ΟΛΘ: Επενδύσεις έως 200 εκατ. ευρώ σε βάθος 5ετίας - Μέρισμα 1,50 ανά μετοχή

Newsroom
Μοιράσου το
ΟΛΘ: Επενδύσεις έως 200 εκατ. ευρώ σε βάθος 5ετίας - Μέρισμα 1,50 ανά μετοχή
Από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι και σήμερα, στο λιμάνι έχουν επενδυθεί συνολικά περί τα 53 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις ύψους 150-200 εκατ. ευρώ προγραμματίζει για τα επόμενα περίπου πέντε χρόνια ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ), ενώ από τον Μάρτιο του 2018 -οπότε το λιμάνι πέρασε στο ιδιωτικό μάνατζμεντ- μέχρι και σήμερα, έχουν επενδυθεί συνολικά περί τα 53 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. από τις αρχές του 2022.

Τα παραπάνω επισήμανε ο γενικός οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Χένρικ Τζέπσεν (Henrik Jepsen), κατά τη διάρκεια της σημερινής γενικής συνέλευσης των μετόχων, η οποία ενέκρινε μέρισμα ύψους 1,50 ευρώ/μετοχή. Οι εργασίες της πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά με απαρτία 84,64%, ενώ κατά τη διάρκειά τους επισημάνθηκε ότι η πανδημία είχε περιορισμένη επίπτωση στα έσοδα της εταιρείας, της τάξης του 3%.

Αναλυτικότερα, κατά την αρχική τοποθέτησή του στις εργασίες της γενικής συνέλευσης, ο εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΘ ΑΕ, Αθανάσιος Λιάγκος, υπενθύμισε ότι αναδείχτηκε ο ανάδοχος για την 6η προβλήτα, το σημαντικότερο έργο στο «πακέτο» των υποχρεωτικών επενδύσεων για το λιμάνι, το οποίο είναι εκτιμώμενου ύψους 150 εκατ. ευρώ και θα επιτρέψει την υποδοχή των λεγόμενων «ultra large container vessels», πλοίων με χωρητικότητα έως 24.000 TEUs (μονάδα μέτρησης εμπορευματοκιβωτίων). «Είναι ένα έργο, που θα αλλάξει τα δεδομένα για το λιμάνι», σημείωσε ο κ.Λιάγκος, ενώ ο κ.Jepsen επισήμανε ότι η ΟΛΘ ΑΕ διαθέτει επαρκή χρηματοοικονομικά διαθέσιμα, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, για να χρηματοδοτήσει το έργο της επέκτασης της 6ης προβλήτας: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για (να αναζητήσουμε) χρηματοδότηση, αλλά εξερευνούμε όλες τις επιλογές: αγορές, ΕΕ και τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη δηλώσει πως είναι πρόθυμες να το χρηματοδοτήσουν εάν τους ζητηθεί».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, Φράνκο Κούπολο (Franco Νicola Cupolo), υπενθύμισε πως στις 2 Μαΐου θα παραληφθούν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (σ.σ. από τη Σαγκάη) οι δύο νέες γερανογέφυρες STS, (σ.σ. συνολικής αξίας 15,7 εκατ. ευρώ και ανυψωτικής ικανότητας 50 και 65 τόνων αντίστοιχα) οι οποίες θα συναρμολογηθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου, ώστε να δώσουν στο λιμάνι τη δυνατότητα να εξυπηρετεί απευθείας πλοία κύριων γραμμών, χωρητικότητας άνω των 10.000 TEUs.

Ως προς το σύμφωνο συνεργασίας με την Οικονομική Ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ (SCZone), ο κ.Λιάγκος, σημείωσε, ότι στόχος είναι να αναπτυχθούν και να αυξηθούν οι επιχειρησιακές δραστηριότητες του λιμένος της Θεσσαλονίκης μέσω και άλλων οδών μεταφοράς εμπορευμάτων, από τα μεγάλα logistics centers απευθείας στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης (και όχι μόνο). Γνωστοποίησε δε ότι έχουν ήδη συσταθεί οι ομάδες εργασίας, που θα συγκεκριμενοποιήσουν τα πεδία ανάπτυξης συνεργειών, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- τη δημιουργία ναυτιλιακών γραμμών για ευπαθή προϊόντα, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας.

Ειδικά για την κρουαζιέρα, υπενθύμισε πως για φέτος έχουν προγραμματιστεί 62 αφίξεις 17 διαφορετικών κρουαζιερόπλοιων από 12 εταιρείες, ενώ πρόσθεσε ότι, παραδοσιακά, το 80% των εσόδων από την κρουαζιέρα καταλήγει στην τοπική κοινωνία (πχ, σε εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα) και το 20% στο λιμάνι. Ο κ.Λιάγκος, αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεργασία με την «Amazon Web Services», με στόχο τη δημιουργία «έξυπνου» λιμανιού, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται στο λιμάνι για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας-αιχμής του blockchain.

«Το 2021 ήταν ένα απαιτητικό έτος για το λιμάνι, που επηρεάστηκε μεν από την πανδημία, αλλά όχι σημαντικά, με αποτέλεσμα να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε» είπε ο κ.Jepsen και πρόσθεσε πως, παρά την Covid-19, την έντονη αναταραχή στον κλάδο των logistics, αλλά και την αύξηση των τιμών της ενέργειας στη συνέχεια, τα έσοδα παραμένουν σε ανοδική τροχιά: ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 76,9 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 7,2% και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 21,1 εκατ. ευρώ (+5%). Όσον αφορά το dry port που έχει δημιουργηθεί στη Σόφια, οι εκπρόσωποι της διοίκησης του ΟΛΘ παραδέχτηκαν ότι τον πρώτο χρόνο η εταιρεία έχασε χρήματα από αυτή την πρωτοποριακή επένδυση, που είναι η πρώτη του είδους στην περιοχή, αλλά φέτος καταγράφεται ήδη αύξηση των διακινούμενων φορτίων από και προς την υποδομή που δημιουργήθηκε στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Σε ερώτημα μετόχου, ως προς το πώς κινήθηκαν τα μεγέθη της εταιρείας στο πρώτο τετράμηνο του έτους, ο κ.Λιάγκος απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει σχετικές ανακοινώσεις, αλλά «η αγορά είναι καλή και είμαστε καλύτερα από πέρυσι».

Από τις 4 Μαΐου η πληρωμή μερίσματος

Σύμφωνα με την απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 21ης Απριλίου 2022, το μέρισμα για τη χρήση 2021 ανέρχεται σε € 1,50 ανά μετοχή, το οποίο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 5%, ήτοι σε καθαρό ποσό € 1,425 ανά μετοχή.

Ημερομηνία αποκοπής ορίσθηκε η Τετάρτη 27 Απριλίου 2022, ημερομηνία κατά την οποία, οι μετοχές της Εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα λήψης μερίσματος.

Ως ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων του μερίσματος «Record Date» ορίσθηκε η Πέμπτη 28 Απριλίου 2022. Σύμφωνα με το Κανονισμό του Χ.Α., δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι μέτοχοι που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. ως δικαιούχοι κατά την ως άνω ημέρα προσδιορισμού (Record Date).

Ημερομηνία έναρξης πληρωμής του μερίσματος ορίσθηκε η Τετάρτη 4 Μαΐου 2022 από την πληρώτρια τράπεζα «Alpha Bank», ως ακολούθως:

1. Mέσω των Συμμετεχόντων των δικαιούχων στο Σ.Α.Τ. (Τράπεζες και Χρηματιστηριακές Εταιρείες) σύμφωνα με τα ισχύοντα στον Κανονισμό Λειτουργίας της ΕΛ.Κ.Α.Τ. «Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων» και τις σχετικές αποφάσεις της.

2. Ειδικά στις περιπτώσεις πληρωμής μερίσματος σε κληρονόμους θανόντων δικαιούχων, των οποίων οι τίτλοι τηρούνται στον Ειδικό Λογαριασμό της Μερίδας τους στο Σ.Α.Τ. υπό το χειρισμό της ATHEXCSD, η διαδικασία πληρωμής του μερίσματος θα διενεργείται μετά την ολοκλήρωση της νομιμοποίησης των κληρονόμων, μέσω του δικτύου καταστημάτων της «ALPHA BANK».

Μερίσματα που δεν θα εισπραχθούν μέσα σε πέντε (5) χρόνια, παραγράφονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Η διαδικασία πληρωμής του μερίσματος μέσω του δικτύου της «ALPHA BANK» θα είναι σε ισχύ για ένα (1) έτος από την ημερομηνία καταβολής (έως την 4 η Μαΐου 2023).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:07

Πλεύρης: Επαναφορά μέτρων και εμβολιασμός από το Σεπτέμβριο

12:59

Lenovo: Αύξηση των κερδών κατά 48% στο δ' τρίμηνο - Στα 16,7 δισ. τα έσοδα

12:56

Κίνα: Η Σανγκάη οδεύει προς την έξοδο από το lockdown

12:45

Η Pfizer παρουσιάζει το «Σύμφωνο για έναν Υγιέστερο Κόσμο» για τη βελτίωση της Ισότητας στον τομέα της Υγείας

12:37

Kaspersky: Πώς να αποφύγετε τους απατεώνες στον τελικό του Champions League

12:37

Η Ισπανία ανακοινώνει μια μεταρρύθμιση των υπηρεσιών πληροφοριών

12:21

Κύκλωμα με εικονικά τιμολόγια εντόπισε το ΣΔΟΕ

12:13

ECDC: Περισσότερα από 200 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί σε όλο τον κόσμο

12:03

Φορέας Ακινήτων: Αναζητούνται κίνητρα για τους επενδυτές – Στις «ράγες» μπήκε η διαδικασία 

11:51

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν περισσότερες από 40 πόλεις στο Ντονμπάς

11:50

Σόρος: Η διαπραγματευτική θέση του Πούτιν δεν είναι τόσο ισχυρή όσο προσποιείται

11:47

Δασικοί χάρτες: Στις 31 Μαΐου εκπνέει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων

11:44

Διπλωματικές πηγές: Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ αποδομεί τις αιτιάσεις της Τουρκίας για το Αιγαίο

11:29

Στόλτενμπεργκ: Στόχος μου παραμένει η ταχεία ενταξιακή διαδικασία για τη Φινλανδία και τη Σουηδία

11:27

Συνεργασία υπ. Οικονομικών με την DG Reform για την ανάπτυξη της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς

11:20

Σε θετικό τέμπο το Χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες

11:14

Κικίλιας: 342% αυξημένα τα έσοδα από τον τουρισμό σε σχέση με πέρυσι

11:13

Νέα Εμπορική Συνεργασία μεταξύ ActiveMedia Group & PROSPORT

11:09

Η μη επανδρωμένη κάψουλα CST-100 Starliner επέστρεψε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

11:05

Η Ρωσία δεσμεύεται να ανοίξει ασφαλή διάδρομο για τα πλοία στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας

11:00

Βουλή: Το απόγευμα η ψήφιση του Κλιματικού Νόμου από την Ολομέλεια

10:45

Η Ρωσία μειώνει το βασικό επιτόκιο στο 11%

10:42

Sunlight Group: Υπογραφή κοινοπρακτικού δανείου 125 εκατ. ευρώ

10:40

Ο IIF, η World Bank και ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο

10:38

Βρετανία: Ο Τζόνσον θα τιμήσει σήμερα τα 70 χρόνια της Βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο

10:29

Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από τα πρακτικά της Fed

10:20

ΗΠΑ - Δημοσκόπηση: Λιγοστές ελπίδες πως θα υπάρξει αυστηρότερη νομοθεσία για τα όπλα

10:10

Apple: «Σταθερή» θα παραμείνει η παραγωγή του iPhone μπροστά στις προκλήσεις του 2022

09:59

Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το απόγευμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης

09:46

Entersoft: Ενισχύει τη θέση της στην αγορά της Ρουμανίας - Αποκτά το 75% της BIT Software Romania