Ηλεκτρικά αυτοκίνητα με εμβέλεια που εντυπωσιάζει (pics & vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα με εμβέλεια που εντυπωσιάζει (pics & vid)
Τα σύγχρονα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να πετύχουν αυτονομία από 26 έως και 100% μεγαλύτερη αυτή που ανακοινώνεται επισήμως, σύμφωνα με πρόσφατες δοκιμές.

Τα σύγχρονα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να πετύχουν αυτονομία από 26 έως και 100% μεγαλύτερη αυτή που ανακοινώνεται επισήμως, σύμφωνα με πρόσφατες δοκιμές.

Το “άγχος της αυτονομίας” είναι ένας όρος που δημιουργήθηκε με την εμφάνιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο εμπόριο και έχει τη βάση του στην μικρή εμβέλεια και το μικρό δίκτυο φόρτισης των μοντέλων μπαταρίας.

Τα σύγχρονα ηλεκτρικά μοντέλα έχουν κατά μέσο όρο τη δυνατότητα κίνησης για πάνω από 200 χιλιόμετρα με μια πλήρη φόρτιση των μπαταριών του, δεν λείπουν όμως και μοντέλα που φτάνουν κοντά στα 600 χιλιόμετρα.

Ταυτόχρονα, αυξάνεται το δίκτυο σταθμών φόρτισης, με αποτέλεσμα η χρήση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου να ενέχει μέρα με την ημέρα ολοένα και λιγότερο το “άγχος της αυτονομίας”.

Πιο μακριά, υπό προϋποθέσεις

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να είναι τελικά πολύ περισσότερο αποδοτικά σε επίπεδο αυτονομίας από αυτό που δείχνουν οι επίσημες μετρήσεις. Πρόσφατα, μια δοκιμή της Hyundai με τρία ηλεκτρικά Kona άφησε έκπληκτους ακόμα και τους συμμετέχοντες.

insider

Το δημοφιλές ηλεκτρικό μοντέλο της κορεατικής μάρκας με μέγιστη αυτονομία κατά το πρότυπο WLTP τα 484 χιλιόμετρα, κατάφερε να καλύψει περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα με μια μόνο φόρτιση.

Πιο συγκεκριμένα, τρία Kona electric βρέθηκαν στη γερμανική πίστα του Λάουζιτσρινγκ και πέτυχαν το εκπληκτικό αποτέλεσμα των 1018.7 χλμ., 1024.1 χλμ. και 1026.0 χλμ. αυτονομίας.

Καθώς ο στόχος ήταν η μέγιστη δυνατή κάλυψη απόστασης, για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας δεν λειτουργούσε ο κλιματισμός των αυτοκινήτων, ενώ απενεργοποιήθηκε και το σύστημα πολυμέσων τους, χωρίς όμως άλλες επεμβάσεις.

Μια ανάλογη δοκιμή της Volkswagen, με το αναμενόμενο άμεσα και στην ελληνική αγορά ID.3 1st Edition, πραγματοποιήθηκε σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας αυτή τη φορά. Χωρίς καμία επέμβαση, το μικρομεσαίο ηλεκτρικό μοντέλο κάλυψε μια απόσταση 531 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο κατασκευής του στο Ζβικάου της Γερμανίας έως την πόλη Σαφχάουζεν της Ελβετίας, με μόνο φόρτιση των μπαταριών του.

insider

Η επίσημη αυτονομία του μοντέλου βάσει του πρωτοκόλλου WLTP είναι 420 χιλιόμετρα, κατάφερε ωστόσο να καλύψει 26% περισσότερα και μάλιστα με περιστασιακή χρήση του κλιματισμού, του GPS και άλλων συστημάτων του αυτοκινήτου. Επιπλέον, το βάρος των επιβαινόντων και των αποσκευών τους υπερέβαινε τα 250 κιλά.

Μικρά μυστικά ενεργειακής αποτελεσματικότητας

Η δυνατότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να ανακτούν ενέργεια, μπορεί να τα καταστήσει πολύ πιο αποδοτικά από αυτό που δείχνουν οι επίσημες τιμές της εμβέλειάς τους. Αντίθετα με τα συμβατικά αυτοκίνητα, που το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να μην καταναλώνουν καύσιμο σε ορισμένες συνθήκες, τα ηλεκτρικά έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ενέργεια. Αυτό το χαρακτηριστικό τα καθιστά ιδιαίτερα αποδοτικά σε αστικές συνθήκες κίνησης, όπου οι συχνές αυξομοιώσεις ταχύτητας αποφέρουν όχι μόνο κατανάλωση αλλά και παραγωγή ηλεκτρισμού, που αποθηκεύεται στις μπαταρίες.

insider

Από την άλλη πλευρά, από το σύνολο των οδηγών ελάχιστοι είναι εξοικειωμένοι με τον τρόπο λειτουργίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αυτό που χρειάζεται κάθε οδηγός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι αφενός να γνωρίζει τη λειτουργία των συστημάτων ανάκτησης ενέργειας, ώστε να τα εκμεταλλεύεται στις κατάλληλες συνθήκες, αφετέρου να “εκπαιδευτεί” στη χρήση τους για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Καλό λοιπόν είναι να γνωρίζουμε πως:

  • Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανακτούν ενέργεια τόσο κατά το φρενάρισμα, όσο κατά το διάστημα που κινούνται χωρίς να είναι πατημένο το γκάζι (ρολάρισμα)

  • Η προνοητική οδήγηση -δηλαδή σταδιακές επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις- αποφέρει λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και μεγαλύτερη ανάκτηση

  • Η χρήση κλιματισμού ή συστήματος θέρμανσης, μειώνει κατά 10% τουλάχιστον την εμβέλεια του αυτοκινήτου

  • Στις υψηλές ταχύτητες η εκμετάλλευση του κενού αέρα (slipstreaming) ειδικά των προπορευόμενων ογκωδών οχημάτων, μπορεί να αποφέρει σημαντική μείωση κατανάλωσης

  • Η οδήγηση σε χαμηλότερες και σταθερές όμως ταχύτητες, με εκμετάλλευση της αδράνειας του οχήματος όπου είναι εφικτό, βοηθά στην διατήρηση της ενέργειας των μπαταριών.

Εν αναμονή της εξέλιξης νέας γενιάς μπαταριών, όπου θα μπορούν να αποθηκεύσουν πολύ μεγαλύτερη ενέργεια αλλά και να φορτίζονται σε ελάχιστο χρόνο, ο οδηγός αναδεικνύεται σε σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα επιμήκυνσης της εμβέλειας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider