Νέοι διαγωνισμοί από τη ΔΕΔΑ για την επέκταση των δικτύων διανομής αερίου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέοι διαγωνισμοί από τη ΔΕΔΑ για την επέκταση των δικτύων διανομής αερίου
Προκηρύχθηκαν από τη θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών τα έργα για την κατασκευή δικτύων σε Λιβαδειά και Βέροια-Γιαννιτσά

Στον τελευταίο διαγωνισμό για την «άφιξη» του φυσικού αερίου στην Κεντρική Μακεδονία προχώρησε η ΔΕΔΑ, με τη θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών να προκηρύσσει τα έργα για την κατασκευή δικτύων διανομής στη Βέροια και τα Γιαννιτσά. Παράλληλα, η εταιρεία «έβγαλε στον αέρα» τον διαγωνισμό για την υλοποίηση των δικτύων και στη Λιβαδειά, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Στην περίπτωση της Βέροιας και των Γιαννιτσών, η ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) σχεδιάζει την ανάπτυξη αυτόνομων δικτύων, κάτι που σημαίνει πως τα δίκτυα δεν συνδέονται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς του ΔΕΣΦΑ, λόγω απόστασης, αλλά θα τροφοδοτούνται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), το οποίο θα μεταφέρεται οδικώς. Γι΄ αυτό τον σκοπό, ο ΔΕΣΦΑ θα δημιουργήσει μία «έξοδο» στον Διαδριατικό Αγωγό (TAP), στην περιοχή του Άσπρους.

Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού ανέρχεται σε 7,9 εκατ. ευρώ( χωρίς ΦΠΑ), ενώ ο ανάδοχος θα έχει 24μηνη προθεσμία ολοκλήρωσης των έργων, από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, στις δύο πόλεις θα αναπτυχθούν δίκτυα χαμηλής πίεσης συνολικού μήκους 80 χλμ. περίπου, στα οποία σε ορίζοντα 5ετίας θα συνδεθούν περίπου 2.900 οικιακοί, εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές.

Το πλάνο της ΔΕΔΑ, για την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου στην Κεντρική Μακεδονία, περιλαμβάνει τέσσερις ακόμη πόλεις, δηλαδή την Κατερίνη, τον Δήμο Αλεξάνδρειας, τις Σέρρες και το Κιλκίς, για τις οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί οι δημοπρατήσεις, ενώ έχουν ανακηρυχθεί οι ανάδοχοι.

Συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία, προβλέπεται να κατασκευασθούν 338 χιλιόμετρα δικτύων μέσης και χαμηλής πίεσης. Έτσι, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο αέριο 10.400 οικιακοί, 2.000 εμπορικοί και 11 βιομηχανικοί πελάτες.

Τα δίκτυα στη Στερεά Ελλάδα

Ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη δικτύων στη Λιβαδειά έχει προϋπολογισμό 5,9 εκατ. ευρώ (πλην ΦΠΑ), ενώ προβλέπει 23μηνη προθεσμία για την αποπεράτωση των δικτύων. Η τροφοδοσία της πόλης θα γίνεται από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς, χάρις στη γειτνίασή της.

Για την κάλυψη του συνόλου του αστικού ιστού θα κατασκευασθούν 57 χλμ. περίπου δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης. Με αυτό τον τρόπο, σε ορίζοντα 5ετίας εκτιμάται πως θα αποκτήσουν πρόσβαση στο καύσιμο κατ΄ ελάχιστο 1024 οικιακοί, 380 εμπορικοί και 3 βιομηχανικοί καταναλωτές.

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ περιλαμβάνει επίσης στην Περιφέρεια Στερεάς τη Λαμία, τη Θήβα, τη Χαλκίδα, την Άμφισσα και το Καρπενήσι. Στην περίπτωση των τριών πρώτων πόλεων, τα έργα έχουν ήδη δρομολογηθεί μέσω ισάριθμων διαγωνισμών, στους οποίους έχουν ανακηρυχθεί ανάδοχοι. Μάλιστα, για τη Λαμία έχει ήδη υπογραφεί στα τέλη Ιουλίου η σύμβαση ανάμεσα στη ΔΕΔΑ και τον ανάδοχο του έργου, την ένωση εταιρειών «INTRAKAT – ΕΡΓΩ ΑΤΕ», καθώς στο μεταξύ ολοκληρώθηκε ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Έτσι, το μόνο που απομένει είναι να προκηρυχθούν τα έργα σε Άμφισσα και Καρπενήσι, τα οποία διαχωρίσθηκαν καθώς και σε αυτές τις περιπτώσεις θα κατασκευασθούν αυτόνομα δίκτυα, που θα τροφοδοτούνται μέσω CNG.

Συνολικά στη Στερεά Ελλάδα, θα κατασκευασθούν 325 χιλιόμετρα δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης. Έτσι, θα πραγματοποιηθούν συνδέσεις 15.600 οικιακών, 1.500 εμπορικών και 10
βιομηχανικών πελατών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider