Κυβερνητικό τροχάδην τον Μάιο για τη θωράκιση της οικονομίας – Οι παρεμβάσεις που είναι στα σκαριά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυβερνητικό τροχάδην τον Μάιο για τη θωράκιση της οικονομίας – Οι παρεμβάσεις που είναι στα σκαριά
Νέα Στρατηγική των Δημοσίων Συμβάσεων 2021-2025. Σύσταση Ειδικών Τμημάτων στα δικαστήρια για υποθέσεις ανταγωνισμού, επενδύσεων ή τηλεπικοινωνιών. Αλλαγές στην Επαγγελματική Κατάρτιση για τη σύνδεση με την παραγωγή και με την αγορά Εργασίας. Τα νομοσχέδια που οδεύουν προς τη Βουλή.

Με το βλέμμα στην «επόμενη» ημέρα του ανοίγματος της οικονομίας, αλλά και της ομαλότερης δυνατής έναρξης του Ταμείου Ανάκαμψης που προϋποθέτει μία σειρά από τομές που θα διασφαλίσουν ταχύτητα στην ολοκλήρωση των έργων κινείται η κυβέρνηση. Επιπλέον, έχει το βλέμμα» στην ανάγκη για νέο κύκλο αναβαθμίσεων που επιβάλλει μία καλή εικόνα της χώρας έναντι των θεσμ΄βν που ολοκληρώνουν τος αξιολογήσεις τους για τις μεταρρυθμίσεις και για τον νέο Προϋπολογισμό.

Στο ευρύτερο οικονομικό πεδίο, σε πρώτη προτεραιότητα τίθεται από την κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες η προώθηση της Στρατηγικής των Δημοσίων Συμβάσεων 2021-2025 η επεξεργασία της οποίας ολοκληρώθηκε. Επίσης ολοκληρώθηκε η νομοτεχνική επεξεργασία του νομοχεδίου για την τηλεργασία στον Δημόσιο Τομέα και προωθείται η θέση του σε διαβούλευση.

Στον Άρειο Πάγο, προς επικύρωση, έχουν σταλεί οι αλλαγές στους Εσωτερικούς Κανονισμούς των Δικαστηρίων για τη σύσταση Ειδικών Τμημάτων στα δικαστήρια όπου θα εκδικάζονται υποθέσεις έντονου αναπτυξιακού χαρακτήρα ( για παράδειγμα ανταγωνισμού, επενδύσεων ή τηλεπικοινωνιών). Επίσης συνεχίζεται ο επαναπροσδιορισμός των χρονιζόντων υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη με τη βοήθεια της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας.

Στο πεδίο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (που συνδέεται με τις νέες δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης), προωθείται η συγκρότηση και λειτουργία των Περιφερειακών Συμβουλίων Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (ΣΣΠΑΕ) τα οποία θα εισηγούνται ειδικότητες στα ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, ΕΣΚ, ΕΠΑΣ, ειδικά μαθήματα και δραστηριότητες. Επίσης προωθείται η έγκριση 20 οδηγών Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Αναφορικά με τα μεγάλα έργα, προτεραιότητα δίδεται μετά τη κατάθεση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο έργο της Μόνιμης Υποθαλάσσιας Οδικής Ζεύξης Νήσου Σαλαμίνας», υπεγράφη η σύμβαση για τις πρόδρομες εργασίες στη γραμμή 4 του ΜΕΤΡΟ, ολοκληρώθηκε η συγκοινωνιακή μελέτη για την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας της βέλτιστης λύσης για την χάραξη της επέκτασης της γραμμής 2 του μετρό προς Γλυφάδα και «κλείδωσε τη χωροθεσία για συνολικά τρεις σταθμούς (Πλατεία Μακεδονίας, Άνω Γλυφάδα και Γλυφάδα.). Επίσης το νέο έργο αποθήκευσης ενέργειας 200 εκ. ευρώ στην Αλεξανδρούπολη έλαβε άδεια από τη ΡΑΕ, ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200MW της ΔΕΗ στη Δ. Μακεδονία, ενώ προχωρά ο μεγάλος διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για τις 37 εργολαβίες σε όλη τη χώρα, ύψους 1,6 δις. ευρώ (αντικατάσταση μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας ΧΤ με smart meters, αναβάθμιση του εναέριου δικτύου ΔΕΔΔΗΕ σε δασικές περιοχές κλπ).

Παράλληλα προωθούνται στη Βουλή μία σειρά από νομοσχέδια. Μεταξύ αυτών το Νομοσχέδιο για τις ΟΚΕ από το ΥΠΟΙΚ, η Ενσωμάτωση της οδηγίας 2018/2002 για την ενεργειακή εξοικονόμηση, αλλά και το νομοσχέδιο για το Υπαίθριο Εμπόριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fitch: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια με ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η κυβέρνηση τρέχει για «πρωτιά» και στο ΕΣΠΑ μετά το Ταμείο Ανάκαμψης – Την επόμενη εβδομάδα η πρόταση στις Βρυξέλλες

gazzetta
gazzetta reader insider insider