξης αν χρειασθεί.

Σημειώνεται πως η άνοδος του πληθωρισμού ήταν 3,4% τον Οκτώβριο. Επιπλέον, οι τιμές έχουν αρχίσει να φαίνονται πολύ πιο έντονα στη «τσέπη» του νοικοκυριού. Τα στοιχεία που παρακολουθεί η Eurostat για την πορεία των τιμών στα τρόφιμα δείχνουν πως το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» είναι πιο εκτεθειμένο από ότι γίνεται φανερό από την πορεία του συνολικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Η άνοδος του δείκτη τροφίμων στην Ελλάδα φτάνει το 3% τον Οκτώβριο (και στο 3,6% τον Σεπτέμβριο), και στην ευρωζώνη το 1,8% (άνοδος κατά 2,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, οι τιμές αυξάνονται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ στα τρόφιμα τα οποία, λόγω χαμηλού εισοδήματος αποτελούν στην Ελλάδα πιο μεγάλο «κομμάτι» της δαπάνης για το ελληνικό νοικοκυριό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εντείνεται η πίεση ακρίβειας και κρουσμάτων στην οικονομία – Σχέδιο για ασπίδα μέσω επενδύσεων & μέτρων στήριξης

gazzetta
gazzetta reader insider insider