Ελλάδα
16-05-2019 | 08:00

13η σύνταξη και σε 8.000 πρώην τραπεζοϋπαλλήλους που εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
13η σύνταξη και σε 8.000 πρώην τραπεζοϋπαλλήλους που εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή

Με τρεις βασικές νομοτεχνικές βελτιώσεις ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή το νομοσχέδιο των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών για τις 120 δόσεις.

Σύμφωνα με τις βελτιώσεις του υπουργείου Εργασίας που προστέθηκαν στον νόμο, την  13η  σύνταξη δικαιούνται και οι τραπεζοϋπάλληλοι που εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή, ενώ αυξάνονται σε 60 (από 40) οι δόσεις για την πάγια διαδικασία συνταξιοδότησης με χρέη.

Η τρίτη βελτίωση έχει να κάνει με την μετάπτωση -χωρίς αίτηση- στις 120 δόσεις, των συνταξιούχων που έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών, με παρακράτηση των προβλεπόμενων δόσεων από το ποσό της σύνταξης.

Σε ότι αφορά τους τραπεζοϋπαλλήλους που εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή, αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν, τελικά, στους δικαιούχους της 13ης σύνταξης.

Πρόκειται για 7.000 – 8.000 πρώην υπαλλήλους της Εμπορικής, της Πίστεως και της τράπεζας Αττικής, οι οποίοι εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή από το πρ. Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων, μέχρι να συμπληρώσουν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που προβλέπει το πρ. ΙΚΑ.

Το ποσό της 13ης σύνταξης θα υπολογιστεί με βάση το μεικτό ποσό της προσυνταξιοδοτικής τους παροχής.

Η αύξηση των δόσεων για τους συνταξιούχους που θα βγουν στο μέλλον στην σύνταξη και θα αποπληρώνουν τις οφειλές τους με παρακράτηση από την σύνταξή τους, «ακουμπά» όσους δεν υπαχθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου στις 120 δόσεις.

Όλοι αυτοί που θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον με οφειλές που τους επιτρέπουν την  συνταξιοδότηση (έως 20.000 ευρώ στο πρ. ΟΑΕΕ και έως 15.000 ευρώ στο πρ. ΕΤΑΑ), θα μπορούν να τις αποπληρώνουν με παρακράτηση 60 δόσεων από την σύνταξή τους, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.