Zhongzhi Enterprise: Κατέθεσε αίτηση για πτώχευση η κινεζική «σκιώδης» τράπεζα - Φόβοι για ντόμινο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Zhongzhi Enterprise: Κατέθεσε αίτηση για πτώχευση η κινεζική «σκιώδης» τράπεζα - Φόβοι για ντόμινο
Η πτώχευση γεννάει φόβους για πρόκληση κλυδωνισμών στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η μεγάλη κινεζική σκιώδης τράπεζα Zhongzhi Enterprise Group (ZEG) με την αιτιολογία ότι δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα χρέη της. Το δικαστήριο του Πεκίνου έκανε δεκτή την αίτηση της σκιώδους τράπεζας, η οποία έχει δανείσει δισεκατομμύρια σε εταιρείες ακινήτων. Η οικονομική έρευνα για την εν λόγω εταιρεία έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με το BBC, από τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς υπηρχαν αναφορές για αφερεγγυότητα της συγκεκριμένης τράπεζας. Ο όμιλος φέρεται να είχε ενημερώσει με επιστολή τους επενδυτές τον Νοέμβριο ότι το ύψος των υποχρεώσεων του - τότε υπολογίζονταν σε 64 δισ. δολάρια - είχαν ξεπεράσει κατά πολύ την αξία των περιουσιακών του στοιχείων, που τώρα υπολογίζονται περίπου σε 38 δισ. δολάρια.

Πλήγμα στο σκιώδη τραπεζικό κλάδο της Κίνας κι ανησυχία για περαιτέρω αναταραχή στην οικονομία

Η ZEG είναι ένας σημαντικός παίκτης στον σκιώδη τραπεζικό κλάδο της Κίνας, ένας όρος που δίνεται σε ένα σύστημα δανειστών, μεσιτών και άλλων πιστωτικών διαμεσολαβητών που δεν ανήκουν στην παραδοσιακή ρυθμιζόμενη τραπεζική πολιτική της χώρας.
Ο άτυπος δανεισμός λειτουργούσε πάντα στην οικονομία της Κίνας, αλλά η σκιώδης τραπεζική απογειώθηκε πραγματικά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν η στρόφυγγα της πίστωσης είχε κλείσει. Ο σκιώδης τραπεζικός κλάδος της Κίνας αποτιμάται σε περίπου 3 δισ. δολάρια. Συχνά παρέχει μια οικονομική σανίδα σωτηρίας στον τομέα των ακινήτων της χώρας. Ο κάποτε ανθηρός κλάδος έχει πληγεί από μια σοβαρή πιστωτική κρίση, με ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να βρίσκονται τώρα στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Στο αποκορύφωμά του, η ZEG φέρεται να διαχειριζόταν περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο γουάν (139 δισ. δολάρια).Οι τελευταίες εξελίξεις στη ZEG έχουν αυξήσει τις ανησυχίες για περαιτέρω αναταραχή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μετά την κατάρρευση της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Evergrande και τα οικονομικά προβλήματα της Country Garden.

Θα υπάρξουν ποινικές κυρώσεις

Ήδη οι αρχές έχουν δηλώσει ότι έχουν εξετάζουν πολλούς υπόπτους, αλλά ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι είναι αυτοί και ποιος είναι ο ρόλος τους στην εταιρεία. Ο ιδρυτής της εταιρείας, Xie Zhikun, πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπ. Ανάπτυξης: Διοικητικό πρόστιμο 250.000 ευρώ στην Alpha Bank

Foxconn: Ο βασικός προμηθευτής της Apple αναμένει πτώση εσόδων το πρώτο τρίμηνο του 2024

Αντιμέτωπος με πρόστιμο 370 εκατ. δολαρίων ο Τραμπ

gazzetta
gazzetta reader insider insider