Ξεκινάει η φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου για το Φράγμα Χαβρία των 106 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινάει η φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου για το Φράγμα Χαβρία των 106 εκατ. ευρώ
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, INTRAKAT – SUEZ – ΕΥΑΘ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ στην τελική ευθεία για το πρώτο φράγμα που κατασκευάζεται μέσω ΣΔΙΤ.

«Πυκνώνουν» από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι διεργασίες που θα οδηγήσουν στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τον διαγωνισμό για το Φράγμα Χαβρία των 106 εκατ. ευρώ καθώς εκκινούν οι διαδικασίες για τη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, που είναι ένα στάδιο πριν αυτό την κατάθεσης των προσφορών. Το αρμόδιο υπουργείο «χτίζει» της σχετικές επιτροπές που θα «τρέξουν» τη διαδικασία ενώ ήδη προ μηνός περίπου, όπως είχε αποκαλύψει το insider, αποφάσισε την έγκριση του Τεύχους «Πρόσκλησης Συμμετοχής σε Διάλογο» του Σταδίου Β.Ι της Β΄ Φάσης του Διαγωνισμού», δηλαδή του ανταγωνιστικού διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους, μεταξύ των οποίων βέβαια είναι οι 3 κοινοπραξίες που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον αλλά και πέρασαν στην επόμενη (τρέχουσα) φάση, ήτοι οι α) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, β) INTRAKAT – SUEZ ΕAU FRANCE S.A.S. – ΕΥΑΘ, γ) ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.

Στο πλαίσιο αυτό θα οριστικοποιήσει το αντικείμενο του έργου και άλλες παραμέτρους, ενώ στην τρίτη φάση θα δοθούν οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές από τις οποίες θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου. Στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι να συμβασιοποιηθεί μέσα στο 2022.

Υπενθυμίζεται ότι το project έχει εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, η διάρκεια του έργου είναι 30 χρόνια (360 μήνες) εκ των οποίων τα τρία χρόνια θα αφορούν στην κατασκευή του Φράγματος, των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και των απαραίτητων δικτύων και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 85,4 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ στα 105,9 εκατ. ευρώ). Το φράγμα Χαβρία είναι το πρώτο φράγμα που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ.

Το αντικείμενο της Σύμπραξης αφορά στην Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία του προτεινόμενου έργου και περιλαμβάνει την υλοποίηση των εξής υποδομών: του Φράγματος Χαβρία και των συνοδών τεχνικών έργων και τα έργα μεταφοράς από το Φράγμα Χαβρία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ), των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ, των εξωτερικών δικτύων. Με το έργο θα καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του 33% του συνόλου των υδατικών αναγκών της Χαλκιδικής, θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και θα εξασφαλιστεί η άρδευση 24.000 στρεμμάτων. Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος της περιοχής της Χαλκιδικής σε πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες και καλής ποιοτικής κατάστασης πόσιμου νερού και στη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων μεθόδων αποθήκευσης νερού και δημιουργία νέων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider