Με 37 δισ. στην άκρη, γιατί «δανείζεται» το ΥΠΟΙΚ;

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με 37 δισ. στην άκρη, γιατί «δανείζεται» το ΥΠΟΙΚ;
Το «μαξιλάρι» του ΥΠΟΙΚ είναι κοντά στα 37 δισ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά το ΥΠΟΙΚ (ΟΔΔΗΧ) εν μέσω ανασχηματισμού, προχώρησε σε νέο δανεισμό με επανέκδοση του 5ετούς και του 30ετούς ομολόγου. Τι συμβαίνει με το κρατικό χρέος;

Μέσα στη… χλαλοή που προκάλεσε ο από καιρού αναμενόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε το «άνοιγμα» δύο παλαιότερων εκδόσεων του 5ετούς και του 30ετούς ομολόγου, προκαλώντας ερωτηματικά τόσο για την κίνηση δανεισμού όσο και για τη χρονική συγκυρία.

Το εύκολο είναι η απάντηση που αφορά τη χρονική συγκυρία.

Καμία σχέση με τον ανασχηματισμό, απλή σύμπτωση. Η επανέκδοση των δύο τίτλων, είχε προσδιορισθεί στην τρέχουσα συγκυρία προκειμένου να αποφύγει τις επερχόμενες μεγάλες εκδόσεις τόσο της Κομισιόν όσο και των άλλων μεγάλων του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Το ερώτημα που αφορά στο γιατί με… παραγεμισμένο μαξιλάρι – 37 δισ. ευρώ – το ΥΠΟΙΚ καταφεύγει σε νέο δανεισμό έχει κι αυτό την απάντησή του.

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ μέσω PEPP «αγόρασε» 11,54 δισ. ευρώ σε τίτλους κρατικού χρέους της Ευρώπης, έναντι αγορών 16,58 της προηγούμενης εβδομάδας. Και σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες όσο αφορά τα ελληνικά ομόλογα υποχρεώθηκε να αγοράζει έντοκα γραμμάτια γιατί δεν υπήρχαν στην δευτερογενή αγορά διαθέσιμοι ομολογιακοί τίτλοι (!).

Συνολικά η ΕΚΤ έχει «μαζέψει» από τις αγορές περί τα 27 δισ. ευρώ σε κρατικούς τίτλους και… δεν υπάρχει ίχνος άλλων χαρτιών για να αγοράσει στην βάση των προβλεπόμενων αναλογιών του PEPP.

Ο ΟΔΔΗΧ λίγο πολύ είναι υποχρεωμένος να εκδίδει χρέος έστω και με το σταγονόμετρο, όχι για να καλύψει το δημόσιο έλλειμμα, αλλά για να καλύψει ένα πολύ μικρό μέρος της ζήτησης, η οποία έτσι κι αλλιώς έχει ένα κυρίαρχο «παίκτη», την ΕΚΤ.

Συνολικά η ΕΚΤ έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής για αγορές κρατικών τίτλων 1325,07 δισ. ευρώ από τα 1850 διαθέσιμα στο PEPP. Τα 27 δισ. ευρώ ελληνικών τίτλων μέσα στον όγκο των αγορών της είναι ένα πολύ μικρό μέρος, αλλά παρ’ όλα αυτά... δυσκολεύεται να τα αγοράσει γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά.

Βέβαια αυτή η «σπανιότητα» των ελληνικών ομολόγων συμβάλει στο να είναι τόσο περιζήτητα που στο τέλος να καταλήγουν να διακινούνται με αποδόσεις χαμηλότερες και των ιταλικών τα οποία σε αντίθεση με τα ελληνικά έχουν investment grade διαβάθμιση του αξιόχρεου. Παρ’ όλα αυτά η θετική πλευρά της «σπανιότητας» αυτής έχει και τα όριά της που δεν είναι άλλα από εκείνα της υποχρέωσης να υπάρχει χρέος που να μπορεί να αγοραστεί στο πλαίσιο του PEPP.

Και στο σημείο αυτό είναι που δρομολογούνται εκδόσεις όπως αυτές που αναγγέλθηκαν «αναπάντεχα» χθες και οι οποίες είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση των αποδόσεων τελικά και ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση της θέσης τους σε σύγκριση με τα ιταλικά…

Όσο αφορά το κανονικό QE της ΕΚΤ (αυτό στο οποίο δεν είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα) οι αγορές της την περασμένη εβδομάδα ήταν μόλις 2,63 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το σύνολο των μέχρι σήμερα αγορών στα 2443 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα και – συνολικά – 291,11 δισ. σε εταιρικά ομόλογα. Σ’ αυτές τις «αγορές» τα ελληνικά ομόλογα προς το παρόν τουλάχιστον θα συνεχίσουν να... απουσιάζουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξανανοίγει τις εκδόσεις 5ετούς και 30ετούς ομολόγου ο ΟΔΔΗΧ

gazzetta
gazzetta reader insider insider