Παπαλεξόπουλος: Ο δεκάλογος αισιοδοξίας για την καινοτομία στην Ελλάδα και οι τρεις προκλήσεις για την οικονομία

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παπαλεξόπουλος: Ο δεκάλογος αισιοδοξίας για την καινοτομία στην Ελλάδα και οι τρεις προκλήσεις για την οικονομία
Ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά συνολικά  10 λόγους που γεννούν αισιοδοξία αναφορικά με το «εθνικό σύστημα καινοτομίας» παρουσίασε το πρωί της Δευτέρας ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά συνολικά 10 λόγους που γεννούν αισιοδοξία αναφορικά με το «εθνικό σύστημα καινοτομίας» παρουσίασε το πρωί της Δευτέρας ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της καινοτομίας στην Ελλάδα ο ίδιος εξήγησε πως «βλέπει το ποτήρι μεσογεμάτο», καθώς υπάρχουν δέκα λόγοι που γεννούν αισιοδοξία για την καινοτομία της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Αυτοί είναι:

1) Από το απόλυτο τίποτα πριν από 15 χρόνια, σήμερα η Ελλάδα διαθέτει ένα μικρό, αλλά ζωτικό σύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, αξίας περί τα 5-6 δισ. ευρώ.

2) Σε ορίζοντα πέντε ετών η αξία του εν λόγω οικοσυστήματος θα τριπλασιαστεί και θα φτάσει περί τα 15 δισ. ευρώ.

3) Ακόμη και μέσα στην πανδημία σημειώθηκαν πολλές, έμπρακτες επενδύσεις νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν πηγή έμπνευσης και παραδείγματα προς μίμηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στα πρώτα ελληνικά «unicorns».

4) Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολύ σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα από κολοσσούς, όπως οι Microsoft, Pfizer, Accenture, οι οποίες αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας και θα οδηγήσουν στη δημιουργία σημαντικών πολλαπλασιαστών για την ελληνική οικονομία.

5) Η ελληνική διασπορά διαδραματίζει τον δικό της σημαντικό ρόλο, καθώς μέσα από επιτυχημένες εταιρείες του εξωτερικού, ανοίγονται νέοι ορίζοντες και δημιουργούνται νέες αγορές.

6) Πολύ σημαντική είναι η πρόοδος που συντελείται στα ελληνικά πανεπιστήμια.

7) Το τελευταίο διάστημα γίνονται συζητήσεις για δημιουργία συγκεκριμένων clusters στον ελληνικό χώρο, σε κλάδους όπως για παράδειγμα η βιοτεχνολογία.

8) Η ψηφιοποίηση ανοίγει τεράστιες ευκαιρίες για ανάπτυξη.

9) Η μεγάλη συναντίληψη και το ενδιαφέρον από την πολιτεία και προσωπικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

10) Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας μεταστροφής - αργής αλλά ουσιαστικής - ως προς την αντίληψη της κοινωνίας για την επιχειρηματικότητα. Πλέον η κοινωνία αντιμετωπίζει ως μέλος της την επιχειρηματικότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαλεξόπουλο, η καινοτομία συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο στην κατεύθυνση επίτευξης βιώσιμων και μακροπρόθεσμων ρυθμών ανάπτυξης, ενώ οδηγεί και στην κοινωνική πρόοδο. Η καινοτομία μπορεί να οδηγήσει στη συλλογική αναβάθμιση της χώρας, εκτίμησε.

Πανδημία

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εκτίμησε πως έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της.

Ωστόσο παραδέχθηκε πως ακόμη «δεν έχουμε βγει στο ξέφωτο» και θα απαιτηθεί από όλους υπομονή για αρκετό καιρό. Μάλιστα δεν παρέλειψε να επισημάνει πως πλέον η προσοχή όλων στρέφεται στη νέα παραλλαγή «Όμικρον».

Ενεργειακή κρίση

Σχολιάζοντας τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους στη χώρα μας, ως απόρροια της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, ο κ. Παπαλεξόπουλος ανέφερε πως καλώς μέχρι τώρα η κυβέρνηση έλαβε μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, ωστόσο πλέον πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες στήριξης και της ελληνικής παραγωγής.

«Η ελληνική παραγωγή ζητά ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας για να έχει πρόσβαση στις ανταγωνιστικές αγορές», σημείωσε.

Πληθωρισμός

Αναφερόμενος στην άνοδο του πληθωρισμού, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα στοιχεία συνηγορούν στο ότι θα είναι ένα παροδικό φαινόμενο, χωρίς διάρκεια, «χρειάζεται υπομονή και δεν θα πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα».

«Πανδημία, ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός έχουν οδηγήσει σε μια ‘αναμπουμπούλα’, όμως εκτιμώ πως δεν πρέπει να περιμένουμε να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα για να πάμε παρακάτω. Εγώ είμαι υπέρ των δράσεων μέσα στην αναμπουμπούλα, γιατί κατά κάποιο τρόπο οι ανατροπές κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα και οι δυσκολίες μπορούν να αποτελέσουν την τέλεια ευκαιρία για επανατοποθέτηση», εξήγησε στη συνέχεια.

Η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί αλλά πρέπει να επιταχύνει

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική επιχειρηματικότητα εξελίσσεται με βάση τα μηνύματα που παίρνει. Μπορεί να χάθηκαν κάποια μηνύματα μέσα στη δεκαετή κρίση που βίωσε η χώρα κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά τώρα με ταχύτατο βηματισμό προχωρά προς τη θετική κατεύθυνση.

«Η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί αλλά πρέπει να επιταχύνουμε, δεν συμμερίστηκα ποτέ το δεν μπορούμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ για να καταλήξει πως η μεγάλη επένδυση σήμερα στην Ελλάδα αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό και «όχι σε ευρώ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider