Εξαπλώνεται σαν «δασική πυρκαγιά» το Telegram - Οδεύει προς 1 δισ. ενεργούς χρήστες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξαπλώνεται σαν «δασική πυρκαγιά» το Telegram - Οδεύει προς 1 δισ. ενεργούς χρήστες
Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, μία από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, πιθανόν να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ενεργούς μηνιαίους χρήστες μέσα στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της

Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, μία από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, πιθανόν να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ενεργούς μηνιαίους χρήστες μέσα στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της καθώς εξαπλώνεται σαν «δασική πυρκαγιά», όπως σχολίασε ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Πάβελ Ντουρόφ.

Όπως αναφέρει το Reuters, το Telegram, με έδρα το Ντουμπάι, ιδρύθηκε από τον γεννημένο στη Ρωσία Ντουρόφ, ο οποίος εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2014 αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με το αίτημα να κλείσει τις αντιπολιτευόμενες κοινότητες στην πλατφόρμα του, την VK, την οποία στη συνέχεια πούλησε.

Ο Ντουρόφ, η περιουσία του οποίου σύμφωνα με το Forbes εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ότι κάποιες κυβερνήσεις επιχείρησαν να του ασκήσουν πιέσεις, αλλά η εφαρμογή, η οποία αυτή τη στιγμή διαθέτει 900 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, θα πρέπει να παραμείνει μια «ουδέτερη πλατφόρμα» και όχι ένας «παίκτης στη γεωπολιτική σκακιέρα».

Ένας από τους βασικούς αντιπάλους του Telegram, το WhatsApp της Meta, διαθέτει περισσότερους από δύο δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες. Οι Financial Times είχαν αναφέρει το Μάρτιο, ότι η επιχείρηση ενδέχεται να επιδιώξει να εισηχθεί στο χρηματιστήριο της Αμερικής όταν αρχίσει να αποκτά κέρδη.

Το Telegram, το οποίο διαθέτει ιδιαίτερη επιρροή στις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, κατατάσσεται στις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μετά τις Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok και Wechat.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, το Telegram έγινε η κύρια πηγή αφιλτράριστου, και συχνά σκληρού και παραπλανητικού περιεχομένου και από τις δύο πλευρές σχετικά με τον πόλεμο και την πολιτική που αφορά τη σύγκρουση.

Ο πόλεμος της πληροφορίας

Ο Ντουρόφ λέει ότι συνέλαβε την ιδέα μιας κρυπτογραφημένης εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων ως τρόπο επικοινωνίας όσο βρισκόταν στη Ρωσία και δεχόταν πιέσεις. Την κρυπτογράφηση σχεδίασε ο νεότερος αδελφός του, ο Νικολάι.

Όπως εξηγεί, έφυγε από τη Ρωσία γιατί δεν μπορούσε να δέχεται εντολές από καμία κυβέρνηση και απέρριψε ερώτηση σχετικά με ισχυρισμούς ότι το Telegram ελέγχεται από τη Ρωσία ως ψευδείς φήμες που διαδίδονται από ανταγωνιστές του, οι οποίοι απειλούνται από την επιτυχία του Telegram.

«Προτιμώ να είμαι ελεύθερος παρά να παίρνω εντολές από οποιονδήποτε», είπε ο Ντουρόφ σχετικά με την αποχώρησή του από τη Ρωσία και για την αναζήτηση στέγης για την εταιρεία του που περιλάμβανε περιόδους στο Βερολίνο, το Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη και το Σαν Φρανσίσκο.

Όπως είπε ο ίδιος, η γραφειοκρατία -ειδικά ως προς την πρόσληψη ξένων ταλέντων- στα μέρη αυτά ήταν πολύ επίπονη και επιπλέον δέχτηκε επίθεση σε δρόμο του Σαν Φρανσίσκο από κάποιους που επιχείρησαν να του αρπάξουν το κινητό.

Το πιο ανησυχητικό όμως, είπε, είναι ότι δέχτηκε υπερβολική προσοχή από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, περιλαμβανομένου του FBI. Αμερικανοί πράκτορες επιχείρησαν να προσλάβουν έναν από τους μηχανικούς του για να αποκτήσουν έτσι δίοδο πρόσβασης στην πλατφόρμα. Το FBI δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα να σχολιάσει εκτός εργάσιμων ωρών.

Σε ό,τι αφορά την ελευθερία του λόγου, ωστόσο, ο Ντουρόφ σχολίασε ότι οι μεγαλύτερες προκλήσεις δεν ήταν οι κυβερνήσεις, αλλά οι μεγάλοι ανταγωνιστές όπως η Apple και η Alphabet, η μητρική της Google.

«Αυτές οι δύο πλατφόρμες, μπορούν βασικά να λογοκρίνουν ό,τι διαβάζετε, να έχουν πρόσβαση στο smart phone σας», δήλωσε ο Ντουρόφ και πρόσθεσε ότι οι προαναφερθείσες πλατφόρμες είπαν στην Telegram ότι αν δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες τους, θα την αφαιρούσαν από τα ηλεκτρονικά καταστήματά τους.

Είπε ακόμη ότι επέλεξε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς είναι μια «ουδέτερη χώρα» που θέλει κρατά φιλικές σχέσεις με όλους και που δεν έχει συνταχθεί με καμία από τις υπερδυνάμεις, επομένως αισθάνθηκε ότι αυτό θα ήταν το καταλληλότερο μέρος για μια «ουδέτερη πλατφόρμα».

Το Telegram, σημείωσε, χρησιμοποιείται τόσο από τους αντιπολιτευόμενους όσο και από τις κυβερνήσεις, αλλά δεν συντάσσεται με καμία πλευρά.

Ο Ντουρόφ κατέληξε λέγοντας ότι εκτός από μετρητά ή Bitcoin, δεν διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία, τζετ ή θαλαμηγό καθώς θέλει να είναι ελεύθερος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ASML: «Βουτιά» 22% στα κέρδη τριμήνου - Διατηρείται το guidance για το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider