Ηχηρό «καμπανάκι» EBA σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία για τα MREL

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηχηρό «καμπανάκι» EBA σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία για τα MREL
«Η έκθεσή μας δείχνει ότι το MREL δεν είναι ο κύριος κινητήριος παράγοντας στην κερδοφορία των περισσότερων τραπεζών και αναμένουμε ότι οι περισσότερες θα εκπληρώσουν την απαίτηση έως τον Ιανουάριο του 2024», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα πολιτικής της EBA, Thibault Godbillon.

Η απαίτηση της ΕΕ προς τις τράπεζες, να εκδίδουν χρέη για να καλύψουν τα κεφάλαιά τους σε μια κρίση, είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους ομίλους από Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία, όπως προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA).

Αφού οι φορολογούμενοι χρειάστηκε να διασώσουν τράπεζες στην παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, οι τελευταίες καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες για κεφάλαια, γνωστές ως MREL, υπενθυμίζει το Reuters.

Κάθε τράπεζα έχει έναν στόχο να επιτύχει μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, τον οποίο η πλειοψηφία έχει ήδη επιτύχει με την EBA να επισημαίνει ότι, από τον Δεκέμβριο του 2021, 70 από ένα δείγμα 245 τραπεζών σε ολόκληρο το μπλοκ είχαν συνολικά έλλειμμα 33 δισεκατομμυρίων ευρώ, μειωμένο κατά 42% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Από τον Δεκέμβριο του 2021, ωστόσο, το κόστος έκδοσης MREL έχει αυξηθεί απότομα καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού για να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό. Αυτό αναγκάζει τις τράπεζες να προσφέρουν ακόμη υψηλότερο επιτόκιο στους αγοραστές του MREL σε αντάλλαγμα για να συμφωνήσουν να διαγράψουν το χρέος για να αναπληρώσουν τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας εάν είναι απαραίτητο.

Για πρώτη φορά, η ετήσια έκθεση εξέτασε τον αντίκτυπο του MREL στην κερδοφορία του τραπεζικού τομέα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι «διαχειρίσιμο» συνολικά. «Ωστόσο, το κόστος είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο για ορισμένες ομάδες τραπεζών και ορισμένες δικαιοδοσίες, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις», αναφέρει η EBA στην έκθεσή της, ξεχωρίζοντας την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα χωρίς να κατονομάζει μεμονωμένους δανειστές.

Πολλές από τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν τέτοιες προκλήσεις το κάνουν λόγω ευρύτερων ζητημάτων κερδοφορίας αντί για υψηλότερα επιτόκια που καθιστούν το MREL πιο δαπανηρό, πρόσθεσε η EBA. Από τα τέλη του 2021, μόνο 23 από τις 70 τράπεζες που αντιμετώπιζαν έλλειμμα δεν είχαν καταφέρει να αυξήσουν το απόθεμά τους MREL κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, με τον αριθμό να μειώνεται περαιτέρω το δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Η έκθεσή μας δείχνει ότι το MREL δεν είναι ο κύριος κινητήριος παράγοντας στην κερδοφορία των περισσότερων τραπεζών και αναμένουμε ότι οι περισσότερες τράπεζες θα εκπληρώσουν την απαίτηση έως τον Ιανουάριο του 2024», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα πολιτικής της EBA Thibault Godbillon.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας στο Eurogroup: «Στο ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει»

Δημοσιονομικοί κανόνες και πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση ρεύματος στο τραπέζι του Eurogroup

Δανεισμός 2,5 - 3 δισ. τώρα και τα υπόλοιπα μετά την... αναβάθμιση

gazzetta
gazzetta reader insider insider