Από το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να υπάρξει οργανική παραγωγή κεφαλαίου για την Attica Bank, όπως υπογράμμισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της τράπεζας, Ελένη Βρεττού, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, στους αναλυτές.
Το 2025 αποτελεί ένα έτος μετάβασης για την Attica, μετά το πέρας της συγχώνευσης με την Παγκρήτια, με την τράπεζα να καταγράφει ανάπτυξη παρά τις προκλήσεις της συγχώνευσης και της πλήρους ενοποίησης των στοιχείων της δεύτερης.
Η τράπεζα κατέγραψε καθαρή πιστωτική επέκταση 232 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο, στοχεύοντας στο 1 δισ. ευρώ για φέτος. Οι νέες εκταμιεύσεις ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ, στα 671 εκατ. ευρώ επιτυγχάνοντας τον στόχο που έχει τεθεί βάσει του business plan παρά το ανταγωνιστικό περιβάλλον. Το 53% των νέων εκταμιεύσεων διοχετεύθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες (47% και 6% αντίστοιχα), ενώ το 47% σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Όπως ανέφερε η Ε. Βρεττού, η Attica διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, με καταθέσεις που σταθεροποιούνται περίπου στα 6 δισ. ευρώ, με το 54,7% να είναι προθεσμιακού χαρακτήρα. Στο 70% των προθεσμιακών θα υπάρξει ανατιμολόγηση τους επόμενους δύο μήνες. Τα καθαρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν κατά 12% σε τριμηνιαία βάση, στα 36,8 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση να επισημαίνει πως κάθε μείωση κατά 25 μονάδες βάση στο Euribor επηρεάζει κατά 4 εκατ. ευρώ τα καθαρά έσοδα από τόκους (το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διαμορφώθηκε στο 2%).
Παράλληλα, ο δείκτης CET1, υποχώρησε στο 11% από 11,9% στο τέταρτο τρίμηνο, λόγω του κόστους αναδιάρθρωσης (0,4%), της επίπτωσης της «Βασιλείας IV» (0,2%) και της πιστωτικής επέκτασης (0,6%). Η τράπεζα έχει ήδη προγραμματίσει σειρά από οργανικές και μη οργανικές ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης (έξοδο στις αγορές) κατ’ εφαρμογή του επιχειρηματικού της σχεδίου, η επίδραση των οποίων αναμένεται να αποτυπωθεί και να επηρεάσει θετικά τους δείκτες στο δεύτερο εξάμηνο του 2025. Όπως ανέφερε η CEO της Attica Bank, η τράπεζα επιδιώκει την έκδοση Tier II και AT1 κατά τη φετινή χρονιά.
Παράλληλα, βασική προτεραιτότητα της τράπεζας είναι η επιτάχυνση της λειτουργικότητας της νέας τραπεζικής δομής (ενοποίηση συστημάτων) μέχρι τα τέλη του 2025 και ο εξορθολογισμός κόστους. Σύμφωνα με την Ε. Βρεττού, επιτεύχθηκε εξοικονόμηση κόστους άνω των 10 εκατ. ευρώ, μέσω οριστικοποιημένων ενεργειών (πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, συγχώνευση καταστημάτων και λοιπές ενέργειες μετασχηματισμού) με στόχο να φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ έως το 2027.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, μετά την υλοποίηση του προγράμματος εθελούσιας εξόδους που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο, ο αριθμός των εργαζομένων του ομίλου μειώθηκε κατά 146 σε 1.323. Όσον αφορά την ορθολογική οργάνωση των καταστημάτων, μετά την συστέγαση καταστημάτων σε κοντινή απόσταση και άλλα προγραμματισμένα κλεισίματα, το αποτύπωμα του ομίλου θα μειωθεί στα 65 καταστήματα έως τα τέλη του έτους.
Να σημειωθεί πως η διοίκηση στοχεύει σε δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 20% και δείκτη κόστους προς έσοδα κάτω από 40% στο τέλος της τριετίας.