Άδ. Γεωργιάδης: Στόχος να αποκτήσουμε βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άδ. Γεωργιάδης: Στόχος να αποκτήσουμε βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στο Φόρουμ των Δελφών
«Τώρα ο κόσμος δε με ρωτάει γιατί ξεπουλάς το Ελληνικό, αλλά γιατί καθυστερείς;» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων από το Φόρουμ των Δελφών.

Για ευνοϊκή οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών την Τετάρτη ενώ αναφερόμενος στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για ανάπτυξη +4,1% για το 2021 και +6% για το 2022 σημείωσε πως «θα δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά, όχι για να επιβεβαιωθούν απλώς, αλλά για να τις ξεπεράσουμε».

Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι «πέρυσι τέτοια εποχή οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής ήταν ότι η Ελλάδα θα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη, διψήφιο αριθμό. Και κάθε καινούρια πρόβλεψη πήγαινε σε ένα ευνοϊκότερο σενάριο την Ελληνική οικονομία, σε μία καλύτερη τελικά πρόβλεψη και η καλύτερη πρόβλεψη στην οποία φτάσαμε, ήταν, πάντως, λιγότερο ευνοϊκή απ’ αυτό που τελικώς είχαμε ως αποτέλεσμα στο τέλος της χρονιάς».

Άρα, τόνισε «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αν δουλέψουμε με εργατικότητα και αποφασιστικότητα στους ρυθμούς που το κάνουμε και με τη διαδρομή που έχουμε ακολουθήσει, θα πετύχουμε και ακόμα καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης για φέτος και ιδιαίτερα για του χρόνου».

Αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ BSΗ και της «Πυραμίς» τόνισε ότι «είναι μία έμπρακτη απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει την αποβιομηχάνιση που είχε βιώσει τα τελευταία χρόνια και να αντιστρέψει σιγά – σιγά αυτήν την πορεία».

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, «ένας από τους κεντρικούς στόχους του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν είναι μόνο η πρόοδός μας σε τομείς που παραδοσιακά πηγαίνουμε καλά, όπως παραδείγματος χάρη ο τουρισμός, αλλά θέλουμε να δώσουμε και ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει βιομηχανική παραγωγή ίσως όχι να γίνει φυσικά η πρώτη Ευρωπαϊκή βιομηχανική δύναμη, αλλά όχι να είναι τελείως ασήμαντη όπως είμαστε τώρα». Σημείωσε δε, ότι στο «όχι πολύ μακρινό μας παρελθόν, η Ελλάδα είχε μία πολύ αξιοπρεπή βιομηχανική παραγωγή και στο πλαίσιο αυτό δουλεύουμε».

Όσον αφορά στις επενδύσεις στην Ελλάδα σημείωσε πως το βασικό μήνυμα που θέλουμε να εκπέμψουμε σε κάθε πιθανό επενδυτή, είναι: «Είμαστε εδώ, σεβόμαστε τα χρήματά σας και το χρόνο σας και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να γίνει η επένδυσή σας πραγματικότητα και να κερδίσετε, με αυτό θέλω να κλείσω, από την επένδυσή σας».

«Αυτό που έχει σημασία για τους επενδυτές να ξέρουν είναι ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει. Η Ελλάδα μπορεί πια να συζητάει για ξένες επενδύσεις και να τις καλωσορίζει. Μπορεί να αντιδρά σε όποιον πάει να σταματήσει τις επενδύσεις ο ίδιος ο λαός, ο οποίος προηγουμένως ήταν στους δρόμους για τον ανάποδο λόγο» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ακόμα πως «το ότι περάσαμε την περίοδο του κ. Τσίπρα η οποία μας κόστισε 100 δισ. , δεν αντιλέγω, αλλά αν το δεις στη μακροχρόνια οπτική του αυτά τα 100 δισ. μπορεί τελικώς να τα πάρουμε πίσω διπλά».

«Τώρα ξαφνικά έχουμε έναν ελληνικό λαό, που δεν με ρωτάει πια όπως το 2014 «Γιατί προδότη, Γεωργιάδη, ξεπουλάς το Ελληνικό», γιατί αυτά μου έλεγαν το 2014 όταν υποστήριζα την επένδυση στο Ελληνικό. Τώρα πια μου λένε στο δρόμο: «Γιατί έχεις αργήσει και δεν το έχεις δώσει γρηγορότερα;» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

Οι παράγοντες της αγοράς

Από την πλευρά του Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλας Μπακατσέλος, μίλησε για «αλλαγή νοοτροπίας», καθώς «το ελληνικό κράτος επανασυστήνεται με ένα σοβαρό πρόσωπο» και αυτό, όπως εκτίμησε, δημιουργεί εμπιστοσύνη. «Οι Αμερικάνοι λένε ότι όταν η μηχανή δουλεύει φουλ πρέπει να ρίξεις καύσιμο. Αυτό πρέπει να γίνει στην ελληνική οικονομία» είπε ο κ. Μπακατσέλος και τόνισε ότι επιστρέφει το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών αναφέροντας το παράδειγμα του Ελληνικού όπου συμμετέχει με επένδυση 1 δισεκατομμυρίου η Microsoft. Επίσης, αναφέρθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και τα ναυπηγεία, στα οποία θέλουν να επενδύσουν Αμερικανοί.

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός, ανάφερε ότι το προφίλ της Ελλάδας έχει αλλάξει και αυτό έχει αναγνωριστεί στο εξωτερικό, ενώ τόνισε ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα, με επενδύσεις που αντιπροσωπεύουν το 20,5% του συνόλου. Είπε επίσης ότι το Επιμελητήριο υλοποίησε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο φόρουμ στο Βερολίνο όπου επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον των Γερμανών για την Ελλάδα και τόνισε ότι «συνεχίζουμε το έργο μας με σειρά δράσεων». Αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική συμφωνία γερμανικής εταιρείας με τη ΔΕΗ για ΑΠΕ, τη Fraport, νέες μονάδες παραγωγής της Boeringer και πολλές άλλες. Επίσης, τόνισε ότι επενδύσεις έχουν γίνει και στην επαρχία, πράγμα πολύ σημαντικό. Όσον αφορά στη λεγόμενη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, τις μικρές εταιρείες, απάντησε ότι «πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να τις κάνουμε ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».

Ο Senior Advisor της Oaktree Capital Management, Σπύρος Σπυρόπουλος, είπε ότι η ελληνική οικονομία έχει διανύσει μεγάλη διαδρομή από το 2012 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο ξεκίνημα ενός ενάρετου κύκλου. Οι εισροές ξένου κεφαλαίου αυξάνονται διαρκώς, ωστόσο, πρόσθεσε, οι ξένες επενδύσεις παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, στο 20% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 50% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι μέχρι σήμερα μεγάλο μέρος των ξένων κεφαλαίων πήγαινε σε επενδύσεις χαμηλής αποδοτικότητας – π.χ. γραφεία πωλήσεων – αντί για έρευνα και ανάπτυξη. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα 72 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα οδηγήσουν σε περισσότερες επενδύσεις, που θα στοχεύουν στη μεγιστοποίηση του οφέλους, ενώ όσον αφορά στις τράπεζες, είπε ότι πρέπει να διευρυνθεί η πρόσβαση σε κεφάλαια για διάφορους τομείς, καθώς παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα η χρηματοδότηση.

Ο Group Managing Director της AXIA Ventures, Αντώνης Αχιλλεούδης, υποστήριξε ότι απόδειξη του ότι η Ελλάδα είναι μία νέα Ελλάδα είναι ότι η Γερμανία την εμπιστεύεται και εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα μας έχει την ευκαιρία να γίνει «παγκόσμιος παίκτης». Τα 72 δισ. μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μία πραγματικά καινούργια Ελλάδα και τόνισε ότι «βλέπουμε ένα οικονομικό boom και πιστεύω ότι θα το δούμε περισσότερο το επόμενο διάστημα και για πρώτη φορά οι λόγοι θα είναι θεμελιώδεις και αυτό θα διαρκέσει».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Euroxx Securities, Γιώργος Πολίτης, τόνισε ότι έχει γίνει σκληρή δουλειά για να αλλάξει η νοοτροπία της χώρας μας, ενώ πρόσθεσε ότι «το timing της ανάκαμψης της Ελλάδας μας φέρνει σε πολύ καλή θέση παγκοσμίως». Χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης «πακέτο Ντελόρ με αναβολικά» και τόνισε ότι σημασία έχει η διαχείρισή του και η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η Κατερίνα Καρατζά, Managing Partner της Karatzas & Partners Law Firm είπε ότι και η ίδια στη δουλειά της βλέπει ότι η χώρα μπαίνει σε έναν ενάρετο κύκλο και ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις. Εκτίμησε ότι πρέπει να ενισχύσουμε τον τριτογενή τομέα και να επιστρέψει η βιομηχανία στη χώρα και, όπως εξήγησε, για να γίνει αυτό χρειάζεται σταθερότητα δικαίου. Παραδέχτηκε ότι έχει γίνει πρόοδος, όμως χρειάζονται επιπλέον βήματα: π.χ. το θέμα των δικαιωμάτων σε ακίνητα όπου, όπως είπε, τα προβλήματα θα λυθούν με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Αναφέρθηκε επίσης στο δαιδαλώδες σύστημα των απαραίτητων αδειών για τη λειτουργία μίας επιχείρησης, αλλά και στην ανάγκη κανόνων γενικής παραγραφής για τις διοικητικές παραβάσεις.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου, Ιωάννης Αράπογλου, αποκάλυψε ότι η επένδυση της Fraport έχει ήδη φτάσει το 1,7 δις. ευρώ και υποστήριξε ότι αυτό που ζητούν οι ξένοι επενδυτές είναι σταθερότητα στο νομικό, πολιτικό, φορολογικό και μεταρρυθμιστικό περιβάλλον. Ζήτησε να εφαρμόσουμε και να διατηρήσουμε τους παράγοντες που εκτιμούν όλοι οι επενδυτές, να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες και τη σωστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, ενώ χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την κατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης προς την πράσινη ανάπτυξη και τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταθόπουλος: Θέλαμε, πράγματι, να επενδύσουμε στην Ίντερ - Ποιοι κλάδοι είναι ελκυστικοί

Αλέξης Πατέλης: Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Κομισιόν: Υψηλή ανάπτυξη, έκρηξη επενδύσεων, «ασημένιο» στο Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά υψηλό χρέος

gazzetta
gazzetta reader insider insider