Τράπεζες: Στο επίκεντρο ο Τουρισμός - Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Στο επίκεντρο ο Τουρισμός - Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου
Προτεραιότητα οι χρηματοδοτήσεις του τουριστικού κλάδου, καθώς ο Τουρισμός  τροφοδοτεί θετικές προσδοκίες πως θα αποτελέσει «σωσίβιο» για το ΑΕΠ του 2022. «Οργώνουν» τους τουριστικούς προορισμούς ανά τη χώρα οι τράπεζες, λαμβάνοντας θετικά μηνύματα για τις κρατήσεις. Ποιες ανάγκες αναφέρουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, πώς μπορούν να καλυφθούν.

Στο επίκεντρο των χρηματοδοτήσεων των τραπεζών βρίσκονται οι τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς ο κλάδος του Τουρισμού τροφοδοτεί θετικές προσδοκίες πως θα αποτελέσει «σωσίβιο» για το ΑΕΠ του 2022.

«Οργώνοντας» όχι μόνο τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, αλλά όλες τις περιοχές της χώρας όπου έχουν πελάτες στον κλάδο του Τουρισμού, οι τράπεζες αποκομίζουν θετικά μηνύματα για τις κρατήσεις και εισπράττουν αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της φετινής σεζόν. Ενδεικτικά, η Eurobank, παρουσιάζοντας προχθές το πρόγραμμα Business Banking Τουρισμός, το οποίο υλοποιεί για 12η συνεχή χρονιά και απευθύνεται στις αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε νησιωτικές περιοχές και τη Χαλκιδική, εκτίμησε ότι οι ταξιδιωτικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν σε 20,7 εκατ. τουρίστες από 14,7 εκατ. το 2021 (ωστόσο, χαμηλότερα από τις 34 εκατ. αφίξεις, μαζί με την κρουαζιέρα, το 2019). H Τράπεζα αναμένει επίσης υψηλότερη δαπάνη ανά επισκέπτη φέτος, μετά την αύξηση που καταγράφηκε μέσα στην πανδημία και εκτιμά ότι τα τουριστικά έσοδα του 2022 θα ανέλθουν στα 15 δισ. ευρώ.

«Δεν υπάρχει βιώσιμο project στον Τουρισμό, το οποίο δεν θα βρούμε τον τρόπο να το χρηματοδοτήσουμε», δήλωσαν ο Γενικός Διευθυντής Retail Banking της Eurobank, Ιάκωβος Γιαννακλής και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής & επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Small Business Segment, Δημήτρης Οικονόμου, εκφράζοντας όχι μόνο τη στρατηγική της Eurobank, αλλά και την προτεραιότητα στη χρηματοδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων που δίνουν όλες οι τράπεζες.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, αφορούν στις ανάγκες των ξενοδοχείων, των επιχειρήσεων ενοικιάσεως αυτοκινήτων, των τουριστικών πρακτορείων και των εστιατορίων.

Τα ξενοδοχεία αναφέρουν στις τράπεζες ανάγκες κάλυψης εξόδων προετοιμασίας για το άνοιγμα της σεζόν, αγορά ή ανακαίνιση στέγης και αγορά εξοπλισμού, όπως επίσης ανάγκες εκσυγχρονισμού (άμεση ανάγκη ενεργειακής και ψηφιακής αναβάθμισης).

Οι επιχειρήσεις rent a car χρειάζονται χρηματοδότηση για ανανέωση του στόλου οχημάτων, δημιουργία και συντήρηση site και ψηφιακή προβολή.

Τα τουριστικά πρακτορεία ζητούν χρηματοδότηση για αγορά και συντήρηση πούλμαν για εκδρομές, δημιουργία και συντήρηση site και ψηφιακή προβολή.

Και τα εστιατόρια, χρηματοδότηση για τα έξοδα προετοιμασίας περιόδου και την αγορά πρώτων υλών, καθώς και για ανακαινίσεις.

Τα στελέχη της Eurobank επεσήμαναν ότι χρηματοδότηση μπορεί να βρεθεί ακόμη και για τις μικρότερες τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ ο ρόλος των τραπεζών πρέπει να είναι συμβουλευτικός και να καθοδηγούν τον πελάτη στην προσφορότερη επιλογή. Ειδικά όσον αφορά στο κόστος χρηματοδότησης, αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει, όπως είπαν, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε και που οδηγεί σταδιακά σε αύξηση επιτοκίων, είναι η επιχείρηση να εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα χαμηλό κόστος δανεισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank δίνει στον πελάτη τη δυνατότητα να πάρει κυμαινόμενο επιτόκιο για το επενδυτικό του προϊόν ή και να κλειδώσει από τώρα το επιτόκιό του για 10 – 15 χρόνια.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις – πελάτες όλων των τραπεζών – δεν χρειάζεται επίσης να έχουν το άγχος των εξασφαλίσεων που πρέπει να παρέχουν στις τράπεζες για τη λήψη δανείου. Και αυτό, διότι υπάρχουν προγράμματα, όπως το PanEuropean από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (European Investment Fund) που εγγυάται το 70% του δανείου που θα λάβει η επιχείρηση ή το πρόγραμμα του Γ΄ κύκλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που εγγυάται το 80% του δανείου.

Για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων τουριστικών επιχειρήσεων, λειτουργεί επίσης το PanEuropean του EIF, όπως και τα επενδυτικά δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και η συγχρηματοδότηση από το ΤΕΠΙΧ 40% άτοκα και 60% από την τράπεζα.

Ο Αναπτυξιακός, το ΕΣΠΑ και το Εξοικονομώ αποτελούν επίσης πηγή χρηματοδότησης για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος με το Καθεστώς 9 για την Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων και το Καθεστώς 10 για τις Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου μπορούν να αναμένουν τα καθεστώτα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2021 – 2027, ενώ λειτουργεί το πρόγραμμα Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις και ειδικότερα για τα ξενοδοχεία.

Ο Τουρισμός εμπίπτει και στο πεδίο των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF), το οποίο για την περίοδο 2021 – 2026, θα χορηγήσει επενδυτικά δάνεια και επιχορηγήσεις σε σημαντικούς πυλώνες όπως η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή μετάβαση, ή έρευνα και καινοτομία, μεταξύ άλλων. Όπως αναφέρουν οι τράπεζες, ακόμη και ο τομέας των συγχωνεύσεων που χρηματοδοτεί/επιχορηγεί το RRF μπορεί να λειτουργήσει για τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, αφού οι τράπεζες θέλουν να βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεις να μεγαλώσουν, καθώς μέσω μεγαλύτερων επιχειρήσεων – πελατών μεγαλώνουν και οι ίδιες οι τράπεζες.

Σημειώνεται τέλος, ότι για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου θα διατεθούν τον Ιούνιο κουπόνια 1.000 ευρώ για ψηφιακή αναβάθμιση και τον Σεπτέμβριο κουπόνια των 25.000 ευρώ για μεγαλύτερες επενδύσεις στην ψηφιακή αναβάθμιση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider