Σπριντ για το ψηφιακό πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης – Στόχος η δημοπράτηση 50 έργων άνω του 1 δισ. μέχρι το καλοκαίρι

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σπριντ για το ψηφιακό πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης – Στόχος η δημοπράτηση 50 έργων άνω του 1 δισ. μέχρι το καλοκαίρι
Σε αγώνα δρόμου εξελίσσεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει δημοπρατηθεί η πλειονότητα των έργων του ψηφιακού άξονα του Ταμείου Ανάκαμψης. Πάνω από 50 έργα με προϋπολογισμό άνω του 1 δισ. ευρώ πρέπει να έχει προκηρυχθεί μέχρι το καλοκαίρι. Ποιοι διαγωνισμοί έρχονται.

Θέση για το μεγάλο sprint που πρέπει να δοθεί μέχρι το τέλος του έτους δείχνουν να παίρνουν οι αρμόδιοι φορείς αλλά και οι εταιρείες πληροφορικής της χώρας, δεδομένου ότι καλούνται οι πρώτοι να δημοπρατήσουν κι οι δεύτεροι να αναλάβουν να φέρουν εις πέρας την πλειονότητα των ψηφιακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.

Ο αγώνας δρόμου μάλιστα θα πρέπει να είναι εκρηκτικός αφού μέχρι το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους θα πρέπει να έχουν δημοσιευτεί διαγωνισμοί για σχεδόν 60 ψηφιακά έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει δημοπρατηθεί το 90% των έργων που περιλαμβάνονται στον πυλώνα του ψηφιακού μετασχηματισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

Στο επίκεντρο Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και Δημόσιο

Οι δύο βασικοί πυλώνες των ψηφιακών προς δημοπράτηση, έργων είναι το Δημόσιο και οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Στην περίπτωση των ΜμΕ αναμένεται μέχρι το Πάσχα να προκηρυχθεί για παράδειγμα το έργο ύψους 180 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων. Στόχος είναι 100.000 επιχειρήσεις της χώρας να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία πρώτης γραμμής για να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές τους συναλλαγές, την τηλεργασία τους, τις ψηφιακές δεξιότητες των εργαζομένων τους, την κυβερνοασφάλειά τους κ.ά. Παράλληλα προβλέπεται να αντικατασταθούν μισό εκατομμύριο ψηφιακές μηχανές και 100.000 τερματικά αποδοχής συναλλαγών (POS) που χρησιμοποιούν τέτοιου τύπου επιχειρήσεις.

Αντίστοιχα στην περίπτωση του Δημοσίου έμφαση θα δοθεί στους τομείς της Δικαιοσύνης, της εξυπηρέτησης των πολιτών και επιχειρήσεων κατά τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο αλλά και της Υγείας.

Με στόχο την διευκόλυνση των συναλλαγών πολιτών κι επιχειρήσεων για παράδειγμα θα προχωρήσει η ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα (CRM) - έργο ύψους 74 εκατ. ευρώ - αλλά και η αναβάθμιση του ΕΣΗΔΗΣ, του κρατικού συστήματος προμηθειών. Επιπλέον άλλα 90 εκατ. ευρώ θα δοθούν στο πρόγραμμα για τις «Έξυπνες Πόλεις» το οποίο ανακοινώθηκε το Φθινόπωρο του 2021. Έτσι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους 16 δήμοι με πληθυσμό 100.000 κατοίκων και άνω αλλά και τα Τρίκαλα ως πρότυπος Δήμος, θα επιλέξουν τα έξυπνα εργαλεία που εκτιμούν ως απαραίτητα για τον εκσυγχρονισμό τους, μέσα από μια διαθέσιμη λίστα ψηφιακών λύσεων.

Με βήμα ταχύ θα προχωρήσει και η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα θα προχωρήσει η αναβάθμιση κι επέκταση των συστημάτων πληροφορικής στη Δικαιοσύνη ένα έργο ύψους 66 εκατ. ευρώ, η αναβάθμιση και επέκταση του συστήματος τήρησης αρχείων σε αστικά και ποινικά δικαστήρια- ένα έργο ύψους 30 εκατ. ευρώ, καθώς και η ψηφιοποίηση των έντυπων αρχείων δεδομένων των δικαστηρίων, ένα έργο ύψους 98 περίπου εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι προς κατακύρωση των Space-Wind ως οριστικών αναδόχων, οδεύει ήδη το έργο για την παροχή υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά ιδρύματα.

Έμφαση αναμένεται να δοθεί και στον κλάδο της Υγείας. Να θυμίσουμε ότι η ΚτΠ έχει ήδη θέσει σε δημόσια διαβούλευση το τεύχος διαγωνισμού για την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου τηλεϊατρικής στο σύνολο των υγειονομικών περιφερειών, ένα έργο ύψους 37,4 εκατ ευρώ το οποίο θα δημοπρατηθεί προσεχώς. Παράλληλα αναμένεται και η προκήρυξη νέων έργων από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Ο αγώνας δρόμου είναι αρκετά απαιτητικός και το στοίχημα αποδεικνύεται δύσκολο αν σκεφτεί κανείς τον καταιγισμό των έργων σε συνδυασμό με την έλλειψη ταλέντου που παρατηρείται παγκοσμίως αλλά και την χρονοβόρα διαδικασία που μεσολαβεί από την προκήρυξη έως την υπογραφή μιας τέτοιου τύπου σύμβασης - υπολογίζεται ότι απαιτούνται τουλάχιστον 10 μήνες. Αυτός είναι και ο λόγος που παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι θα απαιτηθούν συμμαχίες και συνέργειες προκειμένου οι επιχειρήσεις να διαχειριστούν τον μεγάλο όγκο των έργων αλλά και εγρήγορση από πλευράς του κρατικού μηχανισμού για να ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος δημοπρατήσεις και αναθέσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Έξυπνοι» γίνονται οι Δήμοι της χώρας - Πώς θα μοιραστούν τα 320 εκατ. ευρώ 

Έρχεται κουπόνι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό 100.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων  

Σε κόμβο δεδομένων εξελίσσεται η Ελλάδα - Πώς αλλάζουν το τοπίο οι νέες συμφωνίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider