Ξεκινάει τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί τη Τρίτη στο ξενοδοχείο Κάραβελ , τo 6ο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, e-Kyklos, με κεντρικό θέμα του «Η Ελλάδα Μετά VI: Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση ». Η εισαγωγική ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου του συνεδρίου έχει ως τίτλο: «Από μία δημόσια συζήτηση εκτός θέματος σε μια Ελλάδα εντός θέματος».
Εκατό περίπου ομιλητές και συντονιστές από τον χώρο της επιστήμης, της πραγματικής οικονομίας, του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού συστήματος, της ελληνικής και ευρωπαϊκής διοίκησης, της διπλωματίας και της «μεταπολιτικής» θα συζητήσουν σε βάθος χωρίς κομματικές προκαταλήψεις ή σκοπιμότητες προσπαθώντας να διατυπώσουν υπεύθυνες προτάσεις εφαρμοσμένης πολιτικής που θα τεθούν στη διάθεση της κοινωνίας και των δημοκρατικών της επιλογών που δεν κρίνονται μόνο εκλογικά και συγκυριακά αλλά και ιστορικά.
Ιδιάτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η συζήτηση με σχεδόν όλους τους Συνταγματολόγους της χώρας για το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία. Μεταξύ των ομιλητών συγκαταλέγονται η Άννα Διαμαντοπουλου, Τασος Γιαννίτσης, Γιάννης Μανιάτης κ.α καθώς και οι επιχειρηματίες Ευάγγελος Μυτιληναίος και Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος, CHIPITA AE
Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ, CEO Electra Hotels & Resorts, Θεόδωρος Φέσσας πρόεδρος του Ομίλου Quest, Χρήστος Χαρπαντίδης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, ο πρόεδρος της Εurobank Φωκίθων Καραβίας.
Σε εννέα θεματικούς Κύκλους και δεκαεπτά πάνελ θα συζητηθούν οι βασικές παράμετροι μιας εθνικής στρατηγικής. Αφετηρία της συζήτησης είναι μεγάλη εις βάθος έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Κύκλου Ιδεών η Merton Analysis και θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της, Στράτος Φαναράς. Αντικείμενο της έρευνας είναι ο τρόπος με τον οποίο προσλαμβάνει τη διεθνή περιδίνηση και αξιολογεί τις εθνικές στρατηγικές προτεραιότητες η ελληνική κοινωνία.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό Δελτίο Τύπου του e-kyklos «η διεθνής περιδίνηση εκδηλώνεται σε όλα τα πεδία: πυρηνική απειλή, ανοικτή σύγκρουση της φιλελεύθερης δημοκρατίας με τον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, προοπτική ύφεσης, αλλαγή της νομισματικής πολιτικής με αύξηση επιτοκίων και τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης, όξυνση της κλιματικής κρίσης, συνέχιση της πανδημίας, διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, δυσλειτουργία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα παραμένουν όλες οι εστίες κρίσης που ήταν ανοικτές όταν ξεκίνησε η ρωσική στρατιωτική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι νέοι διεθνείς συσχετισμοί επηρεάζουν καταλυτικά τις περιφερειακές διενέξεις που αποκτούν παρακολουθηματικό χαρακτήρα.
Οι διοργανωτές τονίζουν ότι «μέσα σε ένα τόσο διαταραγμένο και αβέβαιο διεθνές πλαίσιο η Ελλάδα δεν αρκεί να είναι με καθαρό τρόπο εντεταγμένη στο δυτικό στρατόπεδο και να λειτουργεί ως κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ. Ούτε μπορεί να ζει με την εντύπωση ότι έχει επανέλθει σε μια κανονικότητα που δεν κινδυνεύει, ότι είναι μια μικρή όαση. Η ανάγκη να υπάρχει μια καλά επεξεργασμένη και συμπεριληπτική εθνική στρατηγική που μπορεί να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση, είναι επιτακτική».
Επισημαίνεται ότι δεν αρκεί ούτε η αντιμετώπιση του πολιτικού προβλήματος της χώρας, δηλαδή η απάντηση στο ερώτημα γύρω από τη φυσιογνωμία της επόμενης κυβέρνησης. Η κομματική πόλωση δεν ακυρώνει την εθνική ανάγκη για ουσιαστικές κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις που μπορεί να στηρίξουν μια στέρεη εθνική στρατηγική που υπερβαίνει τη συγκυρία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ