Με επενδύσεις και δράσεις που εξασφαλίζουν αδιάλειπτη παροχή πόσιμου νερού για όλες τις κοινωνικές ομάδες (πρωτοποριακές μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, καινοτόμες τεχνολογίες καθαρισμού νερού, ενεργειακά συστήματα υψηλής απόδοσης κλπ), η ΕΥΔΑΠ φροντίζει ώστε το επίπεδο καθαρότητας του παραγόμενου νερού να φθάνει το 98% ενώ παράλληλα ακολουθεί στρατηγική προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ) της ΕΥΔΑΠ έχουν απόλυτα καθοριστική σημασία για το νερό που παράγεται καθώς εδώ το νερό υποβάλλεται σε επεξεργασία, που το καθιστά πόσιμο. Οι ΜΕΝ στο Λεκανοπέδιο της Αττικής βρίσκονται στο Γαλάτσι, στις Αχαρνές, στο Πολυδένδρι και τη Μάνδρα Ασπροπύργου.
Όπως είναι γνωστό, το καθαρό νερό είναι ένα φυσικό αγαθό που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, αλλά κοστίζει και ο καθαρισµός του νερού απαιτεί µεγάλες επενδύσεις και εγκαταστάσεις. Η ΕΥΔΑΠ με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβαλλοντικής και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής, της υγιεινής και ασφάλειας των πολιτών, θέτει σε λειτουργία, επεκτείνει και διαρκώς αναβαθμίζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων.
Μία από αυτές είναι η πρωτοποριακή μονάδα επεξεργασίας λυμάτων με χρήση μικρών συστημάτων μεμβρανών -αντιδραστήρας MBR και αντίστροφη όσμωση- με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση του νερού εξόδου για άρδευση πράσινου κυρίως αστικών περιοχών.
Η μονάδα συνδυάζει την εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων και σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων τηλελειτουργίας και παρακολούθησης, ενώ το επίπεδο καθαρότητας του παραγώμενου νερού αγγίζει το 98%. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται μείωση της ζήτησης νερού από το δίκτυο ή από τους υδροφορείς της περιοχής, διαφυλάσσοντας τα υφιστάμενα αποθέματα.
Έλεγχοι της ποιότητας πόσιμου νερού
Οι καθημερινοί έλεγχοι ποιότητας του ακατέργαστου και πόσιμου νερού που πραγματοποιούνται στα χημικά και μικροβιολογικά εργαστήρια της ΕΥΔΑΠ έχουν ως σκοπό να εξασφαλίζεται και να πιστοποιείται η άριστη ποιότητα του νερού που διαθέτει η ΕΥΔΑΠ στους κατοίκους των Αθηνών. Για το λόγο αυτό, παρακολουθείται στενά η ποιότητα των νερών των τεσσάρων ταμιευτήρων, Μαραθώνα, Υλίκης, Μόρνου και Ευήνου, όπως επίσης και η ποιότητα του πόσιμου νερού στο δίκτυο ύδρευσης, ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτό και να αντιμετωπίζεται έγκαιρα οποιοδήποτε πρόβλημα ενδεχομένως προκύψει.
Για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού η ΕΥΔΑΠ διαθέτει εργαστήρια στο Γαλάτσι και τις Αχαρνές. Στα εργαστήρια αυτά αναλύονται δείγματα ακατέργαστου νερού από τις λίμνες-ταμιευτήρες, τις γεωτρήσεις της ΕΥΔΑΠ και δείγματα πόσιμου νερού από τις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού της Εταιρείας και από το δίκτυο ύδρευσης. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων πιστοποιούν ότι η ποιότητα του πόσιμου νερού της ΕΥΔΑΠ ανταποκρίνεται στις νομοθετικές απαιτήσεις της ΚΥΑ Υ2/2600/2001 «Ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης» (όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει) και είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις της ΟΙΚ 46399/1352/1986 «Απαιτούμενη ποιότητα επιφανειακών νερών που προορίζονται για πόσιμα, κολύμβηση, διαβίωση ψαριών σε γλυκά νερά και καλλιέργεια οστρακοειδών».
Τα Χημικά Εργαστήρια Γαλατσίου και Αχαρνών, καθώς και το Μικροβιολογικό Εργαστήριο είναι διαπιστευμένα κατά ISO EN 17025 ήδη από το 2005, από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) για τη διενέργεια δοκιμών για τον προσδιορισμό 19 χημικών και 6 μικροβιολογικών παραμέτρων στο ανεπεξέργαστο και πόσιμο νερό (Αρ. Πιστοποιητικού 192).
Στα εργαστήρια της ΕΥΔΑΠ εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι χημικής ανάλυσης, προκειμένου να επιτυγχάνεται υψηλή ευαισθησία, ακρίβεια και επαναληψιμότητα κατά τον προσδιορισμό των στοιχείων που απαιτούνται κατά την ανάλυση των δειγμάτων νερού. Μεταξύ των αναλυτικών τεχνικών που εφαρμόζονται περιλαμβάνονται η αυτόματη φωτομετρική ανάλυση, η ιοντική χρωματογραφία, η αέρια χρωματογραφία με ανιχνευτές μάζας, ECD και FID, η υγρή χρωματογραφία HPLC, η φασματοσκοπία πλάσματος με ανιχνευτή εκπομπής, real time PCR, έλεγχος τοξικότητας με οργανισμούς Daphnia και η μέθοδος ELISA.
Σημειώνεται ότι στα εργαστήρια ελέγχου ποιότητας νερού της ΕΥΔΑΠ πραγματοποιούνται περίπου 120.000 μετρήσεις ετησίως.
Εξοικονόμηση ενέργειας κατά την παραγωγική διαδικασία
Η παραγωγή, μεταφορά και χρήση της ενέργειας είναι στενά συνδεδεμένη με το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, την οικονομία, αλλά και την παγκόσμια ειρήνη. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ορθολογική διαχείριση της ενέργειας είναι μείζονος σημασίας για την επιβίωση της ανθρωπότητας.
Η ΕΥΔΑΠ έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που διαθέτει. Ο στόχος είναι διπλός: αφενός να συμβάλει στη βελτιστοποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας και της Εταιρίας και αφετέρου να διερευνήσει τις κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Οι ενεργειακές δράσεις που υλοποιεί σήμερα η ΕΥΔΑΠ ομαδοποιούνται ως εξής:
-Υδροηλεκτρικά έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
-Έργα Συμπαραγωγής Θερμικής και Ηλεκτρικής Ενέργειας με καύση Βιοαερίου και Φυσικού Αερίου
-Φωτοβολταϊκά έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
-Εξοικονόμηση ενέργειας
Θεσμική θωράκιση της προστασίας των υδάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Το Ευρωκοινοβούλιο αναλαμβάνει τακτικά πρωτοβουλίες στον τομέα της προστασίας των υδάτων. Τον Ιανουάριο του 2000, έπειτα από την καταστροφική πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε το ναυάγιο του Erika, το Κοινοβούλιο απηύθυνε έκκληση για μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή πολιτική μεταφορών με στόχο να προληφθούν περαιτέρω καταστροφές από πετρελαϊκή ρύπανση. Όσον αφορά τη θαλάσσια στρατηγική, το Κοινοβούλιο έχει τονίσει τη σημασία της βιοποικιλότητας, των οικολογικών καινοτομιών, των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις θάλασσες, καθώς και τον στόχο για μια καλή οικολογική κατάσταση.
Τον Ιούνιο του 2008, το Κοινοβούλιο υποστήριξε με μεγάλη πλειοψηφία νέους κανόνες της ΕΕ για την ποιότητα του ύδατος. Ζητώντας αναθεώρηση του καταλόγου με τις ουσίες προτεραιότητας εντός δύο ετών από την έναρξη ισχύος της οδηγίας για τα πρότυπα ποιότητας περιβάλλοντος, το Κοινοβούλιο εξασφάλισε την δυνατότητα επέκτασης του καταλόγου των τοξικών ουσιών. Παράλληλα, ενισχύθηκε ο στόχος της σταδιακής κατάργησης των εκπομπών 13 επικίνδυνων ουσιών προτεραιότητας εντός 20 ετών. Στη συνέχεια, το 2012 το Κοινοβούλιο συνέβαλε στην επικαιροποίηση της οδηγίας με την προσθήκη νέων ουσιών προτεραιότητας. Στην έκθεση του 2012 σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα ύδατα, το Κοινοβούλιο ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην περιφερειακή διάσταση, τόνισε την ανάγκη για αξιόπιστα δεδομένα, επισήμανε την ανάγκη ενσωμάτωσης των ζητημάτων που αφορούν τα ύδατα, υποστήριξε μια ολιστική προσέγγιση στην προστασία των υδάτων και ζήτησε την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας στον εν λόγω τομέα. Το Κοινοβούλιο χαιρέτισε και υποστήριξε το 7ο πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον και το προσχέδιο για τα ύδατα της Ευρώπης.
Ακόμη, τον Σεπτέμβριο του 2015, ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ μιας έκθεσης για τη συνέχεια της πρώτης στην ιστορία πρωτοβουλίας πολιτών, «Δικαίωμα στο νερό» (Right2Water), η οποία ζητεί από την Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία για την εφαρμογή του ανθρώπινου δικαιώματος στο νερό και στην αποχέτευση όπως αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία παροτρύνει τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της ΕΕ να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι πολίτες απολαύουν του δικαιώματος στο νερό και την αποχέτευση, ότι η παροχή νερού και η διαχείριση των υδάτινων πόρων δεν υπόκεινται σε κανόνες εσωτερικής αγοράς και ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης εξαιρούνται από μέτρα ελευθέρωσης. Με το ψήφισμά του στις 8 Σεπτεμβρίου 2015, το Κοινοβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να καταθέσει νομοθετικές προτάσεις και, εάν είναι σκόπιμο, αναθεώρηση της ΟΠΥ, οι οποίες θα αναγνωρίζουν την καθολική πρόσβαση και το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό.