Περίπου 59.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το βασικό πυρήνα των δυνητικών δικαιούχων που αναμένεται ότι θα αιτηθούν την ένταξη τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος για το οικονομικό κλίμα σύμφωνα με την οποία το 17,5% των μικρών επιχειρήσεων που αντιστοιχεί σε περίπου 120.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα οφείλουν άνω των 20.000 ευρώ που αποτελεί το κατώφλι για να υποβάλλει κανείς αίτηση υπαγωγής στο εξωδικαστικό.
Παρά τη σχετική βελτίωση του οικονομικού κλίματος μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το πρόβλημα της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων παραμένει ψηλά στην ατζέντα αφού μια στις τέσσερις επιχειρήσεις βρίσκονται στο κόκκινο.
Από τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ φαίνεται ότι το υψηλότερο ποσοστό των επιχειρήσεων με καθυστερούμενες οφειλές , περίπου τρεις στις δέκα, αφορά εκείνες τις επιχειρήσεις με χρέη προς το πρώην ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών (26,2%, περίπου 300.000 ενεργές επιχειρήσεις).
Επιπλέον το ποσοστό των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορία είναι στο 23,8%, παρά τις ρυθμίσεις που έχουν εισαχθεί ενώ 65.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι βρέθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2017 αντιμέτωπες με κατάσχεση ή δέσμευση των λογαριασμών τους για οφειλές. Πάντως 64.000 επιχειρήσεις περίπου το 9,2% του συνόλου των μικρομεσαίων έχει ταυτόχρονα οφειλές και προς το δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία την ίδια ώρα που αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που καθυστερούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς σε ΔΕΚΟ (20%) ,τα νοίκια (15,7%) και τις δόσεις των δανείων τους (16,5) συνεχίζει να αυξάνεται.