Πραγματοποιήθηκε η 44η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πραγματοποιήθηκε η 44η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου
Η τράπεζα κατάφερε να μειώσει σημαντικά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δάνειων, να βελτιώσει το σύνολο των διαδικασιών και κανονισμών της εναρμονιζόμενη πλήρως με τις εποπτικές απαιτήσεις.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 44η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου την Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2021, στο ξενοδοχείο Du Lac στα Ιωάννινα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση.

Τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής όπως πλέον επιτάσσει η εποχή, παρευρέθηκαν στη Γενική Συνέλευση εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της Ηπείρου, θεσμικοί παράγοντες, επιχειρηματίες και συνέταιροι, αποδεικνύοντας πως χαίρει της εμπιστοσύνης της τοπικής κοινωνίας και αποτελεί μια αποτελεσματική και αξιόπιστη Τράπεζα με κομβικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της Ηπείρου.

Η Γενική Συνέλευση άνοιξε με την εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου κ. Κωνσταντίνου Ζωνίδη όπου αναφέρθηκε στη σταδιακή άρση των μέτρων και την ασφαλή επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας, στους παράγοντες που κατέστησαν ορατή την έξοδο από την κρίση αλλά και στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα και η Περιφέρεια Ηπείρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η Τράπεζα Ηπείρου ανταποκρίθηκε στην αυξημένη ζήτηση για παροχή ρευστότητας, συμμετέχοντας σε όλα τα κρατικά προγράμματα στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ παράλληλα στάθηκε δίπλα στην τοπική κοινωνία της Ηπείρου, προσφέροντας υγειονομικό υλικό και ιατρικό εξοπλισμό στα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Ζωνίδης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της τελευταίας πενταετίας, στην οποία η σύνθεση και η πορεία του απερχόμενου Δ.Σ. με την είσοδο στο εταιρικό κεφάλαιο του στρατηγικού επενδυτή, ΤΕΑΕΑΠΑΕ το 2015, άλλαξε επίπεδο στην πορεία της Τράπεζας, παρά το βαρύ οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα που άφησε η πανδημία COVID-19 την τελευταία διετία.

Οικονομικά στοιχεία

Η Τράπεζα Ηπείρου πέτυχε ισχυρή λειτουργική επίδοση, εκπληρώνοντας με απόλυτη επιτυχία μία πληθώρα στόχων που δημιουργούν νέες αναπτυξιακές προοπτικές για την Ήπειρο και την Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, αύξηση ενεργητικού από 206 σε 282 εκ € (37%), αύξηση ιδιωτικών καταθέσεων από 172 σε 246 εκ € (43%)και χορηγήσεων μετά από προβλέψεις από 170 εκ € σε 204 εκ € (20%), με αύξηση μελών από 14.800 σε 19.000, με διπλασιασμό των ιδίων κεφαλαίων που ξεπερνούν σήμερα τα 22 εκ €, σταθερά υψηλή λειτουργική κερδοφορία σε όλη τη διάρκεια της πενταετίας που σωρευτικά ξεπερνά τα 16 εκ €, με διατήρηση σταθερού κόστους λειτουργίας πάρα την αύξηση του προσωπικού από 76 σε 87, και με τη βελτίωση του συνόλου των χρηματοοικονομικών δεικτών που οδήγησε στην επίτευξη υψηλοτάτου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που σήμερα, προσεγγίζει το 16% (πάνω από το ελάχιστο όριο του 13,05 %), γεγονός που κατατάσσει την τράπεζα ανάμεσα σε αυτές με τον υψηλότερο ΔΚΕ.

Πέραν όλων αυτών η τράπεζα κατάφερε να μειώσει σημαντικά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δάνειων, να βελτιώσει το σύνολο των διαδικασιών και κανονισμών της εναρμονιζόμενη πλήρως με τις εποπτικές απαιτήσεις, αλλά και με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές αρχές εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε τη μετάπτωση του μηχανογραφικού της συστήματος καθώς και των συστημάτων ηλεκτρονικής τραπεζικής σε ένα νέο σύγχρονο και με εξαιρετικές δυνατότητες μηχανογραφικό σύστημα που ανοίγει νέες προοπτικές για τον οργανισμό.

Τέλος αποφάσισε την επέκταση του δικτύου της με το άνοιγμα νέων καταστημάτων σε Μέτσοβο και Πάργα στοχεύοντας στην περαιτέρω στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ζωνίδης αναφέρθηκε στις επερχόμενες εκλογές που έχουν ως σκοπό την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και ευχαρίστησε όλους για την εμπιστοσύνη και τη στήριξή τους κατά την τετραετία που πέρασε.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Ιωάννης Βουγιούκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, ο οποίος αναφέρθηκε στη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της Τράπεζας και την επιτυχή υλοποίηση του στρατηγικού της πλάνου, γεγονός που καθιστά την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και την αμεσότητα ως τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα. Ο κ. Βουγιούκας παρουσίασε αναλυτικά τα οικονομικά μεγέθη του 2020, με τα σημαντικότερα εκ των οποίων να είναι η αύξηση των εσόδων προ προβλέψεων (ΡΡΙ) κατά 34%, η περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) από 65,3% το 2019 σε 55,7%, η ενίσχυση του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (ΔΚΕ) κατά 26 μονάδες βάσης και η αύξηση της καθαρής κερδοφορίας κατά 23,4%. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη παροχή νέων ψηφιακών υπηρεσιών, οι οποίες δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού, της απλοποίησης και της τεχνολογικής αναβάθμισης των διαδικασιών της Τράπεζας, όπως η διαδικασία ταυτοποίησης στο gov.gr με κωδικούς e-banking και η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικαιροποίησης στοιχείων πελάτη.

Επιπρόσθετα, ο κ. Βουγιούκας, αναφέρθηκε στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του 2021-2022 και τους στόχους που έχουν τεθεί για τη διατήρηση της ισχυρής θέσης της Τράπεζας στην Ήπειρο. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για την περαιτέρω μείωση κόκκινων δανείων, τη συνεχή βελτίωση σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων, την εξέλιξη του ψηφιακού μετασχηματισμού και την επέκταση του δικτύου καταστημάτων στην Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα στο Μέτσοβο. Κλείνοντας, υπογράμμισε την ευκαιρία που έχει η Ήπειρος να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία και θα εκκινήσουν την ψηφιακή μετάβαση στη νέα εποχή, μέσα από την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Εντεταλμένος Εκτελεστικός Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, κ. Βασίλειος Τσουκανέλης, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της Τράπεζας για το 2020 είναι σύμφωνα με τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι η συμβολή της στην προσπάθεια ανάκαμψης της τοπικής οικονομίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι αδιαπραγμάτευτη. Στόχος της Διοίκησης είναι να αποτελεί η Τράπεζα μια εταιρεία-πρότυπο στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, ικανή να δημιουργεί αξία για τον τόπο της, την Ήπειρο, με πράξεις που κάνουν τη διαφορά στις ζωές των μετόχων της και την κοινωνία.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ, κ. Χρήστος Παπαδόγιαννης, τόνισε στην ομιλία του ότι το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ παραμένει στρατηγικός επενδυτής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου για τον μετασχηματισμό της σε ένα σύγχρονο πιστωτικό ίδρυμα, ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σήμερα και στις προκλήσεις του αύριο. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι από κοινού με την Τράπεζα, εργάζεται σκληρά με στόχο τη χρηματοδότηση της τοπικής οικονομίας και την ανάπτυξη της κοινωνίας της Ηπείρου.

Με την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης, όλα τα Διοικητικά στελέχη της Τράπεζας εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τα αποτελέσματα του 2020 και ευχαρίστησαν όλο το προσωπικό της Τράπεζας που εργάζεται καθημερινά με αφοσίωση και αποφασιστικότητα με μέγιστο σκοπό την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας για όλους τους Ηπειρώτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider