Ποια funds επενδύουν στο ελληνικό real estate

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια funds επενδύουν στο ελληνικό real estate
Η πραγματικότητα είναι ότι τα ποιοτικά ακίνητα εισοδήματος που βγαίνουν προς πώληση είναι λίγα και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι αρκετοί.

To 1 δισ. ευρώ αναμένεται να προσεγγίσουν το 2019 οι επενδύσεις σε ακίνητα εισοδήματος, καθώς ξένοι και εγχώριοι επενδυτές τοποθετούνται κυρίως σε κτήρια γραφείων στο κέντρο της Αθήνας και τα Βόρεια Προάστια. Στο «παιχνίδι» βρίσκονται μεγάλες ελληνικές εταιρείες επενδύσεων αλλά και ξένα funds τα οποία αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Η κινητικότητα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων είναι μεγάλη, καθώς οι αποδόσεις που προσφέρουν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές σε σχέση με άλλες αγορές του εξωτερικού. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οι αποδόσεις για κτήρια γραφείων στο κέντρο της Αθήνας και τα Βόρεια Προάστια αν και υποχωρούν το τελευταίο διάστημα παραμένουν κοντά στο 7%, περίπου 125 μονάδες βάσης πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα ποιοτικά ακίνητα εισοδήματος που βγαίνουν προς πώληση είναι λίγα και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι αρκετοί με αποτέλεσμα η ζήτηση να υπερβαίνει σημαντικά την προσφορά. Βασικοί πωλητές είναι οι τράπεζες, οι οποίες προσπαθώντας να μειώσουν τα ακίνητα που έχουν βρεθεί στην κατοχή τους ως αποτέλεσμα πτωχεύσεων εταιρειών και δανείων που δεν αποπληρώθηκαν έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα μπαράζ διαγωνισμών για ακίνητα.

Οι ΑΕΕΑΠ και τα Funds

Οι εγχώριες Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) ήταν βασικοί επενδυτές ακόμη και μέσα στην κρίση και ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε ακόμη περισσότερες το επόμενο διάστημα αντλώντας ρευστότητα μέσω εκδόσεων ομολόγων και αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Η Prodea Investments (πρώην Πανγαία), η οποία είναι η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας με χαρτοφυλάκιο το οποίο ξεπερνά σε αξία τα 2 δισ. ευρώ ετοιμάζει επενδυτικό πρόγραμμα – μαμούθ σχεδιάζοντας ΑΜΚ που θα φθάσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Δυναμικά κινείται και η Trastor ΑΕΕΑΠ η οποία στοχεύει να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της από τα περίπου 200 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σήμερα στα περίπου 350 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα η εταιρεία πλειοδότησε σε διαγωνισμό της Εθνικής Leasing για το κτήριο που στέγαζε τα γραφεία του ΔΟΛ στη οδό Μιχαλακοπούλου προσφέροντας 25 εκατ. ευρώ.

Επιλεκτικές επενδύσεις σχεδιάζουν και οι μικρότερες ΑΕΕΑΠ όπως η Intercontinental International (ΙCI) η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με στρατηγικό επενδυτή ο οποίος θα ενισχύσει την ρευστότητα της εταιρείας, αλλά και η Orilina ΑΕΕΑΠ της Brevan Howard, η οποία μεταξύ άλλων αγόρασε στις αρχές του χρόνου το κτήριο του ομίλου Ελλάκτωρ στην Κηφισιά.

Στο κομμάτι των funds σημαντικές επενδύσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ έχει υλοποιήσει το GreCo Fund συμφερόντων Αχιλλέα Ρισβά και Σταύρου Αδαμόπουλου. Το fund έκανε το ντεμπούτο του στην ελληνική αγορά τον Μάρτιο του 2018 αγοράζοντας έναντι περίπου 26 εκατ. ευρώ δύο ακίνητα, ενώ πρόσφατα εξαγόρασε το ακίνητο Maroussi Plaza με το συνολικό τίμημα να προσεγγίζει κατά τις πληροφορίες τα 30 εκατ. ευρώ. Εντυπωσιακό ντεμπούτο έκανε στις αρχές του χρόνου και ένα άλλο επενδυτικό fund, το Brook Lane Capital το οποίο πλειοδότησε σε διαγωνισμό της Alpha Bank για τέσσερα κτήρια γραφείων που άνηκαν στην Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική προσφέροντας τίμημα περίπου 95 εκατ. ευρώ.

Στο ελληνικό real estate ξεχωρίζει και ο αμερικανικός όμιλος Hines. Βολιδοσκοπώντας για χρόνια την ελληνική αγορά η Hines έκανε την πρώτη της επένδυση το 2017 αγοράζοντας το πρώην ξενοδοχείο Athens Ledra στη Λεωφόρο Συγγρού, με τίμημα 33 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν και άλλες επενδύσεις όπως η αγορά κτηρίου γραφείων στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας, η αγορά του ακινήτου στην Ακαδημία Πλάτωνος και η συμφωνία για το εμπορικό κέντρο Athens Heart στην Πειραιώς που θα ανακατασκευαστεί και θα λειτουργήσει ως εκπτωτικό κέντρο με την ονομασία Gazi Outlet. Η εταιρεία βρίσκεται κοντά και στην αγορά δύο ξενοδοχείων στην Κρήτη.

Και νέα funds μπαίνουν στην αγορά

Στην αγορά εμφανίζονται συνεχώς και νέα funds, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη υποβολή εκδηλώσεων ενδιαφέροντος για την πώληση τεσσάρων ακινήτων συνολικής αξίας γύρω στα 75 εκατ. ευρώ που τρέχει η Prodea Investments. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι ήταν πάνω από δέκα μεταξύ των οποίων και πολλά ονόματα που εμφανίζονται πρώτη φορά όπως της Chenavari Investment Manager και του Orasis Fund.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider