Grivalia Hospitality: «Ανοιχτή» η IPO στο Χρηματιστήριο - Προχωρούν μεγάλα τουριστικά projects, πότε ανοίγουν τα «Αστέρια Γλυφάδας»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Grivalia Hospitality: «Ανοιχτή» η IPO στο Χρηματιστήριο - Προχωρούν μεγάλα τουριστικά projects, πότε ανοίγουν τα «Αστέρια Γλυφάδας»
«Ανοιχτό» άφησε το ενδεχόμενο εισαγωγής της Grivalia Hospitality σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά ο επικεφαλής του ομίλου, Γιώργος Χρυσικός. Ιούνιο ξεκινάει το νέο asset στην Πάρο, ακολουθούν τα «Αστέρια Γλυφάδας». Τι γίνεται με Μύκονο, Παναμά, Πεταλιούς.

«Ανοιχτό» άφησε το ενδεχόμενο εισαγωγής της Grivalia Hospitality σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά ο επικεφαλής του ομίλου, Γιώργος Χρυσικός.

Όπως ανέφερε, στο περιθώριο της παρουσίασης του νέο ξενοδοχειακού project Avant Mar στην Πάρο (πρώην Piperi), και μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, είναι εξετάζεται ως επιλογή μία IPO η οποία, εφόσον διεξαχθεί, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είτε σε κάποιο χρηματιστήριο του εξωτερικού.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, «δεν αποτελεί ανάγκη ή προϋπόθεση αλλά μια επιλογή, άλλωστε, έχουμε ισχυρό μέτοχο που μας στηρίζει, με κεφάλαια, που έχει δείξει ότι επιθυμεί να επενδύει στην Ελλάδα», εννοώντας τη Fairfax και τον Prem Watsa. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσικό, εάν γίνει μια τέτοια κίνηση δεν θα προχωρήσει με τη μορφή μιας τουριστικής ΑΕΕΑΠ αλλά σαν μια επενδυτική εταιρεία ακινήτων η οποία έχει δείξει ότι ως στρατηγική της έχει την ελληνική αγορά (έχει μεταφέρει και την έδρα από το Λουξεμβούργο).

Η Grivalia Hospitality προωθεί «άμεσες» δείχνουν επενδύσεις περίπου 380 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλα σχέδια (Μύκονος, Πεταλιοί κ.α.) στην αγορά εκτιμούν ότι ο όμιλος, πέραν των ίδιων δυνάμεων και του δανεισμού, ουδόλως αποκλείεται προσεχώς να «δοκιμάσει» ενέργειες όπως η IPO για προσέλκυση επενδυτών (με ένα μικρό μειοψηφικό ποσοστό) ή και της έκδοση κάποιας μορφής εταιρικού ομολόγου.

Η νέα «είσοδος» στην Πάρο

Σε σχέση με τα πιο «ώριμα» projects, τον προσεχή Ιούνιο, αρχικά δοκιμαστικά, αναμένεται η η έναρξη λειτουργίας του νέου ξενοδοχείου, Avant Mar στην Πάρο, μια επένδυση (αγορά ακινήτου και κατασκευή) περίπου 30 εκατ. ευρώ. Ήταν ένα παλιό ξενοδοχείο τριών αστέρων με 55 δωμάτια, ενώ αποκτήθηκε και ένα αδόμητο οικόπεδο. Το νέο ξενοδοχείο διαθέτει 38 δωμάτια (συνολική επιφάνεια 6.100 τ.μ.), βρίσκεται στην παραλία «Πιπέρι» της Πάρου, θα «φιλοξενεί» το εστιατόριο Matsuhisa Paros και άλλες εγκαταστάσεις (ελληνικό ζαχαροπλαστείο, wellness area κ.α.).

Στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου θα λειτουργήσει κανονικά για τους πελάτες. Το παραθαλάσσιο ξενοδοχείο βρίσκεται στην άκρη της Νάουσας και ο σχεδιασμός του είναι εμπνευσμένος από τα τοπικά αρχιτεκτονικά στοιχεία με στόχο να προσφέρει αυθεντική εμπειρία φιλοξενίας.

Πότε ανοίγουν τα Αστέρα Γλυφάδας (One & Only Aesthesis)

Όπως αποκάλυψε ο κ. Χρυσικός, η μεγάλη πολυτελής επένδυση στα Αστέρα Γλυφάδας, το One & Only Aesthesis, ολοκληρώνεται προσεχώς ώστε να εκκινήσει η λειτουργία του την 1η Αυγούστου (αρχικά επίσης δοκιμαστικά για λόγο). Στόχος, είναι να λειτουργήσει από 1η Οκτωβρίου κάτι που μπορεί να αλλάξει και να λειτουργήσει και νωρίτερα, εφόσον η δοκιμαστική περίοδος αποδώσει τα αναμενόμενα. Θα περιλαμβάνει γκάμα δωματίων (και βίλες) και παροχών, με πάνω από 120 «κλειδιά».

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η επένδυση θα προσεγγίσει τελικά τα 300 εκατ. ευρώ (170 εκατ. το κατασκευαστικό κόστος), καθώς, αφενός τα κόστη έχουν αυξηθεί, αφετέρου ο όμιλος αποφάσισε να κάνει κάτι ιδιαίτερο στην περιοχή, «ίσως ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία στη Μεσόγειο ή στον κόσμο». Όταν η Grivalia Hospitality απέκτησε τα Αστέρια, είχε προϋπολογίσει δαπάνη περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ. Με τη νέα του μορφή, και δεδομένου ότι θα έχει 128 «κλειδιά», το κατασκευαστικό κόστος πηγαίνει στα 1,2 εκατ. ευρώ ανά «κλειδί». Το έργο θα αποτελείται από 128 υπερπολυτελείς κατοικίες (σουίτες, βίλες και δωμάτια) με εμβληματικές πισίνες και ιδιωτικούς κήπους, έναν παράδεισο εξαιρετικού στυλ και εξυπηρέτησης.

Το πολυτελές κάμπινγκ στη Βούλα και το «exit» από τον Παναμάς

Σε σχέση με το Project Voula (πολυτελές κάμπινγκ στη Βούλα), θα παραδοθεί προς χρήση τον Φεβρουάριο του 2024. Όπως αναφέρθηκε, συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η δυναμικότητα φιλοξενίας θα είναι περίπου 70 με 80 άτομα. Η παραλία και το εστιατόριο θα είναι προσβάσιμα και στους πολίτες, ενώ ορισμένα σημεία της εγκατάστασης θα προσφέρουν ιδιωτικότητα στους πελάτες - χρήστες. Θα πρόκειται για εξαιρετικά πολυτελές ιδιωτικό κλαμπ μελών, με 30 σκηνές πολυτελείας, καταστήματα F&B Beach Club, Kids-Club, Members Club 8 γήπεδα τένις, 2 μίνι γήπεδα και Club House SPA/Γυμναστήριο, λιανεμπόριο.

Ο κ. Χρυσικός αναφέρθηκε και στο ακίνητο στο Pearl Island του Παναμά, όπου η Grivalia Hospitality επιχειρεί «exit», αν και εξετάζει όλες τις επιλογές, ενώ είναι την περίοδο σε συζητήσεις με ξενοδοχειακό όμιλο της Αμερικής για να εξαγοράσει το asset. Η συγκεκριμένη έκταση ανέρχεται σε περίπου 30 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.

Οι δυσκολίες της Μυκόνου

Ο επικεφαλής του ομίλου αναφέρθηκε και σε δύο ακόμα projects με πιο μακρινό ορίζοντα, συνολικού ύψους κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Το ένα από αυτά σχετίζεται με τη γνωστή υπόθεση του Project Blue στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου, σε οικόπεδο σχεδόν 90-100 στρεμμάτων. Για το συγκεκριμένο project έχει επιλεγεί η ένταξή του στις στρατηγικές επενδύσεις, όμως στο Συμβούλιο της Επικρατείας ανεκόπη η εξέλιξη της επένδυσης. Επί της ουσίας, έχουν τεθεί 3 ζητήματα – προϋποθέσεις που σχετίζονται με μείωση της δυναμικότητας, αλλαγές στην πρόσβαση και ολοκλήρωση του γενικού πολεοδομικού/χωροταξικού σχεδίου για τις Κυκλάδες (ισχυρή σύσταση του ΣτΕ να υπολογιστεί).

Το ΣτΕ ζήτησε να γίνει μικρότερο project, κατά συνέπεια στη Grivalia επανασχεδιάζουν την επένδυση με χαμηλότερη δυναμικότερη. Έτσι, αντίθετα από τον αρχικό σχεδιασμό για 150 κλίνες, θα διαθέτει συνολικά 80 (20 βίλες). To σύνολο της επένδυσης ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ, επιπλέον 40 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχική εκτίμηση. Όπως είπε ο κ. Χρυσικός, εμείς θα είμαστε έτοιμοι αλλά πρέπει να κινηθούν οι αρμόδιοι. Το πολεοδομικό σχέδιο εκκρεμεί να τεθεί υπό διαβούλευση και κατόπιν να παραπεμφθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος προς έγκριση. Εγινε λόγος για σχέδια που θα περιλαμβάνουν 30 υπόσκαφες σουίτες περίπου 50 τ.μ. αλλά και βίλες, μικρότερες αλλά και μεγέθους άνω των 300 τ.μ.

Το project στους Πεταλιούς

Τέλος, έγινε μνεία και για το project στους Πεταλιούς. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η Grivalia Hopsitality υπέγραψε τη σύμβαση διαχείρισης ξενοδοχειακού συγκροτήματος για το έργο πολυτελούς φιλοξενίας, «Six Senses Megalonisos», που προγραμματίζεται να αναπτυχθεί στο νότιο τμήμα της Μεγαλονήσου (Πεταλιοί Ευβοίας).

Η εν λόγω συνεργασία σηματοδοτεί την είσοδο της Six Senses στην Ελληνική αγορά. Το ύψος της επένδυσης της ανάπτυξης στους Πεταλιούς υπολογίζεται σε περίπου 280 εκατ. ευρώ. Σε μία έκταση 550.000 τ.μ. προβλέπεται η κατασκευή 75 υπερ-πολυτελών villas και 20 branded κατοικιών, εστιατορίων, χώρων ευεξίας και εκγύμνασης, ενός beach club, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας στους επισκέπτες.

Το «Six Senses Megalonisos» θα είναι πλήρως ενεργειακά αυτόνομο, με στόχο να επιτυγχάνεται μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Παράλληλα, θα τροφοδοτείται από ηλιακά πάνελ σε συνδυασμό με τη χρήση βιώσιμων υλικών και την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών κατά την περίοδο της κατασκευής και λειτουργίας του. Κατά τον κ. Χρυσικό λόγω εκλογών καθυστέρησαν διαδικασία αλλά στον όμιλο είναι έτοιμοι ώστε όταν ωριμάσει αδειοδοτικά να προχωρήσουν. Η πρόσβαση θα γίνεται με ναυσιπλοΐα και ελικόπτερα (πτήση λίγων λεπτών).

Ευρύτερα, το χαρτοφυλάκιο της Grivalia Hospitality (Amanzoe, One&Only Aesthesis στα Αστέρια Γλυφάδας, ON Residence, Avantmar στην Πάρο κ.ά.) περιλαμβάνει έργα υπερπολυτελούς τουρισμού που ξεπερνούν σε αξία τα 510 εκατ. ευρώ και όταν ολοκληρωθούν αυτά που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, η αξία αυτή θα ξεπερνάει το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το club των 5 ισχυρών κατασκευαστών προχωρούν για το «δικαστικό ΣΔΙΤ» του ΤΑΙΠΕΔ αξίας 205 εκατ. ευρώ

Μέσω RRF υποδομές εξοικονόμησης/παροχής πόσιμου νερού – Οι «έξυπνες» δράσεις και η χρήση τεχνολογίας

«Θριάσιο II» - Logistics: Με τη «βούλα» ανάδοχος της mega παραχώρησης το σχήμα Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ) – Damco (Κοπελούζος)

gazzetta
gazzetta reader insider insider