Real Estate: «Ανακατεύουν την τράπουλα» δημόσιο και ιδιώτες – Μπίζνες μισού δισ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Real Estate: «Ανακατεύουν την τράπουλα» δημόσιο και ιδιώτες – Μπίζνες μισού δισ. ευρώ
Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ στην Αθήνα. Η μετεγκατάσταση υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ, η κινητικότητα του δημόσιου τομέα και οι «σκέψεις» των ιδιωτών επενδυτών. Η «τράπεζα γης», οι αναπλάσεις, οι τράπεζες και τα άδεια κτίρια.

Στο παζλ του εγχώριου real estate φαίνεται να μπαίνει με δυναμικότερο τρόπο το Δημόσιο, με τους ιδιώτες επενδυτές να αναζητούν ευκαιρίες αλλά και νέες επιλογές σε μία συγκυρία κατά την οποία η ελληνική αγορά φαίνεται να προσφέρεται για νέες αναπτύξεις.

«Τα επόμενα 7 χρόνια περίπου 200 κτίρια στο αθηναϊκό κέντρο θα αλλάξουν χρήση, χρήστες και πιθανώς ιδιοκτήτες» υποστήριξε ο επικεφαλής της Dimand, Δ. Ανδριόπουλος από το βήμα της 22ης Prodexpo, δείχνοντας την τάση που αναμένεται στην αγορά ακινήτων, αναφερόμενος προφανώς στην μετεγκατάσταση υπουργείων στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ αλλά και των κεντρικών γραφείων των τραπεζών Πειραιώς και Eurobank στο Ελληνικό ή και στην αξιοποίηση των εκατοντάδων εγκαταλελειμμένων δημόσιων κτιρίων.

Σύμφωνα δε με τις πρώτες εκτιμήσεις οι επενδύσεις στο real estate στο κέντρο της Αθήνας αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ. Ο κ. Ανδριόπουλος υπενθύμισε πως πολλά από τα σχέδια, όπως η διπλή ανάπλαση στο Βοτανικό, συζητούνται επί χρόνια, αλλά τώρα προχωρούν. Οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει μνημόνια συναντίληψης για να μεταφερθούν εκτός κέντρου ενώ η ΔΕΗ απέκτησε ακίνητο στη Μεσογείων (στρατόπεδο Πλέσσα) που θα φτιάξει ένα επιχειρηματικό κέντρο. «Γιατί να μην λειτουργήσουν διαμερίσματα στα κτίρια του υπουργείου Οικονομικών στην Καραγεώργη Σερβίας;», έθεσε το ερώτημα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand. Ο οποίος κατέθεσε ως σκέψη ότι το κτήριο του υπουργείου Οικονομικών στο Σύνταγμα θα μπορούσε να στεγάσει εξάστερο ξενοδοχείο γνωστής διεθνούς αλυσίδας.

Αν για τον ιδιωτικό τομέα θεωρείται λογικό και αναμενόμενο να πρωτοστατεί στις επενδύσεις στον τομέα ακινήτων, αναμφίβολα η κινητικότητα που φαίνεται να επικρατεί στον δημόσιο τομέα, έχει ενδιαφέρον και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, με τον χώρο της κατοικίας να δείχνει ότι έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στο όλο «πλάνο».

Από το βήμα του συνεδρίου ακινήτων της Prodexpo, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Θανάσης Κοντογεώργης, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, βρίσκεται στην εκκίνηση ένα σημαντικό project για την κοινωνική κατοικία των νέων οικογενειών, με τη διαδικασία ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα) και ήδη εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης προανήγγειλε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινωθεί «ένα πρόγραμμα αξιοποίησης δημόσιας γης ή ακινήτων, με σκοπό την εξυπηρέτηση της κοινωνικής στέγης», όχι μόνο σε Αθήνα και μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια.

Επίσης, έδειξε ως τρεις παράγοντες για την εξέλιξη της Δημόσιας Περιουσίας: Έναν δημόσιο τομέα που να ανταποκρίνεται στις κρίσεις, μια χώρα με ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα, καθώς και την οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την κοινωνική συνοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τρίπτυχο «μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική σύνεση και ανάπτυξη άνω του 6%» αναμένεται να οδηγήσει σύντομα σε θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν εξασφαλιστεί 6 δισ. ευρώ για το κράτος πρόνοιας. Το εν λόγω στέλεχος έκανε λόγο για έργα όπως:

  • To Nέο Πρωτοδικείο της Αθήνας, το οποίο θα κατασκευαστεί πίσω από τον Άρειο Πάγο και θα υπηρετήσει την ψηφιακή ανάπλαση.
  • Την ανακαίνιση του ΟΑΚΑ και τη διεύρυνση του εμπορικών του χρήσεων.
  • Την ανάπλαση της περιοχής γύρω από το Βοτανικό και στον Ελαιώνα.

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος έκανε αναφορά στο μεγάλο σχέδιο για την μετεγκατάσταση υπουργείων στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ για το οποίο το 2022 θα γίνει η προκήρυξη του ΣΔΙΤ, θα ακολουθήσει το masterplan, οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις και θα υλοποιηθεί 5ετες πλάνο μετεγκατάστασης της ΕΑΣ σε άλλα κτίρια και αντίστοιχα των υπουργείων στην ΕΑΣ. «Έχουμε αυτή τη στιγμή σε 19 υπουργεία 191 κτίρια τα οποία 50 είναι ιδιόκτητα. Περίπου 60 εκατ. ευρώ πληρώνει το δημόσιο σε ενοίκια και κοινόχρηστα ετησίως». Τα 9 από τα 19 υπουργεία (που θα μεταφερθούν στην ΠΥΡΚΑΛ) στεγάζονται σε 127 κτίρια καταλαμβάνουν επιφάνεια περίπου 350.000 τετραγωνικών μέτρων κι ενδεικτικά, το υπουργείο Ανάπτυξης είναι σε 37 κτίρια και το ΥΠΟΙΚ σε 17 κτίρια.

Ο δε γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθ. Μπακογιάννης είπε πως σύντομα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα παρουσιάσει νομοσχέδιο για τις αναπλάσεις και εγκαταλελειμμένα κτίρια ώστε να υπάρξει ανανέωση των χρηστών σε αυτά τα κελύφη. Κατά την παρουσία του στο συνέδριο της Prodexpo, ο Ευθ. Μπακογιάννης έκανε λόγο για την «Τράπεζα Γης» αλλά και το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν ακίνητα στο κέντρο της πόλης για τη στέγαση «νέων κατοίκων».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης υποστήριξε πως το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον δείχνει πως αυτή η δεκαετία μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την Αθήνα. Τόνισε, επίσης, πως ο χειρότερος ιδιοκτήτης ή μισθωτής στην Αθήνα είναι το δημόσιο. «Υπάρχουν ατελείωτα μοναδικά κτίρια που έχουν μείνει κλειστά. Έτσι απαξιώνεται μια γειτονιά. Το παλιό κτίριο ΙΚΑ στην Πειραιώς από τότε που έκλεισε ολόκληρο το τετράγωνο ερήμωσε. Το κτίριο στην Πλατεία Δικαιοσύνης το παλιό Εφετείο. Στην Πανεπιστημίου έχουμε μοναδικά κτίρια κλειστά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο δήμαρχος Αθηναίων θεωρεί πως η Αθήνα μπορεί να έχει μια λαμπρή δεκαετία όπως είχε πριν από δέκα χρόνια η Λισαβόνα, πριν από είκοσι το Βερολίνο και πριν από τριάντα η Βαρκελώνη. Τόνισε πως υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς «μόνο γύρω από την Ομόνοια αναπτύσσονται ή έχουν κατασκευαστεί περίπου είκοσι ξενοδοχεία».

«Ξεκινάμε μια σοβαρή προσπάθεια αποτίμησης των ακινήτων του Υπερταμείου, με τη συνεργασία κλάδων του Ιδιωτικού Τομέα», ανέφερε από την πλευρά του, ο κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας. Η προσπάθεια αυτή θα γίνει σε συνεργασία με την Εταιρεία ακινήτων του Δημοσίου και θα προσκληθεί και ο ιδιωτικός τομέας ως αρωγός, με στόχο την σωστή εκτίμηση της αξίας τους και την αναγνώριση των προβλημάτων τους, με στόχο να μπορέσουν να αξιοποιηθούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Ο Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης τόνισε ότι επί της ουσίας, υποστήριξε πρόκειται για έναν συνδυασμό τεχνοκρατικής αντίληψης με ευαισθησία για τη δημόσια αποστολή που θα πραγματοποιηθεί με περιβαλλοντικό άξονα, καθώς είναι σημαντικό για την μείωση του βλαβερού αποτυπώματος και την ενθάρρυνση της βιοποικιλότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider