Intrakat: «Κλείδωσε» έργα 235 εκατ. ευρώ – Το «φοιτητικό» ΣΔΙΤ της Κρήτης και ο δρόμος στην Πελοπόννησο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intrakat: «Κλείδωσε» έργα 235 εκατ. ευρώ – Το «φοιτητικό» ΣΔΙΤ της Κρήτης και ο δρόμος στην Πελοπόννησο
Προσωρινός ανάδοχος του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης», μέσω ΣΔΙΤ, ύψους 206 εκατ. ευρώ. Ανατίθεται στην κατασκευαστική εταιρεία η σύμβαση για το τμήμα «Παράκαμψη Γιάλοβας» στη Μεσσηνία με προσφορά 27,7 εκατ. ευρώ.

Δύο σημαντικά έργα, ένα κτηριακό μέσω ΣΔΙΤ και ένα οδικό, «κλειδώνουν» στην κατασκευαστική εταιρεία Intrakat, συνολικού ύψους σχεδόν 235 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, μόλις προ ολίγων ημερών το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης ανακήρυξε και επισήμως την εταιρεία ως προσωρινό ανάδοχο του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης», μέσω ΣΔΙΤ, ύψους 206 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα το insider.gr, ότι η εισηγμένη ήταν και η μόνη που είχε υποβάλει προσφορές καθώς οι άλλοι «μνηστήρες» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ και η κοινοπραξία, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ δεν είχαν δώσει το παρών στην τελική φάση. Επίσης, στην εταιρεία ανατίθεται η σύμβαση του έργου «Βελτίωση 9ης Εθνικής Οδού (Τμήμα παράκαμψη Γιάλοβα Π.Ε. Μεσσηνίας)», αρχικού προϋπολογισμού 37.350.000 ευρώ (με Φ.Π.Α.) και με προαίρεση 3.150.000 ευρώ, μετά και από σχετική απόφαση του υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών, Γ. Καραγιάννη. Η Intrakat επικράτησε άλλων ομίλων όπως οι ΑΚΤΩΡ, Δομική Κρήτης, Ιντερκάτ, ΟΔΟΣ κ.α., δίνοντας έκπτωση 26% και συνολική οικονομική προσφορά 27.687.360 ευρώ.

Το ΣΔΙΤ της Κρήτης

Ο διαγωνισμός του Πανεπιστημίου Κρήτης, προϋπολογισμού περίπου 205,9 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), είναι ο μεγαλύτερος από τους σχετικούς που προωθούνται για την κατασκευή φοιτητικών κατοικιών ανά την Ελλάδα. Ο ανάδοχος θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη μελέτη, κατασκευή και 30ετή εκμετάλλευση συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές (2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Περιλαμβάνεται επίσης και η μελέτη κατασκευής του αμφιθέατρου στου Γάλλου το οποίο θα αξιοποιηθεί και ως συνεδριακό κέντρο.

Το αντικείμενο του έργου στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο

Σύμφωνα με την προκήρυξη, το έργο «Βελτίωση 9ης Εθνικής Οδού (τμήμα παράκαμψη Γιάλοβας) Π.Ε. Μεσσηνίας», αφορά στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας τμήματος μήκους 3,5 χλμ. της υφιστάμενης 9ης Εθνικής Οδού και στην τοπική παραλλαγή χάραξης μήκους 4,2 χλμ .για την παράκαμψη του οικισμού της Γιάλοβας.

Στα έργα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή αρτηρίας δίιχνης διατομής με πλάτος οδού 11,0μ, με ενιαίο οδόστρωμα και μήκος περίπου 7,7 χλμ., η ατασκευή πέντε ισόπεδων κυκλικών κόμβων, η αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου με κατασκευή παράπλευρων και εγκάρσιων οδών μήκους περίπου 10,7 χλμ., η κατασκευή δύο Cut & Cover συνολικού μήκους περίπου 200μ., εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού σε όλους τους ισόπεδους κόμβους και στα υπόγεια έργα Cut & Cover κ.α. Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπ. Υποδομών, δεδομένης της ιδιαίτερα αυξημένης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, η αναβάθμιση και η βελτίωση του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής που επιτυγχάνεται μέσω της κατασκευής της παράκαμψης της Γιάλοβας καθίσταται αναγκαία, τόσο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, όσο και των διαρκώς αυξανόμενων επισκεπτών, συμβάλλοντας παράλληλα στην περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου. Το έργο «Βελτίωση 9ης Εθνικής οδού (Τμήμα Παράκαμψη Γιάλοβας Π.Ε. Μεσσηνίας)», συμβάλλει στην αναβάθμιση του οδικού άξονα Κυπαρισσία - Φιλιατρά - Πύλος, προσφέροντας ασφάλεια και άνεση στους χρήστες και συνεισφέροντας στη μείωση των ατυχημάτων στην οδό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider