Μια βόλτα στα Νότια Προάστια δείχνει ότι τα εργοτάξια έχουν επιστρέψει για τα καλά. Νέες οικοδομές εμφανίζονται συνεχώς σε περιοχές που αποτελούν βασικούς προορισμούς κυρίως για τους ξένους που αναζητούν να αγοράσουν ακίνητο για τη «Χρυσή Βίζα». Την ίδια στιγμή στο κέντρο της Αθήνας διαμερίσματα ανακαινίζονται ή και ανακατασκευάζονται, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο τομέα του τουρισμού. 

«Η κατάσταση δεν συγκρίνεται σε κανένα βαθμό με το κατασκευαστικό μπουμ που είχαμε λίγο πριν την κρίση, αλλά ούτε και την ακινησία που έχουμε συνηθίσει τα χρόνια των μνημονίων», σημειώνει insider.gr παράγοντας της αγοράς ακινήτων. Την «εμπειρική» αυτή διαπίστωση επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία για τις επενδύσεις στις κατασκευές. 

Το ΙΟΒΕ στην τελευταία έκθεση για την ελληνική οικονομία, σημειώνει πως το 2018 καταγράφηκε ανάκαμψη των επενδύσεων στις κατασκευές μετά από πολλά έτη ισχυρής πτώσης. Η ανάκαμψη αυτή προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την οικοδομική δραστηριότητα, για οικιστική και παραγωγική χρήση του ιδιωτικού τομέα, καθώς όπως σημειώνουν οι αναλυτές η παραγωγή στα έργα πολιτικού μηχανικού, που περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες δημοσίων έργων, κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά μόνο στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου. 

Η άνοδος αυτή «θεωρείται ότι σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την ανακαίνιση υφιστάμενων κατοικιών, προκειμένου να ενοικιαστούν μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb», σημειώνει το ΙΟΒΕ. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι εργασίες που γίνονται μέσω του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. 

Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία οικοδομικής δραστηριότητας δείχνουν συνέχιση της αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας έως την αρχή του τέταρτου τριμήνου του 2018. Το δεκάμηνο του 2018, δηλαδή το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε αύξηση κατά 11% στον αριθμό των αδειών, κατά 20,1% στην επιφάνεια και κατά 17,9% στον όγκο, συγκριτικά με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2017. Το ίδιο διάστημα η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση κατά 10,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 19,9% στην επιφάνεια και κατά 18,8% στον όγκο σε ετήσια βάση.

Αυτές οι τάσεις συνεπάγονται πως οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τον περασμένο Ιούνιο δεν είχαν κάποια επίπτωση στην οικοδομική δραστηριότητα και μάλλον αποκλιμάκωσαν την αβεβαιότητα εν αναμονή της ανακοίνωσής τους. 

Τι αναμένεται όμως για το 2019; «Η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 μεσοσταθμικά κατά 10%, που περιλαμβάνεται στα νέα δημοσιονομικά μέτρα, θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για την υλοποίηση οικοδομικών έργων το 2019», σημειώνει το ΙΟΒΕ. Ωστόσο οι αναλυτές αναμένουν ότι η τόνωσή τους λόγω Airbnb δεν θα είναι μεγαλύτερη φέτος, ίσως και να υπολείπεται της περυσινής.

Ανεβαίνουν οι τιμές 

Πάντως, με τις τιμές κατοικίας να ανεβαίνουν συνεχώς οι ειδικοί της αγοράς αναμένουν πως θα ενεργοποιείται και η οικοδομή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι τιμές των διαμερισμάτων στην Αθήνα  κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκαν κατά 3,7%, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο η ετήσια αύξηση ήταν της τάξεως του 2,5%. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης που καταγράφεται από το 2008 κι ενώ το 2017 οι τιμές μειώθηκαν κατά 1%, με αποτέλεσμα η συνολική πτώση από το 2008 να αγγίζει το 42%.