Η καταστολή των εισηγμένων στη Wall Street κινέζικων εταιρειών απειλεί μια αγορά 2 τρισ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η καταστολή των εισηγμένων στη Wall Street κινέζικων εταιρειών απειλεί μια αγορά 2 τρισ. δολαρίων
Το Πεκίνο έχει προκαλέσει σοκ μέσω παγκόσμιων χρηματοοικονομικών κύκλων με τα σχέδια τους να ενισχύσει τους περιορισμούς στις εισηγμένες πέρα από τον Ατλαντικό κινέζικες εταιρείες, για λόγους διαρροής δεδομένων.

Το Πεκίνο έχει προκαλέσει σοκ μέσω παγκόσμιων χρηματοοικονομικών κύκλων με τα σχέδια τους να ενισχύσει τους περιορισμούς στις εισηγμένες πέρα από τον Ατλαντικό κινέζικες εταιρείες, για λόγους διαρροής δεδομένων, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να στοιχίσει μετοχές αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Wall Street.

Ωστόσο, η ασαφής φύση της ανακοίνωσης την Τρίτη, η οποία ακολούθησε την καταστολή της εισηγμένης εταιρείας στη Νέα Υόρκη, Didi, προκάλεσε σύγχυση μεταξύ των επενδυτών. Οι κινεζικές εταιρείες επανεξετάζουν ήδη τη συμμετοχή τους στις αμερικάνικες αγορές.

Τι ανακοίνωσε η Κίνα;

Η ανακοίνωση προήλθε από τους κορυφαίους ηγέτες της Κίνας σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις «καθοδηγούνται από τη σκέψη του Σι Τζινπίνγκ για τον σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά για μια νέα εποχή».

Ο Γι Χουιμάν, πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Κινητών Αξιών της Κίνας, το χαρακτήρισε «νέο σημείο εκκίνησης για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος (της χώρας) για τη διακυβέρνηση της κεφαλαιαγοράς».

Ωστόσο, οι τραπεζίτες και οι ειδικοί δήλωσαν ότι η ανακοίνωση έδειξε ότι οι εισαγωγές στα αμερικάνικα χρηματιστήρια θα γίνουν πολύ πιο δύσκολες για τις κινεζικές εταιρείες, ιδίως εκείνες των οποίων οι επιχειρήσεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα data - εάν τους επιτρέπεται καθόλου.

«Θα μπορούσα να δω μια πλήρη απαγόρευση των αμερικανικών καταχωρίσεων; Ναι» είπε ο Φρέιζερ Χάουι, ανεξάρτητος αναλυτής και ειδικός στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Κίνας. Πρόσθεσε ότι η δομή «οντότητας μεταβλητού ενδιαφέροντος» που χρησιμοποιούν κινεζικοί όμιλοι για την έκδοση μετοχών στη Νέα Υόρκη θα μπορούσε επίσης να υποστεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση από το Πεκίνο. Πρόκειται για υπεράκτιες οντότητες που χρησιμοποιούνται για την υπερπήδηση των ξένων επενδυτικών κανόνων στην Κίνα για συγκεκριμένους τομείς.

Υπάρχουν σχεδόν 250 κινεζικές εταιρείες εισηγμένες στη Νέα Υόρκη με συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή Επισκόπησης Ασφάλειας ΗΠΑ-Κίνας.

Τι κρύβεται πίσω από την κίνηση;

Οι κατευθυντήριες γραμμές καθιστούν σαφές ότι τα data είναι θέμα εθνικής ασφάλειας, μια ανησυχία που υπογραμμίζεται από την έναρξη έρευνας για την Didi από τις αρχές της Κίνας (CAC) λίγες μόνο ημέρες μετά την αρχική δημόσια προσφορά της ύψους 4,4 δισ. δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα.

Μια πηγή των Financial Times κοντά στην Didi είπε ότι η εταιρεία είχε ενημερωθεί από την αρμόδια αρχή να καθυστερήσει την καταχώρισή της στην Wall Street έως ότου διενεργήσει έλεγχο ασφαλείας δεδομένων. Η εταιρεία αρνήθηκε ότι γνώριζε πριν από την IPO του ότι οι ρυθμιστικές αρχές σχεδίαζαν να παρέμβουν.

Στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκε ότι ένας νόμος των ΗΠΑ που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο, ο οποίος απαιτεί από τις κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ να υποβάλλονται σε αμερικανικούς ελέγχους μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή σημαντικών δεδομένων πέρα από τα σύνορα της χώρας.

Ωστόσο, νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι δεν υπάρχει νόμος που να επιτρέπει σε κρατικές υπηρεσίες να παρεμβαίνουν σε υπερπόντιες λίστες για λόγους ασφάλειας δεδομένων, εξ ου και η ανάγκη αυστηρότερων κανονισμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider