Η Saudi Aramco πατάει «γκάζι» για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Ριάντ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Saudi Aramco πατάει «γκάζι» για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Ριάντ
Η πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά της Saudi Aramco θα είναι η μεγαλύτερη IPO που έχει καταγραφεί και αναμένεται να πραγματοποιηθεί «σύντομα».

«Γκάζι» για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Ριάντ πατάει η Saudi Aramco, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή του κόσμου.

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, η πολυαναμενόμενη IPO (αρχική δημόσια προσφορά) της Saudi Aramco θα πραγματοποιηθεί «σύντομα» και όπως όλα δείχνουν, πριν το τέλος του 2019.

Η Saudi Aramco, με τη μεγαλύτερη IPO που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στην ιστορία των αγορών, στοχεύει σε αποτίμηση αξίας 2 τρισ. δολαρίων και έχει ως στόχο τη «διαφοροποίηση» της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας και τη σταδιακή αποσύνδεσή της από τα έσοδα που συνδέονται με τον «μαύρο χρυσό».

Την είδηση της επικείμενης IPO επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος της Saudi Aramco, Αμίν Νάσερ, από το βήμα του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ενέργειας στο Άμπου Ντάμπι. «Αυτό που λέγαμε πάντα είναι ότι η Aramco είναι έτοιμη για εγγραφή, όποτε οι μέτοχοί της το αποφασίσουν» δήλωσε. «Όπως ακούσατε και από τον πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ, αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Επομένως είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε.

H IPO θα γίνει τοπικά, ήτοι στο Χρηματιστήριο του Ριάντ, ωστόσο προσεχώς ακολουθήσει και η εισαγωγή σε ξένο χρηματιστήριο. Ερωτηθείς ο Νάσερ, εάν ευσταθούν οι πληροφορίες για εισαγωγή της Saudi Aramco στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι για εγγραφή, όπου οι μέτοχοι αποφασίσουν».

Πώς θα γίνει η IPO

H Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να διαθέσει το 1% των μετοχών της Saudi Aramco στο Xρηματιστήριο του Ριάντ έως τα τέλη του τρέχοντος έτους και ακόμη 1% το 2020.

Αυτά θα είναι τα πρώτα βήματα προς τη δημόσια διάθεση μεριδίου περίπου 5%.

«Κλειδώνουν» οι ανάδοχοι της IPO

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η Saudi Aramco οριστικοποιεί τη λίστα των τραπεζών που θα λειτουργήσουν ως ανάδοχοι της IPO.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, καθοριστικό ρόλο στην IPO αναμένεται να διαδραματίσουν οι JP Morgan, Morgan Stanley, National Commercial Bank, Citi, Goldman Sachs, HSBC και Samba Financial Bank.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις μερίδας αναλυτών, μια αποτίμηση της τάξης 1,5 τρισ. δολαρίων φαντάζει πιο ρεαλιστικό σενάριο, από το στόχο της εταιρείας για αποτίμηση ύψους 2 τρισ. δολαρίων.

Νωρίτερα φέτος, η Saudi Aramco εξέδωσε το πρώτο της διεθνές ομόλογο, κατορθώνοντας να αντλήσει ποσό ύψους 12 δισ. δολαρίων, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider