Μεγάλου: Η δημόσια πρόταση στη MIG θα έχει αμελητέα επίπτωση στα κεφάλαια της Πειραιώς – Τι είπε για τα αποτελέσματα της Τράπεζας

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλου: Η δημόσια πρόταση στη MIG θα έχει αμελητέα επίπτωση στα κεφάλαια της Πειραιώς – Τι είπε για τα αποτελέσματα της Τράπεζας
«Περιμένουμε σημαντικό upside από την συγχώνευση Attica Group – ΑΝΕΚ». Υπέρβαση επιδόσεων σε όλους τους στόχους. Road Shows από την ερχόμενη εβδομάδα σε ΗΠΑ και Λονδίνο. Τι αναφέρθηκε για το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο. Έρχεται νέο πλάνο για τα NPE 2023 – 2025. Έκδοση senior preferred ομολόγου 500 εκατ. στο γ΄- δ΄ τρίμηνο 2023.

Σημαντικό upside από την συγχώνευση Attica Group – ΑΝΕΚ, περιμένει η Τράπεζα Πειραιώς και αυτός είναι ο λόγος πίσω από την δημόσια πρόταση σε 0,2170 ευρώ ανά μετοχή που έκανε στους μετόχους της MIG. Ερωτώμενος σχετικά από τους αναλυτές, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2022 της Τρ. Πειραιώς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, είπε ότι η Τρ. Πειραιώς έχει δανειακή έκθεση τόσο στη MIG, όσο και στην Attica Group, επομένως η κίνηση της Τράπεζας θεωρήθηκε πως είναι συμφέρουσα για τους μετόχους της.

«Όταν ολοκληρωθεί η αποδοχή της δημόσιας πρότασης το συνολικό κόστος της, θα είναι αμελητέο, μερικές μονάδες βάσης στα κεφάλαια της Τρ. Πειραιώς. Όμως αυτό το κάνουμε γιατί περιμένουμε upside από την συγχώνευση Attica Group – ΑΝΕΚ», είπε, προσθέτοντας ότι η Attica εξαρτάται κατά 100% από τον τουρισμό.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της Τρ. Πειραιώς στη χρήση 2022 (σημειώνεται ότι η Διοίκηση θα ξεκινήσει road shows την ερχόμενη εβδομάδα αρχικά σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη και κατόπιν στο Λονδίνο) που ήταν μια χρονιά εκκίνησης της ανόδου των επιτοκίων, το ενδιαφέρον των αναλυτών εντοπίστηκε στην επίπτωση που θα έχει η άνοδος του Euribor στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) της Τράπεζας. Όπως ανέφερε η Διοίκηση, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο θα βελτιώνεται κατά 20 μονάδες βάσης για κάθε άνοδο 100 μ.β. του Euribor. Σε ό,τι αφορά την άνοδο των επιτοκίων στα δάνεια, αναφέρθηκε ότι για άνοδο 100 μ.β. του Euribor, οι 65 μ.β. περνούν στην Τράπεζα (αύξηση επιτοκίων δανείων) και τις 35 μ.β. τις κερδίζει ο δανειολήπτης με μείωση του spread στο δάνειο.

Για τους καταθέτες (σημειώθηκε ότι οι ανανεώσεις των προθεσμιακών καταθέσεων γίνονται στο 1,20%) το όφελος στο επιτόκιο της κατάθεσής τους θα είναι το 50% της ανόδου κατά 100 μ.β. του Euribor. Σημειώνεται ότι γενικά η Τρ. Πειραιώς έχει εκτιμήσει για φέτος NIM άνω του 2%. Ωστόσο, η πρόβλεψή της είναι συντηρητική, καθώς έχει γίνει με πρόβλεψη για επιτόκιο Euribor 2,25%, το οποίο φαίνεται ότι θα είναι υψηλότερο κατά μία μονάδα, ενισχύοντας αντίστοιχα και το ΝΙΜ.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Τρ. Πειραιώς, ο CEO Χρήστος Μεγάλου είπε ότι πέτυχαν υπέρβαση σε όλους τους στόχους που είχαν τεθεί για τους επιμέρους δείκτες, ύστερα μάλιστα από δύο φορές που αυτοί αναθεωρήθηκαν ανοδικά εντός του 2022.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, έναντι πρόβλεψης για εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή 0,23 ευρώ το 2022, τελικώς αυτά ανήλθαν σε 0,42 ευρώ (από 0,13 ευρώ το 2021). Στο ίδιο μήκος κύματος, η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoΑTBV) διαμορφώθηκε σε 9,9%, υπερβαίνοντας την αρχική πρόβλεψη για το έτος (περίπου 6%) και τον αναθεωρημένο στόχο Νοεμβρίου για απόδοση στο έτος 9%. Επιπλέον, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 10% fully loaded ενισχύθηκε, με δημιουργία κεφαλαίου, κατά περίπου 300 μονάδες βάσης στο δωδεκάμηνο και διαμορφώθηκε στο 16,4% τον Δεκέμβριο 2022 (έναντι εποπτικής απαίτησης για 14,25%) και ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 11,5% από αρχικό στόχο περίπου 10%.

Η Διοίκηση της Τρ. Πειραιώς αναφέρθηκε στη δραστική εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων, καθώς ο δείκτης NPE έκλεισε στο 6,8% στο τέλος του 2022, από πρόβλεψη έτους για δείκτη ΝΡΕ χαμηλότερο του 9% και από 13% έναν χρόνο πριν. Ο δείκτης κάλυψης NPE ενισχύθηκε κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως στο 54%.

Η Διοίκηση ανέφερε ότι σταθερά σε όλα τα τρίμηνα του 2022 υπήρξε αρνητικός σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο – αν και μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται -, ίσως υπάρξουν κάποιες εισροές νέων NPE στο μέλλον, προερχόμενες από δάνεια που έχουν κατηγοριοποιηθεί στο Στάδιο 2. Πρόκειται για ρυθμισμένα δάνεια, και δη στεγαστικά στα οποία δίνεται όλη η προσοχή και όπως είπε η Διοίκηση της Τρ. Πειραιώς, «τα παρακολουθούμε στενά και κοιτάζουμε να αναλάβουμε δράσεις με προϊόντα διευκόλυνσης των δανειοληπτών που έχουν προβλήματα αποπληρωμής, ώστε να αποτρέψουμε τις νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων». Σε δεύτερο πλάνο, ευαισθησία, λόγω πληθωρισμού, σε νέες εισροές ΝΡΕ παρουσιάζουν τα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Η Διοίκηση της Πειραιώς ανέφερε ότι η επιδότηση των ευάλωτων θα της κοστίσει 3 εκατ. ευρώ, κόστος που έχει ήδη εγγράψει.

Ερωτώμενη αν θα τρέξει ακόμη πιο επιθετικά την εξυγίανση των δανειακών της χαρτοφυλακίων δεδομένου ότι έχει buffers, η Διοίκηση της Τρ. Πειραιώς είπε ότι η εκκαθάριση των NPEs ήταν πρώτη προτεραιότητά της προκειμένου να εξομαλύνει το κόστος κινδύνου CoR (χαμηλότερες προβλέψεις). «Είμαστε τώρα σε αυτό το σημείο και πλέον μας απασχολεί περισσότερο να ενισχύσουμε την οργανική κερδοφορία και την απόδοση των κεφαλαίων της τράπεζας ώστε να δώσουμε αξία στους μετόχους μας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, αν και προστέθηκε ότι η Τράπεζα επεξεργάζεται και θα ανακοινώσει προσεχώς νέο NPE plan για την περίοδο 2023 – 2025.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα έχει προβλέψει για φέτος CoR στις 20 μ.β., αλλά αύξησε την πρόβλεψη στις 120 μ.β., ενσωματώνοντας την εκτίμηση για κάποιες εισροές νέων ΝΡΕ.

Η Διοίκηση της Τρ. Πειραιώς έδωσε έμφαση στην αύξηση κατά 2,7 δισ. ευρώ του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων το 2022, με καθαρή πιστωτική επέκταση 550 εκατ. το δ΄ τρίμηνο 2022. Όπως είπε ο κ. Μεγάλου, μεγάλη συμβολή και ρόλο καταλύτη στον στόχο για πιστωτική επέκταση κατά 1,7 δις. ευρώ, θα έχει το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Ανέφερε ότι η Πειραιώς είναι ιδιαίτερα δραστήρια στα δάνεια του ΤΑΑ, έχει απορροφήσει τις δύο πρώτες δόσεις 400 εκατ. εκάστη, έχει κάνει allocation σε χορηγήσεις 900 εκατ. ευρώ, και προσεχώς αναμένει την έγκριση της τρίτης δόσης 300 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με την προοπτική ομολογιακής έκδοσης, η Διοίκηση της Πειραιώς είπε ότι θα προβεί σε έκδοση senior preferred 500 εκατ. ευρώ στο γ΄ ή δ΄ τρίμηνο του 2023.Τέλος, ανέφερε ότι έχει επενδύσει 12 δις. ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και θα αυξήσει την θέση της κατά 1 δις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς είδαν τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς τέσσερις επενδυτικοί οίκοι - Έπεται re-rating

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 0,42 του ευρώ τα εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή το 2022 - Σε ιστορικά υψηλά οι καταθέσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider