Τζερόμ Πάουελ: Ποιος είναι ο μισθός του προέδρου της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζερόμ Πάουελ: Ποιος είναι ο μισθός του προέδρου της Fed
«Οι άνθρωποι κρέμονται από την τελευταία συλλαβή του. Αυτό που λέει μπορεί να κάνει τις αγορές να "κοκκινίσουν" ή να "πρασινίσουν"».

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ μπορεί να έχει τη δύναμη να κινεί τις αγορές σε θετικά ή αρνητικά εδάφη με μία μόνο λέξη του, αλλά παίρνει το ίδιο μισθό με τον μέσο associate στη Wall Street.

Ειδικότερα, ο 70χρονος που ηγείται της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αποκάλυψε πως αμοίβεται με «περίπου 190.000 δολάρια» κάτι που ο ίδιος θεωρεί ακριβοδίκαιο, με πολλούς να τονίζουν πως είναι κακοπληρωμένος, καθώς υποστηρίζουν πως αυτά τα χρήματα δεν αντικατοπτρίζουν τον κομβικό ρόλο του επικεφαλής ενός οργανισμού που λειτουργεί ως φύλακας της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως δικηγόρος τη δεκαετία του 1970 προτού γίνει τραπεζίτης και σαν πρόεδρος της Fed, η αμοιβή του ρυθμίζεται από το αμερικανικό Κογκρέσο. Αλλά ο βασικός μισθός του δεν περιλαμβάνει μια σημαντική πηγή εισοδήματος της Wall Street: τα μπόνους. Κατά μέσο όρο, οι associates λαμβάνουν μπόνους που ανέρχονται περίπου στο 50% της ετήσιας αμοιβής τους. Αυτό ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το έτος και την εταιρεία, ωστόσο, με ορισμένες απονέμουν πάνω από το 100% του βασικού μισθού ως μπόνους.

Όσον αφορά τη συνολική αποζημίωση, οι μισθοί στην προεδρία της Fed πλησιάζουν περισσότερο τις αποδοχές των αναλυτών με 3 χρόνια στη Wall Street, οι οποίοι λαμβάνουν περίπου 194.000 δολάρια κατά μέσο όρο. Ο Πάτρικ Κέρτις, ιδρυτής της WSO, λέει πως ο μισθός του Πάουελ είναι «σοκαριστικός για μια από τις πιο ισχυρές οικονομικές θέσεις στον κόσμο».

«Οι άνθρωποι κρέμονται από την τελευταία συλλαβή του. Αυτό που λέει μπορεί να κάνει τις αγορές να "κοκκινίσουν" ή να "πρασινίσουν". Αν κοιτάξετε λίγο καλύτερα, βγάζει λίγο περισσότερα από έναν πρωτοετή αναλυτή που μόλις τελείωσε το κολέγιο» πρόσθεσε σύμφωνα με το Bloomberg.

Μια χούφτα κυβερνητικών αξιωματούχων βγάζουν πολύ περισσότερα από τον Πάουελ. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, για παράδειγμα, παίρνει μισθό 400.000 δολαρίων. Ενώ ο μισθός του προέδρου της Fed μπορεί να προκαλέσει σοκ για κάποιους, τα χρόνια του στη Wall Street του έδωσαν άφθονο χρόνο για να συγκεντρώσει ένα σημαντικό «κομπόδεμα». Αφού υπηρέτησε ως διευθύνων σύμβουλος στις επενδυτικές τράπεζες Dillon, Read & Co. και Bankers Trust, πέρασε οκτώ χρόνια στην Carlyle.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρεμλίνο: «Μεγάλος προβοκάτορας» διεθνών εντάσεων η Ουάσινγκτον

«Εσύ είσαι το αφεντικό - Θα μιλάς στο τέλος»: Ένα επιχειρηματικό μυστικό του Μπέζος

Στο «μικροσκόπιο» G7 - ΕΕ τα ρωσικά διαμάντια

gazzetta
gazzetta reader insider insider