Ελκυστικές οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελκυστικές οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις
Η ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προσελκύει μεγάλες εταιρείες και διεθνή funds.

Η ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία δημιουργούν ένα θετικό κλίμα για το 2020, με τις προβλέψεις να εστιάζουν στο μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά για τον ενεργειακό τομέα, με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις του κλάδου της ενέργειας. Τον παλμό έδωσε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών, στην οποία εμφανίστηκαν συνολικά εννέα σχήματα, έξι διεθνή επενδυτικά funds και τρείς ενεργειακές εταιρείες, δύο ευρωπαϊκές (η ιταλική Italgas και η τσέχικη EPH) και μια κινεζική (China Resources Gas Group).

Αλλά και η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται να λειτουργήσει ως μαγνήτης για τους επενδυτές, με το ενδιαφέρον να έχει ήδη εκφραστεί από όλους τους εγχώριους παίκτες - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Damco Energy, Μotor Oil, ΕΛΠΕ - μεμονωμένα ή σε σύμπραξη με διεθνείς εταιρείες. Όσο για τον όμιλο Μυτιληναίου, ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο, καθώς λόγω των υψηλών μεριδίων του στην αγορά αερίου τίθενται θέματα ανταγωνισμού. Όσο για τους ξένους ομίλους υφίσταται ενδιαφέρον από την τσεχική εταιρεία ΚΚCG, η οποία θα συμπράξει πιθανώς με τον όμιλο Κοπελούζου, από την Edison η οποία επεξεργάζεται κοινή κάθοδο με τα ΕΛΠΕ και από την Engie, ενώ επανακάμπτει και το ενδιαφέρον της ολλανδικής Shell. Η πρώτη φάση εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος έχει μετατεθεί για τις 23 Μαρτίου, μετά από αιτήματα ενδιαφερόμενων επενδυτών. Σε κάθε περίπτωση, το πραγματικό ενδιαφέρον και για τους δύο διαγωνισμούς μένει να φανεί κατά τη δεύτερη φάση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.

Μεγάλο αναμένεται το ενδιαφέρον και για τις αποκρατικοποιήσεις που θα ακολουθήσουν εντός του έτους, των δύο διαχειριστών των δικτύων ηλεκτρισμού, του ΔΕΔΔΗΕ (για τη χαμηλή και τη μέση τάση) και του ΑΔΜΗΕ (για την υψηλή τάση). Και για τις δύο εταιρείες έχουν σχεδιαστεί αναπτυξιακά πλάνα με επενδύσεις πολλών εκατ. ευρώ σε νέες τεχνολογίες στα έξυπνα δίκτυα. Επιπλέον υπάρχουν και προοπτικές για ανάπτυξη και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, όπου βρίσκεται το μέλλον του κλάδου, με δεδομένη τη σημαντική ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η οποία αναμένεται να εκτοξευθεί την ερχόμενη δεκαετία. «Τυράκι» για τους επενδυτές αποτελούν και οι ετήσιες ρυθμιζόμενες αποδόσεις των δύο Διαχειριστών που φτάνουν το 8%-9%.

Όσον αφορά στα τιμήματα, οι εκτιμήσεις για τη αξία της ΔΕΠΑ Υποδομών ανέρχονται σε 650 με 700 εκατ. ευρώ και της ΔΕΠΑ Εμπορίας 150 με 300 εκατ. ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο για την ΕΔΑ ΘΕΣΣ (η ΔΕΠΑ διατηρεί το 51%%), η οποία ανήκει στην προίκα της ΔΕΠΑ Υποδομών, ο γενικός Διευθυντής της εταιρείας κ. Λεωνίδας Μπακούρας σε συνέντευξή του πρόσφατα στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», αποτιμά την αξία της στα 400 εκατ. ευρώ. Την αποτίμηση της ΔΕΠΑ επηρεάζει θετικά και το γεγονός ότι έκλεισε προ ημερών μια δικαστική διαμάχη ετών, με τη τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου BOTAS, η οποία κατέβαλλε τελικά στη ΔΕΠΑ περί τα 200 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά στο σύνολο των αναδρομικών χρεώσεων που επιδίκασε το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης. Αγκάθι στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αποτελεί η δικαστική εκκρεμότητα με τη λιπασματοβιομηχανία των ELFE για τον τρόπο τιμολόγησης.

Για τον ΔΕΔΔΗΕ, η αξία των παγίων του έχει υπολογιστεί ότι ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, οπότε με δεδομένο ότι ο κ. Χατζηδάκης έχει δεσμευθεί ότι ο διαγωνισμός θα αφορά το 49% του Διαχειριστή, το τίμημα εκτιμάται ότι μπορεί να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ, ίσως και παραπάνω. Σχετικά με την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (σήμερα το 24% κατέχει η κινεζική State Grid), η πώληση ενός επιπλέον ποσοστού 20% με 25% θα μπορούσε να αποφέρει έως και 400 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider