Κλείνουν καταστήματα και μειώνουν προσωπικό οι τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλείνουν καταστήματα και μειώνουν προσωπικό οι τράπεζες
Λουκέτο σε καταστήματα και απολύσεις χωρίς «χρυσά» πακέτα έρχονται στις ελληνικές τράπεζες την επόμενη τριετία υπό το βάρος της χαμηλής κερδοφορίας.

Πάνω από 6.000 άτομα έχουν αποχωρήσει από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες φέτος, με τους περισσότερους να αξιοποιούν τα «χρυσά» προγράμματα εθελούσιας εξόδου που έδιναν έως και 65 μισθούς ως αποζημίωση.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου αναφέρει, πάντως, στο insider.gr ότι «τα χειρότερα έρχονται», καθώς «καμία ελληνική τράπεζα δεν θα έπρεπε να έχει περισσότερα από 300 καταστήματα». Αυτό σημαίνει μείωση του δικτύου κατά 50% την επόμενη τριετία και «βαθύ μαχαίρι» στο προσωπικό των τραπεζών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στην αρχή του έτους λειτουργούσαν 2.000 καταστήματα περίπου, έναντι 4.130 που το 2008, προτού δηλαδή ξεσπάσει η κρίση στη χώρα μας.

Με βάση των στοιχεία που παρουσίασαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στα στοιχεία εννεάμηνου, λειτουργούν σήμερα 1.736 καταστήματα, το οποίο σημαίνει ότι έχουν κλείσει περίπου 200 καταστήματα από την αρχή του έτους. Την τελευταία δεκαετία τα τραπεζικά καταστήματα έχουν μειωθεί στο μισό, ενώ ο αριθμός των τραπεζών είναι… υποπολαπλάσιος.



Τράπεζα


Αριθμός εργαζομένων


Αριθμός καταστημάτων


Τράπεζα Πειραιώς


11.800


564


Εθνική Τράπεζα


9.500


461


Alpha Bank


8.208


457


Eurobank


3.331


254

3.000 άτομα έφυγαν με εθελούσια αποχώρηση

Από την αρχή του έτους που παρουσίασαν οι τέσσερις τράπεζας τα νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, έχουν φύγει οικοθελώς 3.000 εργαζόμενοι και έχουν καταργηθεί συνολικά 6.000 θέσεις εργασίας στον τραπεζικό κλάδο (λόγω συνταξιοδότησης κ.α.).

Σε κάθε τράπεζα, το πρόγραμμα εθελούσιας είχε διαφορετική στόχευση, σε γενικές γραμμές όμως στο στόχαστρο βρέθηκαν τα καταστήματα και δη της περιφέρειας. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι παροτρύνθηκαν να κάνουν χρήση των κινήτρων αποχώρησης είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω αντικειμένου.

Θυμίζεται ότι τα κίνητρα αυτά άγγιξαν ακόμη και 65 μισθούς σε ορισμένα ιδρύματα, συνθέτοντας «χρυσά πακέτα». Πηγές του κλάδου αναφέρουν, πάντως, ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν αυτά τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου και… «όσοι πήραν, πήραν».

Οι ίδιες πηγές προειδοποιούν, πάντως, ότι το μαχαίρι θα μπει πιο… βαθιά και χωρίς κίνητρα την επόμενη τριετία. «Δεν είναι βιώσιμο το σημερινό μοντέλο, θα έρθουν μαζικές απολύσεις τη διετία 2020-2021», αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider