Αλλαγές και ανακατατάξεις στον κλάδο της αλλαντοβιομηχανίας δημιουργεί η παρατεταμένη κρίση στην οποία βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η ηγέτιδα εταιρεία Creta Farms, η οποία κλυδωνίζεται από οικονομικά προβλήματα και την ενδοοικογενειακή διαμάχη των βασικών μετόχων της.

Πρόκειται για έναν κλάδο ο τζίρος του οποίου υπολογίζεται στα 300-350 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Infobank Ηellastat οι τρεις μεγαλύτερες αλλαντοβιομηχανίες Creta Farm, Υφαντής και Νίκας κατέχουν αθροιστικά το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της αγοράς, σε ποσοστό πάνω από 60%.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς το α’ εξάμηνο του 2019, στην αγορά αλλαντικών καταγράφηκε αύξηση 5,4% αναφορικά με τους όγκους πωλήσεων και αύξηση κατά 5,6% όσον αφορά στις αξίες σε σχέση με πέρσι.

CRETA

Η Creta Farms έκλεισε το 2018 με πωλήσεις 118 εκατ. ευρώ ενώ είχε ξεκινήσει το 2019 με ρυθμό ανάπτυξης 2%. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα μη ελεγμένα στοιχεία των οικονομικών μεγεθών της, σύμφωνα με τα οποία ο κύκλος εργασιών για την περίοδο Ιανουάριος – Ιούνιος 2019 ξεπέρασε τα 56 εκ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση άνω του 3% σε σχέση με πέρσι. Eπίσης διατήρησε το μερίδιο της στην αγορά στο 25,5%.

Ωστόσο κυρίως από τον Ιούνιο και μετά η κρητική αλλαντοβιομηχανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, με την παραγωγή, ελλείψει πρώτων υλών, να έχει σχεδόν σταματήσει, οι αποθήκες να έχουν αδειάσει και το μέλλον της εταιρείας να μοιάζει αβέβαιο.      

NIKAS

Από τους μεγάλους κερδισμένους της κρίσης στην Creta Farms είναι αλλαντοβιομηχανία Νίκας ενώ όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς, στα οικονομικά στοιχεία του δεύτερου εξαμήνου του 2019, αναμένεται να φανούν ακόμα περισσότερο τα κέρδη που έχει αποκομίσει λόγω της  κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο μεγάλος ανταγωνιστής της. Η εταιρεία ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2019, κατέγραψε αύξηση των πωλήσεων κατά 2,11% στα 19,7 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται επίσης ότι εάν δεν ληφθούν υπόψη μη επαναλαμβανόμενες (one-off) πωλήσεις από δραστηριότητα φασόν που η εταιρεία πραγματοποίησε εντός του α΄εξαμήνου 2018 ύψους 869 χιλ. ευρώ, οι πωλήσεις της εταιρείας παρουσίασαν αύξηση 6,9% το 2019 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα η εταιρεία αύξησε το μερίδιό της στο σύνολο της αγοράς αλλαντικών σε όγκο κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες, από 15,7 % στο α' εξάμηνο του 2018 σε 17,3% την τρέχουσα αντίστοιχη περίοδο.

Στις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων, η εταιρεία , όπως αναφέρει, κατέχει ηγετική θέση στην κατηγορία προϊόντων «Πάριζα» και «Παριζάκι» καθώς και στα προϊόντα ζαμπόν (μερίδιο αγοράς 22,4% σε όγκο το α’ εξάμηνο 2019 σε σχέση με 16,1% την αντίστοιχη περσινή περίοδο) ενώ πέτυχε μερίδιο αγοράς 31,8% σε όγκο στην κατηγορία προϊόντων από κοτόπουλο, στην οποία εισήλθε το Σεπτέμβριο του 2017.

ΥΦΑΝΤΗΣ

Ανάμεσα στους «κερδισμένους» από την κρίση της Creta Farms, βρίσκεται άλλος ένας πολύ ισχυρός παίκτης της αλλαντοβιομηχανίας, η Υφαντής η οποία βέβαια πλέον έχει μετεξελιχθεί σε έναν όμιλο τροφίμων με δραστηριότητα όχι μόνο στα αλλαντικά, αλλά και σε άλλες κατηγορίες.

Τα τελευταία χρόνια, ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη της εταιρείας ακολουθούν ανοδική πορεία. Το 2018 σύμφωνα με εκτιμήσεις η εταιρεία πραγματοποίησε ενοποιημένες πωλήσεις περίπου 146 εκατ. ευρώ έναντι 133,8 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ τα λειτουργικά του κέρδη διαμορφώθηκαν σε 12,5 εκατ. ευρώ από 10,1 εκατ. ευρώ το 2017. Και στην περίπτωση της Υφαντής πάντως, το δεύτερο εξάμηνο του 2019 εκτιμάται ότι θα φανούν τα κέρδη της από την κρίση στην κρητική αλλαντοβιομηχανία.

Στις αρχές του 2019, μια εταιρεία με ισχυρή παρουσία στην και μερίδιο κοντά στο 7% του συνόλου των παραγόμενων αλλαντικών, η αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ, κηρύχθηκε σε πτώχευση δημιουργώντας ανακατατάξεις στον κλάδο. Οι εξελίξεις στην υπόθεση της  Creta Farms, όποιες κι αν είναι αυτές αναμένεται για ακόμη φορά να αλλάξουν τον χάρτη της εγχώριας αλλαντοβιομηχανίας.