Σοβαρές σκέψεις για ακύρωση του εργοστασίου της VW στην Τουρκία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σοβαρές σκέψεις για ακύρωση του εργοστασίου της VW στην Τουρκία
Η επιθετική πολιτική της γειτονικής μας χώρας στη Συρία φαίνεται ότι πιθανώς να αλλάξει τα σχέδια της γερμανικής μάρκας.

Δεν στέγνωσε ακόμα το «μελάνι» των επίσημων ανακοινώσεων της Volkswagen σχετικά με τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου της στην Τουρκία και πλέον η τεράστια αυτή επένδυση κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί, όπως αναφέρουν μεγάλα γερμανικά ειδησεογραφικά Μέσα.

Ο λόγος για αυτή την εξέλιξη δεν είναι άλλος από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία και τις συνεχείς ειδήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις δολοφονίες άμαχου πληθυσμού.

Το εργοστάσιο της VW που πρόκειται να κατασκευαστεί στη Μανίσα, κοντά στη Σμύρνη, θα έχει ετήσια δυναμικότητα παραγωγής 300.000 οχημάτων και θα απασχολεί περίπου 4.000 εργαζόμενους. Σε αυτό θα κατασκευάζονται τα μοντέλα VW Passat και Skoda Superb, που προορίζονται κυρίως για την Ανατολική Ευρώπη. Η επένδυση είναι της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ οι εργασίες κατασκευής είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν προς τα τέλη του 2020.

Μετά ωστόσο τις τελευταίες εξελίξεις, εκπρόσωπος της Volkswagen δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel και στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung πως «παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις».

Η απόφαση της Volkswagen για την επένδυση στην Τουρκία ήταν ήδη πολιτικά αμφιλεγόμενη στην Γερμανία, όπου ασκείται έντονη κριτική για την συνεχιζόμενη πολιτική περιστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών από την τουρκική κυβέρνηση.

Μέχρι σήμερα αυτές οι αιτιάσεις δεν είχαν τη δυναμική να αποτελέσουν σοβαρό αντίβαρο στο γεγονός ότι υπήρξε κρατική επιδότηση από πλευράς της Τουρκίας προς την VW για τη δημιουργία του εργοστασίου, ενώ και οι μισθοί στη γείτονα είναι χαμηλότεροι σε σχέση με κάποιες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, που βρίσκονταν στη λίστα επιλογής της Volkswagen.

Πλέον, όπως αναφέρει η εφημερίδα Handelsblatt , «αν η εταιρία του δείκτη DAX κάνει τώρα το επίσημο βήμα, θα μπορούσε να υποστεί σοβαρό πλήγμα η εικόνα της». Σημειώνει επίσης ότι η κυβέρνηση της Κάτω Σαξονίας, η οποία κατέχει το 12,7% των μετοχών του ομίλου VW και το 20% των ψήφων στο διοικητικό του συμβούλιο, αν η ένταση κλιμακωθεί και χτυπηθούν άμαχοι, δεν θα ψηφίσει υπέρ της κατασκευής του εργοστασίου στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider