«Η θέση της κυβέρνησης για αφορολόγητο στις 9.100 ευρώ παραμένει αναλλοίωτη», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας, μιλώντας στο insider.gr, στέλεχος που μετείχε στη διαπραγμάτευση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 19:30.
«Η ελληνική θέση για 9.100 ευρώ παραμένει αναλλοίωτη. Δεν μετακινούμαστε από αυτή», δεσμεύθηκε η ίδια πηγή, την ώρα που ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την επίτευξη συμφωνίας.
Σχεδόν μισή ώρα μετά τις επτά το βράδυ της Δευτέρας και μετά από αρκετές αναβολές, ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης των κυβερνητικών στελεχών με τους Θεσμούς, με την ελληνική πλευρά να προσβλέπει σε συμφωνία ως τα ξημερώματα της Δευτέρας ή το αργότερο την Τρίτη.
Στο γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας, οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις:
Το πρόγραμμα των επαφών έχει ως εξής:
- Από τις 7μιση και για μια ώρα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο φορολογικό.
- Στις 8μιση η σκυτάλη της διαπραγμάτευσης πέρασε στα κόκκινα δάνεια.
- Στις 9μιση ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για το ασφαλιστικό.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό, θα υπάρξουν κι άλλες συναντήσεις του κουαρτέτου με στελέχη της κυβέρνησης, όπως τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Παιδείας, Περιβάλλοντος.
Το μόνο βέβαιο είναι πως η νύχτα αναμένεται να είναι για άλλη μια φορά «μακρά».
Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, καθώς κυβέρνηση και δανειστές πρέπει να καταλήξουν σε δύο προσχέδια συμφωνίας - ένα με τους Ευρωπαίους και ένα με το ΔΝΤ - πριν από την αναχώρηση του κουαρτέτου την Τρίτη αλλά και του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, την Πέμπτη, για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.
Στο νέο ραντεβού των Θεσμών με το οικονομικό επιτελείο θα επιδιωχθεί με κάθε τρόπο το κλείσιμο των δύο μεγάλων εκκρεμοτήτων που έχουν να κάνουν με τις επικουρικές συντάξεις και τα «κόκκινα δάνεια». Πηγές από το οικονομικό επιτελείο ανέφεραν χαρακτηριστικά πως «τα δάνεια αποτελούν το μεγαλύτερο αγκάθι», καθώς αν οι δύο πλευρές «τα βρουν εκεί», τότε θα υπάρξει συμφωνία και για τις επικουρικές.
Η απόσταση που χωρίζει τα δύο «στρατόπεδα» είναι μεγάλη και δείχνει αγεφύρωτη, παρά τις υποχωρήσεις του υπουργείου Εργασίας στο Ασφαλιστικό που πρότεινε την κάλυψη των ελλείμματος του Ενιαίου Επικουρικού ταμείου ΕΤΕΑ, ύψους τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, μέσω ενός συνδυασμού που περιλαμβάνει μείωση συντάξεων, αύξηση εισφορών και αξιοποίηση μέρους της περιουσίας του Ταμείου.
Τόσο οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απορρίπτουν την ελληνική πρόταση, δεν δέχονται την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον τομέα της επικούρισης και ζητούν να καλυφθεί η «τρύπα» των 700 εκατ. ευρώ αποκλειστικά από τη μείωση των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων, 1,2 εκατ. συνταξιούχων.
Για να εξοικονομηθεί το ποσό αυτό θα πρέπει να περικοπούν οι επικουρικές συντάξεις οριζόντια και σε ποσοστό που υπερβαίνει το 25%, κάτι που σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη δεν μπορεί να περάσει από την κυβέρνηση αλλά ούτε και από τη Βουλή.
Οι νέοι συνταξιούχοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, καθώς οι συντάξεις τους θα είναι μειωμένες κατά 20% μεσοσταθμικά, λόγω των νέων χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης στους οποίους φαίνεται ότι συμφώνησαν Κυβέρνηση και Θεσμοί, αλλά και της εθνικής σύνταξης που θα απονέμεται στην 20ετία και θα ανέρχεται σε 384 ευρώ.
Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στα ποσοστά αναπλήρωσης και στη χορήγηση των συντάξεων χηρείας στο 55ο έτος της ηλικίας (έναντι τους 57ου που είχε αρχικά ανακοινωθεί).
Παρότι η Κυβέρνηση επιθυμεί να μην υποχωρεί το ύψος της τελικής σύνταξης (κύριας και επικουρικής μαζί) κάτω από τα 1.300 ευρώ, εντούτοις οι δανειστές και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν δείχνουν καμία ένδειξη υποχώρησης, ζητώντας «αίμα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας.