Τράπεζες
04-08-2021 | 20:02

Τρ. Πειραιώς: Δέκα κινήσεις – «ματ» για την αλλαγή προφίλ – Στόχος ΜΕΔ μόλις 3,6 δισ. ευρώ στις αρχές 2022

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Δέκα κινήσεις – «ματ» για την αλλαγή προφίλ – Στόχος ΜΕΔ μόλις 3,6 δισ. ευρώ στις αρχές 2022
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την ολοκλήρωση του 80% του πλάνου Sunrise – με κεντρικό άξονα τη μείωση των κόκκινων δανείων -, σε λιγότερο από 6 μήνες, για την εξυγίανση και ανασύσταση της Τράπεζας Πειραιώς, επεσήμανε η διοίκηση της Τράπεζας στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου.

Όπως αναφέρθηκε, με την πλήρη αποαναγνώριση των χαρτοφυλακίων, Phoenix και Vega, ύψους 7 δισ. ευρώ, και την τιτλοποίηση Sunrise 1 για την οποία η Τράπεζα ενέταξε στον «Ηρακλή ΙΙ», ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει υποχωρήσει στο 23%, στο ήμισυ των επιπέδων στα οποία βρισκόταν στο τέλος του 2020. Η τιτλοποίηση Sunrise 2, ύψους 2,6 δις. ευρώ, έχει λάβει rating και πρόκειται να υποβληθεί τις επόμενες εβδομάδες στο Υπουργείο Οικονομικών αίτηση ένταξης στον «Ηρακλή ΙΙ». Στη φάση αυτή, η Τράπεζα ολοκληρώνει την περίμετρο των δανείων που θα ενταχθούν στην τιτλοποίηση Sunrise 3, ύψους περίπου 1 δις. ευρώ και ακολουθούν οι διεργασίες για το χαρτοφυλάκιο leasing και ναυτιλιακών δανείων. Ο βηματισμός για την περαιτέρω εκκαθάριση του ισολογισμού από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οδηγεί σε δείκτη ΝPE 9% και μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 3,6 δις. ευρώ στις αρχές του 2022. Η απομείωση των ΜΕΔ θα μειώσει και το κόστος των προβλέψεων, το οποίο εκτιμήθηκε κάτω των 100 μονάδων βάσης στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Ερωτώμενη σχετικά για την επίπτωση της ρύθμισης που υπέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών και ενέκρινε η ΕΚΤ για τον φορολογικό χειρισμό του αναβαλλόμενου φόρου, η διοίκηση της Τράπεζας ανέφερε ότι είναι πολύ βοηθητική για όλο τον τραπεζικό τομέα και εξαιρετική για την περαιτέρω απομείωση των κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών, δίνοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες για ισχυρή κερδοφορία μέσα από την οποία θα μειώσουν σταδιακά τον DTC.

Σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από moratoria, τα οποία έχουν στην πλειοψηφία τους εκπνεύσει, αναφέρθηκε ότι μέχρι σήμερα οι νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων οφειλών ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ, ακριβώς στα επίπεδα που είχαν προβλεφθεί.

Η διοίκηση της Τράπεζας αναφέρθηκε στις νέες εκταμιεύσεις δανείων που ήδη ανήλθαν σε 3,4 δις. ευρώ στο α΄ εξάμηνο και όπως φαίνεται, θα ξεπεραστεί ο στόχος των νέων εκταμιεύσεων 5,7 δις. ευρώ στο τέλος του τρέχοντος έτους. Ώθηση στις νέες εκταμιεύσεις θα δώσει η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος από το β΄ εξάμηνο 2021 και οι διεργασίες για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Αναφέρθηκε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα, η Τρ. Πειραιώς βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων και το δ΄ τρίμηνο 2021 και κυρίως τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2022 θα είναι κρίσιμα για τη χρήση των πόρων του RRF.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκε στη διατήρηση υψηλού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και στα θετικά αποτέλεσμα του stress test της ΕΚΤ. Στο δυσμενές σενάριο, συνυπολογιζομένης της ΑΜΚ των 1,38 δις. ευρώ που υλοποίηση η Τράπεζα, ο δείκτης CET 1, με πλήρη εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ, διαμορφώνεται σε 10%, δηλ. επίπεδα του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Από τα ενδιαφέροντα projects που ανακοίνωσε η Τρ. Πειραιώς είναι αυτό της μετεγκατάστασης στο Ελληνικό των κεντρικών γραφείων της που τώρα βρίσκονται διασκορπισμένα σε 18 κτίρια σε όλη την Αττική. Με τη μεταγκατάσταση αυτή η Τράπεζα θα μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και θα έχει ετήσια μείωση κόστους άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Δέκα κινήσεις που άλλαξαν την εικόνα της Τράπεζας Πειραιώς

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου αναφέρθηκε σε δέκα κινήσεις που πέτυχαν να αλλάξουν το προφίλ της Τράπεζα και συγκεκριμένα:

  1. Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου – 1η Τράπεζα που πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μετά την κρίση στις αρχές του 2021, προσελκύοντας διεθνή κεφάλαια και ανοίγοντας τον δρόμο για την αναβάθμιση του κλάδου

  2. Έκδοση Ομολόγου Tier 2 – 1η έκδοση ομολόγου Tier 2 στην Ελλάδα, στα μέσα του 2019, μετά από πάνω από δέκα έτη.

  3. Έκδοση Ομολόγου ΑT1 – 1η έκδοση ομολόγου Additional Tier 1 στην Ελλάδα, στα μέσα του 2021, μετά από πάνω από δέκα έτη

  4. Μείωση ΝΡΕ – Μείωση NPE ύψους €19 δισ. τους τελευταίους 12 μήνες, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη, στον κλάδο, χρήση εγγυήσεων μέσω του προγράμματος Ηρακλής

  5. Διαχείριση ΝΡΕ – 1η τράπεζα στην Ελλάδα που προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με ανεξάρτητο διαχειριστή NPE στα μέσα του 2019

  6. Πώληση Πλατφόρμας Αποδοχής Καρτών – 1η Τράπεζα στην Ελλάδα που συμφώνησε την απόσχιση και πώληση της πλατφόρμας αποδοχής καρτών, επιτυγχάνοντας υψηλό δείκτη αποτίμησης

  7. Συνθετική Τιτλοποίηση – 1η Τράπεζα στην Ελλάδα που προχώρησε σε συνθετική τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων στις αρχές του 2021

  8. Αναπτυξιακά Προγράμματα – Συνεργασίες ύψους €6 δισ. με αναπτυξιακά ταμεία και διεθνείς οργανισμούς, ο μεγαλύτερος διαχειριστής διαρθρωτικών πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα

  9. Λειτουργικά Έξοδα – Πρώτη θέση στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, με τη μεγαλύτερη μείωση κόστους περίπου 30% τα τελευταία 4 χρόνια

  10. Πρωτοπορία ESG – Η μοναδική ελληνική τράπεζα που συμπεριλαμβάνεται στους "Europe’s 2021 Climate Leaders” των Financial Times, με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο πράσινων χρηματοδοτήσεων (συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), 1η Τράπεζα στην Ελλάδα που πραγματοποίησε εταιρικές χρηματοδοτήσεις με κριτήρια ESG. Πρώτη Τράπεζα που εξέδωσε ESG ομόλογο και αμοιβαίο κεφάλαιο.

Όπως είπε ο CEO της Τρ. Πειραιώς, Χρ. Μεγάλου, κατά τους τελευταίους 6 μήνες, περίπου 80% του σχεδίου Sunrise έχει ήδη υλοποιηθεί. Υλοποιήθηκε ΑΜΚ ύψους 1,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο 2021, έκδοση ομολόγου Additional Tier 1 ύψους 0,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2021 και δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους €0,8 δισ.: (α) 0,4 δισ. ευρώ κέρδη από χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων, (β) 0,1 δισ. ευρώ από την πρώτη συνθετική τιτλοποίηση που υλοποιήθηκε το δεύτερο τρίμηνο, (γ) 0,3 δισ. ευρώ από την απόσχιση και πώληση της πλατφόρμας αποδοχής καρτών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο.

Επίσης οι συναλλαγές NPE Phoenix-Vega ύψους 7 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκαν μέσω του προγράμματος «Ηρακλής» το δεύτερο τρίμηνο. Η διανομή σε είδος σε μετόχους της Πειραιώς του 65% των τίτλων μεσαίας και χαμηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Αυγούστου.

Η συναλλαγή NPE Sunrise 1 ύψους 7 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Ηρακλής» υπογράφηκε και ταξινομήθηκε ως διακρατούμενο στοιχείο προς πώληση το δεύτερο τρίμηνο. Η συναλλαγή ολοκληρώνεται σε χρόνο-ρεκόρ. Η συναλλαγή NPE Sunrise 2 ύψους 3 δισ. ευρώ έλαβε πιστοληπτική διαβάθμιση, ενώ επίκειται η αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής».

Η Διοίκηση της Τράπεζας επεσήμανε το ύψους 0,4 δισ. ευρώ επαναλαμβανόμενο αποτέλεσμα προ φόρων το πρώτο εξάμηνο και τα καθαρά έσοδα προμηθειών στα 101 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο -το καλύτερο ιστορικά τρίμηνο της Πειραιώς. Για τις νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους 1,8 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, ανέφερε ότι ήταν το καλύτερο ιστορικά τρίμηνο της Πειραιώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.