Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Πτώση του τζίρου για μία στις δύο επιχειρήσεις

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Πτώση του τζίρου για μία στις δύο επιχειρήσεις
Το 50,7% των εμπόρων δήλωσε πως ο τζίρος των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων του 2019 ήταν χειρότερος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2018.

Απογοητευμένοι από τις ενδιάμεσες εκπτώσεις που ολοκληρώνονται την Παρασκευή, εμφανίζονται οι έμποροι, με τη συντριπτική πλειονότητά τους να δηλώνει υπέρ της κατάργησης του συγκεκριμένου θεσμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών το 50,7% των εμπόρων δήλωσε πως ο τζίρος των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων του 2019 ήταν χειρότερος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2018.

Παράλληλα, 1 στις 5 επιχειρήσεις (21%) κατέγραψε καλύτερο τζίρο για τη φετινή περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων και σχεδόν 1 στις 3 επιχειρήσεις, δήλωσε ότι κατέγραψε τα ίδια επίπεδα εμπορικής κίνησης.

τζίρος

Οι αντίστοιχοι δείκτες που αφορούν στην Κυριακή που ήταν ανοιχτά τα καταστήματα, δείχνουν πως μόλις το 11,3% δήλωσαν καλύτερο τζίρο σε σχέση με το 2018. Επίσης μόλις το 7,9% των καταστημάτων παρέμειναν κλειστά την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, κυρίως στις μικρές περιφερειακές αγορές.

Σε συντριπτικό ποσοστό 93,4%, οι έμποροι δηλώνουν ότι θέλουν να καταργηθεί ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Πρόκειται εξάλλου για μια πάγια θέση του Εμπορικού Σύλλογος Αθηνών τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, είχε δηλώσει στο insider.gr πως ο θεσμός αυτός ουσιαστικά «παγώνει» την αγορά ένα περίπου μήνα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις πρόσθετοντας ότι «δημιουργούνται προσδοκίες στους καταναλωτές ότι θα βρουν τα προϊόντα σε καλές τιμές και τελικά απογοητεύονται καθώς οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μεγάλες προσφορές αυτή την περίοδο».

Είχε αποκαλύψει μάλιστα πως ο διάλογος με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και το υπουργείο έχει προχωρήσει και πως ο ίδιος εκτιμά ότι αυτές ήταν οι τελευταίες ενδιάμεσες εκπτώσεις.

ενδιάμεσες εκπτώσεις

Όσον αφορά στις πορείες και τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα, σύμφωνα με τις απαντήσεις των εμπόρων, αυτές επηρεάζουν αρνητικά τον τζίρο της συντριπτικής πλειοψηφίας των καταστημάτων του εμπορικού κέντρου της Αθήνας, το 82,7% των καταστημάτων που λειτουργούν στα όρια του Δήμου Αθηναίων καθώς και το 59,2% των καταστημάτων του συνολικού δείγματος της έρευνας.

πινακας 5

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο κ. Καφούνης δήλωσε ότι «η αγορά και κατ’ επέκταση η πραγματική οικονομία, συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις, κάτι που επιβάλλει επιτακτικά την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων, που θα διορθώσουν τις στρεβλώσεις του παρελθόντος».

«Μια στις δύο επιχειρήσεις είδαν πτώση των πωλήσεων τους κατά το τελευταίο διάστημα των ενδιάμεσων εκπτώσεων και οι καταστηματάρχες, με συντριπτικό ποσοστό, ζητούν την άμεση κατάργηση του θεσμού αυτού καθώς και την λύση του προβλήματος του κλειστού κέντρου, που στερεί το οξυγόνο από όλες τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της πόλης. Η άμεση λήψη μέτρων είναι μονόδρομος» πρόσθεσε.

Οι επιχειρήσεις πλέον ρίχνουν όλο τους το βάρος στη Black Friday που έρχεται στις 29 Νοεμβρίου. Άλλωστε το 2018 την αντίστοιχη μέρα σύμφωνα με έρευνα της picodi, οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1141% σε σύγκριση με μια συνηθισμένη ημέρα.

Σε δηλώσεις του στo insider.gr o κ. Καφούνης είχε τονίσει ότι ο θεσμός αυτός ήρθε για να μείνει, προσθέτοντας ότι «παρακινούμε όλα τα μέλη μας να προχωρούν σε προσφορές εκείνη την ημέρα και όχι μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις».

Κατά τον πρόεδρο του Εμπορικού συλλόγου Αθηνών ωστόσο, η Black Friday θα πρέπει να είναι μία και μόνο ημέρα των μεγάλων προσφορών και να μην παρατείνεται ολόκληρη την εβδομάδα ή το τριήμερο καθώς με αυτόν τον τρόπο «μειώνεται η δυναμική της».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider