Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τις δεσμευτικές προσφορές του project Pillar της Eurobank

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τις δεσμευτικές προσφορές του project Pillar της Eurobank
Στο τελικό στάδιο, αυτό των δεσμευτικών προσφορών μπαίνει η πρώτη μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων από εγχώρια τράπεζα, η οποία και θα δώσει τον τόνο για αντίστοιχες κινήσεις στην αγορά.

Όπως ανέφεραν στο insider.gr πηγές κοντά στη διαδικασία, πλέον οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν ξεκινήσει από σήμερα τις διαπραγματεύσεις για τις δεσμευτικές προσφορές, οι οποίες και αφορούν χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.

Η ιδιαιτερότητα, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον της συγκεκριμένης τιτλοποίησης είναι ότι το εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 45.000 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια. Αυτά ανήκουν σε περίπου 31.000 δανειολήπτες, ενώ ο μέσος χρόνος καθυστέρησής τους κυμαίνεται ανάμεσα στα 3,5 και τα 4 χρόνια. Η συνολική απαίτηση της τράπεζας έναντι των δανειοληπτών ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ.

Έτσι, το ύψος των δεσμευτικών προσφορών θα είναι κομβικό, όχι μόνο για τη Eurobank, αλλά και ευρύτερα για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς θα αποτελέσει έναν «μπούσουλα» για το πού μπορούν να τιμολογηθούν αντίστοιχες εκδόσεις και από άλλες τράπεζες. Πάντως, όπως ανέφεραν στο insider.gr κορυφαία τραπεζικά στελέχη, ή ψήφιση του νέου Νόμου Κατσέλη λειτουργεί θετικά, καθώς οι διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν με βάση ένα δεδομένο νομικό πλαίσιο και όχι «στον αέρα».

Σημειώνεται ότι για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου, το πλάνο προβλέπει την έκδοση τριών ομολόγων. Το πρώτο από αυτά θα είναι υψηλής διαβάθμισης (senior note) το οποίο και προβλέπεται να διακρατηθεί από την τράπεζα.

To δεύτερο, το οποίο θα είναι ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) θα πωληθεί στον προτιμητέο επενδυτή και είναι αυτό για το οποίο ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις. Τέλος, για τον junior τίτλο εξετάζεται το ενδεχόμενο δωρεάς του σε κοινωφελές ίδρυμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν πάρει στα χέρια τους οι επενδυτές, το πρώτο σκέλος, δηλαδή το ομόλογο υψηλής διαβάθμισης θα έχει ονομαστική αξία περίπου 1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, το ενδιάμεσης διαβάθμισης γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ το χαμηλής διαβάθμισης αντιστοιχεί στο ύψος των συσσωρευμένων προβλέψεων για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, δηλαδή περίπου στα 700 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider