Γεωργιάδης: Η ΜΟΔ ανταποκρίθηκε με επιτυχία σε πρωτοφανείς προκλήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεωργιάδης: Η ΜΟΔ ανταποκρίθηκε με επιτυχία σε πρωτοφανείς προκλήσεις

Την ωρίμανση, ένταξη σε προγράμματα και υλοποίηση 279 έργων σε 99 Δήμους υποστήριξε το 2020 η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.), παρέχοντας για πρώτη φορά και εξειδικευμένη νομική υποστήριξη στους ΟΤΑ.

Στα πεπραγμένα της ΜΟΔ υπό το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον κ. Γιώργο Παπαδημητρίου, ξεχωρίζουν ο χειρισμός του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων κατά τρόπο ώστε να υλοποιηθούν γρήγορα τα προγράμματα υποστήριξης των πληττόμενων από την πανδημική κρίση επιχειρήσεων, η σύσταση Ομάδων Υποστήριξης για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) που αφορά στο πρόγραμμα για τις περιοχές της απολιγνιτοποίησης και για τις δράσεις του Πράσινου Ταμείου και η υποστήριξη των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων καθώς και των Γενικών Διευθύνσεων Δασών στην υλοποίηση Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΣΠΑ).

Αναλυτικά, στο 14μηνο Οκτωβρίου 2019 – Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:

Σύσταση Τεχνικής Υπηρεσίας

Ανταποκρινόμενη σε διαπιστωμένη ανάγκη πολλών ετών, το 2020 έγινε η σύσταση της Τεχνικής της Υπηρεσίας που απευθύνεται σε αδύναμους δικαιούχους, κυρίως ΟΤΑ α΄ βαθμού που δεν διαθέτουν συγκροτημένη τεχνική υπηρεσία ή αυτή είναι υποστελεχωμένη.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει η Τεχνική Υπηρεσία αφορούν κυρίως:
-Ανάθεση και επίβλεψη/παραλαβή τεχνικών μελετών.
-Δημοπράτηση, επίβλεψη και παραλαβή των έργων.

Η Τεχνική Υπηρεσία διαθέτει ήδη 18 άτομα.

Σύσταση νέων Ομάδων Υποστήριξης

Μετά από αιτήματα των αντίστοιχων φορέων, η ΜΟΔ συνέστησε δύο επιπλέον Ομάδες:
-Μετά από αίτημα του ΥΠΕΝ, Ομάδα Υποστήριξης για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) που αφορά στο πρόγραμμα για τις περιοχές της απολιγνιτοποίησης.
-Μετά από αίτημα του Πράσινου Ταμείου, Ομάδα Υποστήριξης για την ενίσχυση των δράσεων του φορέα.

Υποστήριξη Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Περιφερειών και του ΠΑΑ

Μέσω της Τεχνικής Βοήθειας των αντίστοιχων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ), η ΜΟΔ ανέλαβε ένα πλέγμα δράσεων για την επιτάχυνση της υλοποίησης των ΕΠ σε δύο Περιφέρειες, την Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά, αλλά και την προετοιμασία μελετών εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου. Επίσης, μέσω Τεχνικής Βοήθειας, ανέλαβε την υποστήριξη των Γενικών Διευθύνσεων Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των Διευθύνσεων Δασών των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας για την επιτάχυνση υλοποίησης έργων αρμοδιότητάς τους που έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υποστήριξη ΟΤΑ

Οι Ομάδες της ΜΟΔ το 2020 υποστήριξαν 279 έργα σε 99 Δήμους.
Η υποστήριξη περιελάμβανε:
-Δράσεις ωρίμανσης, ένταξης, υλοποίησης.
-Εξειδικευμένη νομική υποστήριξη, υπηρεσία που παρασχέθηκε για πρώτη φορά το 2020.

Εκπόνηση εγχειριδίων και εργαλείων

Μελέτη για τη συγκέντρωση τεκμηριωτικού υλικού για το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Παύλου Μελά.
Οδηγός Εκτέλεσης Δημοσίων Συμβάσεων Μελετών και Έργων.
Εισηγητική μελέτη για τον Κανονισμό Λειτουργίας της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) "ΜΑΤΙ ΞΑΝΑζώ".
Οδηγός επιβίωσης για την εξ αποστάσεως εργασία.
Διερευνητική μελέτη για την ενθάρρυνση χρήσης τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης από τους ΟΤΑ.

Υποστήριξη ειδικών δράσεων Περιβάλλοντος

Η ΜΟΔ αποτελεί τον κύριο πυλώνα της Τεχνικής Γραμματείας Λυμάτων, του επιχειρησιακού μηχανισμού που έχει συσταθεί για να καταθέτει προτάσεις στρατηγικής και να παρακολουθεί την εξέλιξη των έργων του τομέα. Εντός του 2020 εκπονήθηκαν τα Επικαιροποιημένα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Σχέδια Λυμάτων για όλη τη χώρα.
Επίσης, η ΜΟΔ υποστηρίζει το ΥΠΕΝ στην εκπόνηση του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για το Πόσιμο Νερό. Το ΕΕΣ θα έχει περιφερειακό χαρακτήρα και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021.

Χειρισμός του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ)

Το σύστημα φιλοξενείται στο datacenter της ΜΟΔ και υποστηρίζει κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 197 προγράμματα διαφόρων φορέων.

Τους τελευταίους μήνες, το ΠΣΚΕ έχει παίξει κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19 με μεγάλα προγράμματα που απευθύνονται στο σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων της χώρας (εγγυοδοτικά προγράμματα δανείων κίνησης μέσω Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, επιδότησης τόκων υφιστάμενων δανείων, προγράμματα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης κεφαλαίων κίνησης μέσω περιφερειών κ.λπ.) υποστηρίζοντας τη διαχείριση δεκάδων χιλιάδων αιτήσεων στήριξης. Επίσης, στο πλαίσιο διευκόλυνσης των επενδυτών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα www.ependyseis.gr, η ΜΟΔ ολοκλήρωσε 3 ενημερωτικά βίντεο (how to tutorial) για τη χρήση του ΠΣΚΕ.

Κατάρτιση προσωπικού

Λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του Covid-19 σχεδόν το σύνολο των εκπαιδεύσεων της ΜΟΔ μεταφέρθηκε στο διαδίκτυο, με έμφαση στη σύγχρονη τηλεκπαίδευση (εικονική τάξη). Πραγματοποιήθηκαν 45 webinars με περίπου 2.500 συμμετέχοντες.

Δράσεις για τη στέγαση Υπηρεσιών

Διαμορφώθηκαν γραφειακοί χώροι για τη νεοσυσταθείσα ΕΥΔΕ ΒΕΚ.
Είναι υπό διαμόρφωση γραφειακοί χώροι για τη Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
Μετά από προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η ΜΟΔ ανέλαβε και εκτέλεσε κτιριακές εργασίες αποκατάστασης (στεγανώσεις, αντικαταστάσεις φθαρμένων υλικών, χρωματισμοί κ.α.) καθώς και εργασίες τοποθέτησης λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας στο κτίριο της Πλατείας Κάνιγγος.

Δράσεις Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού

-Έγιναν σημαντικές διορθώσεις στα επιδόματα των 700 περίπου δημοσίων υπαλλήλων που είναι αποσπασμένοι στις ΕΥ του ΕΣΠΑ.
-Ολοκληρώθηκε η απόσπαση 80 στελεχών του δημόσιου τομέα σε δομές ΕΣΠΑ.
-Μετά από διατύπωση στοχοθεσίας από πλευράς ΜΟΔ και τη σύμφωνη γνώμη του Υφυπουργού Οικονομικών, υπεγράφη η ΣΣΕ (Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) του 2020.
-Ολοκληρώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της η εφαρμογή της ΣΣΕ για το έτος 2019.
-Εφαρμόστηκε σε ευρεία κλίμακα η εξ αποστάσεως εργασία και διερευνάται η δυνατότητα εφαρμογής μετά την πανδημία.
-Παρασχέθηκε η δυνατότητα δωρεάν εξετάσεων για Covid-19, δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης για όλο το προσωπικό καθώς και αναλωσίμων υλικών προστασίας σε όλες τις Ειδικές Υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι η ΜΟΔ έχει στόχο την εύρυθμη λειτουργία των δομών του ΕΣΠΑ και την αποτελεσματική υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) αλλά και εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Ο προϋπολογισμός της συγχρηματοδοτείται κατά 92% από πόρους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων. Είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του ΕΠ Τεχνική Βοήθεια και οι συγχρηματοδοτούμενες πράξεις της

ΜΟΔ περιλαμβάνουν:
- Μισθοδοσία των στελεχών της ΜΟΔ και των Ειδικών Υπηρεσιών του ΕΣΠΑ και παροχή επιδομάτων στους αποσπασμένους από το δημόσιο τομέα.
- Τεχνική υποστήριξη της εύρυθμης λειτουργίας των δομών του ΕΣΠΑ.
- Υποστήριξη με ενέργειες τεχνικής βοήθειας σε δικαιούχους φορείς (ΟΤΑ, Περιφέρειες κλπ.).
- Κατάρτιση και μεταφορά τεχνογνωσίας.
- Προμήθεια και αναβάθμιση υποδομών πληροφορικής και ψηφιακής τεχνολογίας.

Σχολιάζοντας τον απολογισμό της ΜΟΔ για το 14μηνο Οκτωβρίου 2019 – Δεκεμβρίου 2020, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης υπογραμμίζει:

«Στα πλαίσια της αυτονόητης λογοδοσίας που πρέπει οι αιρετοί να δίνουν στον λαό, στο κλείσιμο του έτους, παρουσιάζουμε με μεγάλη υπερηφάνεια και τα αποτελέσματα, ίσως του πιο σημαντικού εποπτευόμενου φορέα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της ΜΟΔ. Αναλυτικά, φαίνεται ότι το 2020, μια δύσκολη χρονιά λόγω του Covid-19, που έθεσε και τη ΜΟΔ μπροστά σε πρωτοφανείς προκλήσεις και ως προς τη διαχείριση του ΠΣΚΕ και ως προς τη βοήθεια προς τους Δήμους, η ΜΟΔ ανταποκρίθηκε με μεγάλη επιτυχία και θέλω να ευχαριστήσω και τον Πρόεδρο της ΜΟΔ, κύριο Γιώργο Παπαδημητρίου αλλά και όλους τους υπαλλήλους και στελέχη της ΜΟΔ για την καλή δουλειά που έκαναν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider