Πόσο «κοστίζει» η εταιρική διακυβέρνηση – Έρχονται αλλαγές στη νομοθεσία

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο «κοστίζει» η εταιρική διακυβέρνηση – Έρχονται αλλαγές στη νομοθεσία
Η πλειοψηφία των στελεχών διοικητικών συμβουλίων εισηγμένων εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα ΣΕΒ-ΕΝΕΙΣΕΤ-ΕΣΕΔ-ATHEX- KPMG για την αξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης θεωρεί ότι υπάρχουν οφέλη για τις εταιρείες.

Κοντά στα 200.000 ευρώ ήταν το κόστος αρχικής συμμόρφωσης των εισηγμένων εταιρειών με τον νόμο ν. 4706/2020 για την εταιρική διακυβέρνηση, ενώ το ετήσιο κόστος λειτουργίας του Συστήματος Εταιρικής Διακυβέρνησης κυμαίνεται μεταξύ 25.000 και να ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις τα 50.000 ευρώ, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση του ΣΕΒ.

Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των στελεχών διοικητικών συμβουλίων εισηγμένων εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα ΣΕΒ-ΕΝΕΙΣΕΤ-ΕΣΕΔ-ATHEX- KPMG για την αξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης θεωρεί ότι υπάρχουν οφέλη για τις εταιρείες. Ειδικότερα το 67% απάντησε πως το κόστος συμμόρφωσης είναι εύλογο και αναλογική και η συμμόρφωση τελικά προσφέρει ανταποδοτικά αξία στην εταιρεία με το υπόλοιπο 33% να εκφράζει αντίθετη άποψη.

Τα θετικά και τα αρνητικά της κανονιστικής συμμόρφωσης

Στα θετικά της συμμόρφωσης με το πλαίσιο του ν. 4706/2020 τα στελέχη των εταιρειών αναγνώρισαν την αποτελεσματικότερη κανονιστική συμμόρφωση, την αποτελεσματικότερη διαχείριση κινδύνων και τον εμπλουτισμό του ΔΣ με ικανά στελέχη. Μικρότερη επίδραση είχε η συμμόρφωση στη χρηματοδότηση της εταιρείας με καλύτερους όρους, στην προσέλκυση ανθρωπίνου δυναμικού και στην επίτευξη καλύτερων οικονομικών αποτελεσμάτων.

Σε ό,τι αφορά τις αρνητικές επιδράσεις τα στελέχη των εισηγμένων ξεχώρισαν κατά σειρά: Την ανάλωση σημαντικού χρόνου των στελεχών για την συμμόρφωση, την σημαντική επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης, τη δημιουργία πολυπλοκότητας και την δυσανάλογη επιβάρυνση των μελών ΔΣ με ατομική ευθύνη για το σύνολο του νόμου.

Ένα από τα σημεία που ανέδειξε η έρευνα είναι το γεγονός πως το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν διαχωρίζει τις μικρές από τις μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις και περιλαμβάνει μόνο «οριζόντιες» υποχρεώσεις. Το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η όμοια αντιμετώπιση ως προς τις υποχρεώσεις μικρών και μεγάλων εισηγμένων είναι ένα αρνητικό σημείο του θεσμικού πλαισίου. Το 26% εξέφρασε θετική γνώμη και το 22% μέτρια.

Προς αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου

Πάντως όπως ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, όπως προβλεπόταν αρχικά μετά από δύο χρόνια εφαρμογής. Για αυτό το σκοπό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις εισηγμένες, αλλά και με τους επιχειρηματικούς φορείς όπως ο ΣΕΒ για να εντοπιστούν τα σημεία που πρέπει να γίνουν αλλαγές.

Η κυρία Λαζαράκου ανέφερε ακόμη ότι η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο για θέματα βιωσιμότητας καθώς και τις πρόσφατες τροποποιήσεις στις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ που αφορούν κυρίως σε θέματα κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό βέβαια πάντα με τις ειδικότερες συνθήκες της ελληνικής αγοράς. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις οδηγίες του ΟΟΣΑ και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο για την κλιματική αλλαγή που όπως είπε ξεκίνησε μια μεγάλη κουβέντα διεθνώς σχετικά με τους κανόνες γνωστοποίησης και τα επιπλέον κόστη που μπορεί να λειτουργήσουν ως αντικίνητρα για την εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Προ των πυλών η παράταση για τις επιχειρήσεις, ανοιχτό το παράθυρο για τα φυσικά πρόσωπα

Κερδίζει έδαφος και στην ένδυση το ηλεκτρονικό εμπόριο – Πρώτη η ανδρική μόδα

ΔΕΣΦΑ: Ευρωπαϊκή πύλη αερίου χρίζουν την Ελλάδα τα «σήματα» της αγοράς – Η επίπτωση στα τιμολόγια

gazzetta
gazzetta reader insider insider