Μασκ: Μεγαλώνει ο... «σκανδιναβικός πονοκέφαλος» για την Tesla

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μασκ: Μεγαλώνει ο... «σκανδιναβικός πονοκέφαλος» για την Tesla
Φώτο: Getty Images
Η κόντρα του με τα σουηδικά συνδικάτα πέρασε σε Δανία, Φινλανδία και Δανία με αποτέλεσμα ένα καθολικό «στοπ» στην Tesla.

Τα προβλήματα της Tesla με τα εργατικά συνδικάτα στη Σκανδιναβία αυξήθηκαν καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία έχασε την αγωγή κατά της ταχυδρομικής υπηρεσίας της Σουηδίας, λόγω της άρνησής της να παραδίδει πινακίδες κυκλοφορίας στον κολοσσό των ηλεκτρικών οχημάτων των ΗΠΑ.

Οι εργαζόμενοι της ταχυδρομικής υπηρεσίας εμποδίζουν τις παραδόσεις πινακίδων κυκλοφορίας της Tesla απ' τα τέλη του περασμένου μήνα, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους μηχανικούς της εταιρείας που απεργούν, λόγο της άρνησης της αυτοκινητοβιομηχανίας να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας με τους υπαλλήλους της, όπως συνηθίζεται στη Σουηδία.

Η Tesla κινήθηκε νομικά, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος Έλον Μασκ χαρακτήρισε την κίνηση «τρελή», αλλά ένα σουηδικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η PostNord (τα σουηδικά ταχυδρομεία) δεν θα αναγκαστεί να παραδώσει πινακίδες κυκλοφορίας, τουλάχιστον προς το παρόν.

Πιθανώς πιο ανησυχητικό για τον Μασκ, ωστόσο, θα είναι οι απεργίες συμπαράστασης που εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία, καθώς συνδικάτα συγκεντρώνουν την υποστήριξή τους πίσω από τη βαθιά εδραιωμένη αρχή στην περιοχής για συλλογικές διαπραγματεύσεις ως «κρίκους» των εργασιακών σχέσεων.

Μέλη συνδικάτων σε μια σειρά από σουηδικές βιομηχανίες έχουν ενταχθεί στην απεργία των μελών του συνδικάτου IF Metall, τα οποία έχουν εμπλακεί σε μια συνεχιζόμενη διαμάχη με την Tesla για περίπου έξι εβδομάδες.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Δανίας ανακοίνωσε τη δική του απεργία συμπαράστασης, για να αποτρέψει την παράδοση αυτοκινήτων Tesla στα λιμάνια της Δανίας και τη μεταφορά τους στη Σουηδία.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο του ιδιωτικού τομέα της Νορβηγίας ανακοίνωσε τότε την Τετάρτη την πρόθεσή του να αρχίσει να μπλοκάρει τις αποστολές οχημάτων που προορίζονται για τη Σουηδία από τις 20 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, το μεγαλύτερο συνδικάτο του ιδιωτικού τομέα της Νορβηγίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη την πρόθεσή του να αρχίσει να μπλοκάρει τις αποστολές οχημάτων που προορίζονται για τη Σουηδία από τις 20 Δεκεμβρίου.

Αλλά και το το φινλανδικό συνδικάτο εργαζομένων στον τομέα των μεταφορών AKT επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι θα αποκλείσει την μεταφορά των οχημάτων Tesla που προορίζονται για τη Σουηδία μέσω των φινλανδικών λιμανιών, αρχής γενομένης από τις 20 Δεκεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της AKT Ismo Kokko ανέφερε ότι οι συλλογικές συμβάσεις για τους εργαζομένους αποτελούν «ουσιώδες μέρος του συστήματος της σκανδιναβικής αγοράς εργασίας».

Εν τω μεταξύ, η «κρίση» άρχισε να διαχέεται και αλλού: Ένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία της Δανίας ανακοίνωσε ότι πούλησε τις μετοχές της Tesla που έχει στην κατοχή του, λόγω της άρνησης της αμερικανικής εταιρείας να συνάψει συμφωνίες με τα εργατικά συνδικάτα. Η PensionDanmark πούλησε τις μετοχές σε αγοραία αξία 476 εκατομμυρίων κορωνών Δανίας (68,8 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με το Reuters.

Φωτογραφία: Getty Images/ deal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Tesla: Προσφυγή κατά των σουηδικών... ταχυδρομείων για πράξεις αλληλεγγύης προς απεργούς υπαλλήλους της

Μασκ: Είναι τρέλα αυτό που συμβαίνει με τις απεργίες των εργαζομένων της Tesla στη Σουηδία

Tesla: Το Cybertruck έχει πυροδοτήσει ανησυχίες στους ειδικούς οδικής ασφάλειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider