Η ευρω-τουρκική σχέση στο προσκήνιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ευρω-τουρκική σχέση στο προσκήνιο
Η Τουρκική προκλητικότητα θα τεθεί στην ατζέντα τόσο της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής, αλλά και της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Την ώρα που η Αθήνα προσπαθεί να δει έμπρακτες κινήσεις αποκλιμάκωσης στα ελληνοτουρκικά από την πλευρά της Άγκυρας, το θέμα της Τουρκικής προκλητικότητας απασχολεί ταυτόχρονα τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και την Ουάσιγκτον. Το αυστηρό μύνημα Μακρόν κατά της Άγκυρας ερμηνεύεται κι ως ένα πρελούδιο της Ευρωπαϊκής στάσης που μπορεί να φτάσει ακόμη και στο ενδεχόμενο κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η ανάμειξη της Τουρκίας στη Λιβύη έχει πάντως θορυβήσει τη Γαλλία με τον Πρόεδρο Μακρόν να μιλάει ανοιχτά για «ιστορική και εγκληματική ευθύνη» της Άγκυρας, η οποία «διατείνεται ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ». Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ, ο Μακρόν χαρακτήρισε την Τουρκία ως «τον πρώτο εξωτερικό παίχτη» στην υπόθεση της Λιβύης, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα «δεν σέβεται καμία από τις δεσμεύσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου» και εισάγει τζιχαντιστές από την Συρία. Αν εισάγονται τρομοκράτες από την Συρία, «είναι απαράδεκτο και αποτελεί απειλή για τις γύρω χώρες αλλά και για την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Μακρόν και πρόσθεσε ότι καταδικάζει εντονότατα την στάση της Τουρκίας. «Διότι δεν ζητάμε από την Τουρκία κάτι διαφορετικό από αυτό που ζητάμε από την Ρωσία».

Η Τουρκία βασικό θέμα στην Σύνοδο Κορυφής και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Η Τουρκική προκλητικότητα θα τεθεί πάντως στην ατζέντα τόσο της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στις 17 και 18 Ιουλίου, αλλά και της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπως ανέφερε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, τονίζοντας ότι «αυτή είναι η καλύτερη πλατφόρμα για να συζητηθεί πώς θα προχωρήσει το θέμα και για το πώς θα συνεχίσουμε με την Τουρκία έτσι ώστε να επιτευχθεί αλλαγή στη συμπεριφορά, στις ενέργειες και στις δηλώσεις».

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκε πρόταση για συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ και για τα επόμενα βήματα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, ο Πήτερ Στάνο δεν έδωσε σαφή απάντηση και εστίασε στις δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, λέγοντας ότι «υπενθύμισε τη θέση της ΕΕ σχετικά με την Τουρκία, τις θέσεις της ΕΕ για τις δραστηριότητες (της Τουρκίας) στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτά τα θέματα πρέπει να προχωρήσουν και να λυθούν μέσω του διαλόγου». Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που θα προηγηθεί τρεις ημέρες, θα καταθέσουν την αντίδρασή τους στην τουρκική προκλητικότητα οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ θα εκφράσει και τη δική του εικόνα ο Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την επίσκεψή του σε Αθήνα και Ρώμη.

Ανάλογα με την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα η Αθήνα έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να εκφράσει αίτημα κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία αν και αυτή τη στιγμή δεν προβάλλει ως το πιθανότερο σενάριο. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανέφερε πως το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων παραμένει στο τραπέζι για την Αθήνα, ενώ τόνισε την ανάγκη έμπρακτης αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας για να συζητηθεί η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σχολιάζοντας τις νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ περί συνόρων της «Γαλάζιας Πατρίδας» και την επίδειξη χαρτών στην τουρκική τηλεόραση. «Για θέματα υψηλής πολιτικής όπως οι θαλάσσιες ζώνες που είναι και η μόνη διαφορά που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία έχουμε πει ότι χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας για να συζητήσουμε την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών», τόνισε ο κ. Πέτσας και επανέλαβε ότι το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider