Επίδομα παιδιού: Αυξάνεται ο προϋπολογισμός, μειώνονται οι δικαιούχοι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα παιδιού: Αυξάνεται ο προϋπολογισμός, μειώνονται οι δικαιούχοι
Με... παρατράγουδα συνοδεύτηκαν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την χορήγηση του νέου επιδόματος γέννας από το 2020, ενώ αλαλούμ επικρατεί και με το επίδομα παιδιού και τους «κόφτες» που θα ισχύσουν από τον επόμενο χρόνο.

Με... παρατράγουδα συνοδεύτηκαν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την χορήγηση του νέου επιδόματος γέννας από το 2020, ενώ αλαλούμ επικρατεί και με το επίδομα παιδιού και τους «κόφτες» που θα ισχύσουν από τον επόμενο χρόνο.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020, το οποίο όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια στη συντριπτική πλειονότητα (στο 90%) των νέων οικογενειών.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης των νέων μητέρων θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση του ότι το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται στις οικογένειές τους κατά 1.000 ευρώ.

Το συνολικό ποσό που προϋπολογίζεται για το επίδομα του κάθε παιδιού που γεννιέται στις νέες οικογένειες, ανέρχεται στα 123 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 12 εκατ. αναμένεται να κοστίσει η μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα είδη βρεφικής ηλικίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη στο επίδομα των 2.000 ευρώ για τις νέες γεννήσεις είναι ψευδείς.

«Στην ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ ο κ. Κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε καταβολή 2.000 για κάθε παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα από 01/01/2020. Ο προϋπολογισμός προβλέπει για την παροχή αυτή 123 εκατ.ευρώ και ισχυρίζεται ότι καλύπτουν το 90% των γεννών. Κατά την προσφιλή τους τακτική, ο κ. Μητσοτάκης αλλά και ο προϋπολογισμός του «μαγειρεύουν» τα νούμερα. Τον ενημερώνουμε ότι οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2018 ανήλθαν σε 86.440. Αυτό σημαίνει ότι με τα χρήματα που προβλέπει ο π/υ θα καλυφθεί μόλις το 71% των οικογενειών», τόνισε η κα Φωτίου.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση μελετά την θέσπιση αυστηρών κριτηρίων από το 2020 στην χορήγηση του επιδόματος παιδιού.

Ένας από τους «κόφτες» που αναμένεται να θεσπιστεί αφορά τον επαναπροσδιορισμό της προϋπόθεσης που αφορά στον χρόνο διαμονής των δικαιούχων στην χώρα μας.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να αυξηθεί ο ελάχιστος χρόνος διαμονής στην χώρα μας, για να λάβει κάποιος το επίδομα παιδιού Α21 από τον ΟΠΕΚΑ.

Σήμερα αρκεί η διαμονή στην χώρα μας να είναι 5ετής, ενώ από του χρόνου εξετάζεται να κυμανθεί μεταξύ 8 με 10 χρόνια.

Το νέο καθεστώς θα ισχύσει μετά την 15η Ιανουαρίου του 2020, οπότε ολοκληρώνεται η καταβολή του επιδόματος για το 2019 σε 6 διμηνιαίες δόσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider