Ο πληθωρισμός θα εισβάλει στην ατζέντα της ΕΚΤ στα τέλη Οκτωβρίου

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πληθωρισμός θα εισβάλει στην ατζέντα της ΕΚΤ στα τέλη Οκτωβρίου
Τα παράδοξα  της ανακοίνωσης της ΕΚΤ και της «γραμμής» Λαγκάρντ. Τα μηνύματα και οι ανησυχίες που τα συνοδεύουν. Φθινόπωρο οι αλλαγές και Άνοιξη η αλλαγή πλεύσης. Γιατί η «χαλάρωση» ήταν αναπόφευκτη και για το τρίτο τρίμηνο.

Οι αγορές άκουσαν αυτό που ήθελαν, τουλάχιστον προς το παρόν. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει για ένα ακόμα τρίμηνο τις αυξημένες αγορές κρατικού και ιδιωτικού χρέους μέσω του PEPP. Μετά... βλέπουμε. Το παράδοξο δεν είναι αυτό.

Το παράδοξο είναι ότι η κ. Λαγκάρντ παρουσίασε τη διατήρηση της πολιτικής του β' τριμήνου και στο γ' τρίμηνο του έτους όσον αφορά το PEPP, με μία εκτεταμένη εισαγωγή παραδοχής του φαινόμενου ενίσχυσης των πληθωριστικών τάσεων στην Ευρωζώνη.

Και, όπως παρατηρήθηκε – από ελάχιστους – αναλυτές και ΜΜΕ, αυτό είναι πραγματικά παράδοξο, καθώς τα αναχώματα στην αυξητική τάση του πληθωρισμού δεν μπορούν να οικοδομηθούν, σε καμία περίπτωση, με οικοδομικά υλικά όπως η... νομισματική χαλάρωση, δηλαδή ο νομισματικός πληθωρισμός.

Το αντίθετο, με μια τέτοια εισαγωγή από την Λαγκάρντ θα περίμενε κανείς φυσιολογικά να ακολουθήσει μία έστω και διακριτική λεκτική προειδοποίηση από πλευράς της ΕΚΤ, για τα όσα πρόκειται να αλλάξουν, οσο αφορά την μέχρι σήμερα υπερ-χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, που ακολουθεί εδώ και μερικά χρόνια η ΕΚΤ. Και την οποία έχει διευρύνει ακόμα περισσότερο από την περασμένη άνοιξη με το PEPP μετά το ξέσπασμα του covid 19.

Η επίμονες αναφορές της κας Λαγκάρντ για την ενίσχυση των πληθωριστικών τάσεων – ανεξάρτητα από το χαρακτηριστικό της «μεταβατικότητας» με το οποίο τις συνόδευε – επιβεβαιώθηκαν από τα στοιχεία του Μαίου (EUROSTAT) και ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο από τις εισαγώμενες τιμές πρώτων υλών, του πετρελαίου αλλά και του «φθηνού» δολάριου.

Την ίδια ημέρα άλλωστε έφθασαν και τα «νέα» για πληθωρισμό 5% σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ...Οι εκτιμήσεις στην Γερμανία κάνουν λόγο για ΔΤΚ στο 3,3% μέχρι και 3,5% στο τέλος του χρόνου.

Τι συμβαίνει λοιπόν, γιατί Λαγκάρντ «μιλάει» για τον πληθωρισμό αλλά αυτό δεν επηρεάζει την ...πρακτική της;

Η απάντηση δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αν κοιτάξει κανείς τα όσα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρωζώνη μέσα στο Β εξάμηνο του 2021.

Σε ενα περιβάλλον ισχυρών επιφυλάξεων για το αν οι οικονομίες θα είναι σε θέση να ανοίξουν με την «πρόοδο» της αντιμετώπισης του Covid και των μεταλλάξεών του, ο πληθωρισμός σαν άμεσος κίνδυνος μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Σε πρώτο επίπεδο είναι και παραμένουν:

· Η επίσπευση – μετά από καθυστέρηση ενός έτους – της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης (NGEU) από τις αγορές με εκδόσεις της Κομισιόν, οι οποίες τελικά θα ξεπεράσουν τον αρχικό προγραμματισμό και θα φτάσουν τα 120 – 125 δις ευρώ για το Β εξάμηνο του έτους.

· Η αναχρηματοδότηση του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών του ευρωπαϊκού νότου αλλά και των οικονομιών της κεντρικής Ευρώπης, με ποσά που επίσης αριθμούν εκατοντάδες δις ευρώ, με πρώτη την Ιταλία, την Ισπανία να ακολουθεί, όπως και η Γαλλία, κ.α.

Μέσα στον Ιούνιο «τρέχουν» δύσκολες διαδικασίες για να προλάβει η Κομισιόν να μαζέψει αρκετές δεκάδες δις ευρώ πριν «κλείσουν» οι αγορές για καλοκαίρι, το ίδιο και το ιταλικό ΥΠΟΙΚ.

Άλλωστε για τον λόγο αυτό, όπως είχε επισημάνει το Insider.gr, η Αθήνα κινήθηκε γρήγορα με την επανέκδοση του δεκαετούς, πριν αρχίσουν να μπαίνουν οι ...ελέφαντες στο δωμάτιο και εξαφανισθεί κάθε ζωτικός χώρος για τις περιορισμένες ανάγκες του ΟΔΔΗΧ.

Σ’ αυτό το περιβάλλον η ΕΚΤ δεν είχε κανένα περιθώριο να προχωρήσει σε «αλλαγές» που θα μπορούσαν να θέσουν έστω και κατ’ ελάχιστον σε κίνδυνο, τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για μία σταδιακή μεταβίβαση του βάρους στήριξης των οικονομιών στην μετά covid εποχή από την νομισματική στην δημοσιονομική πολιτική, από την ΕΚΤ στο NGEU…

Πέραν αυτού όμως είναι μάλλον βέβαιο οτι η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε μέσα στο τρίτο τρίμηνο αυτό να διακινδυνεύσει σοβαρές αλλαγές στην πολιτική της και για ...πολιτικούς λόγους. Τον Σεπτέμβρη οι γερμανικές εκλογές, με την αποχώρηση της Μέργκελ από την Καγκελαρία, σημαδεύουν μια πιθανή αλλαγή σκηνικού, η οποία θα επηρεάσει και τις ισορροπίες μέσα στην ΕΚΤ.

Αυτή η πλευρά, αν και πολύ διακριτικά, διαπερνά τις αποφάσεις στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπορεί να αποφάσισει τα επόμενα βήματα της πολιτικής του στα τέλη του Οκτώβρη (Συμβούλιο στις 27/10), με κάποιες από τις μεταβλητές αυτές να έχουν σταθεροποιηθεί. Τότε θα φανεί και το αν το τέλος του PEPP θα είναι οριστικά την άνοιξη του 2022 ή θα υπάρξουν ...νεώτερα.

Κάπου εκεί στα μέσα του Φθινοπώρου το θέμα του πληθωρισμού για την Ευρωζώνη θα ξαναμπεί και επίσημα στο τραπέζι και θα είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider