Alpha Bank: Στις 28/6 η ΑΜΚ – Προδιαγράφεται ισχυρή ζήτηση και μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Στις 28/6 η ΑΜΚ – Προδιαγράφεται ισχυρή ζήτηση και μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ
Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την επικείμενη ΑΜΚ αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού συμμετοχής του ΤΧΣ στην Alpha Bank και σε είσοδο νέων ξένων μετόχων.

Ολοταχώς στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η οποία προμηνύεται μία ακόμη ισχυρή ψήφος των διεθνών επενδυτών στο ελληνικό growth story, βαδίζει η Alpha Bank.

Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την επικείμενη ΑΜΚ αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού συμμετοχής του ΤΧΣ (ελέγχει ποσοστό 10,94%) στην Alpha Bank και σε είσοδο νέων ξένων μετόχων. Το Ταμείο έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει έως του ποσοστού που κατέχει, ωστόσο τις τελικές αποφάσεις θα λάβει το Γενικό Συμβούλιο τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, διαφαίνεται ότι το προ ημερών «όχι» του John Paulson στην ΑΜΚ της Alpha Bank μέσω WSJ, θα εξελιχθεί σε «ναι» όταν έρθει η ώρα του book building. Με τη χθεσινή του αποχή από τη γενική συνέλευση των μετόχων, ο J. Paulson (ελέγχει ποσοστό 5,6%) απέφυγε να καταψηφίσει την αύξηση κεφαλαίου και πιθανολογείται ότι δύσκολα θα εκχωρούσε το δικαίωμα της διατήρησης ποσοστού μειοψηφίας.

Σημειώνεται ότι ποσοστό λίγο άνω του 5% στην Alpha Bank απέκτησε τις τελευταίες ημέρες η Schroeders, ενώ με ποσοστά περί το 3,5% μετέχουν αμφότερα η Vanguard και το Norges Investment Fund και με περίπου 3% έκαστο η Blackrock και το Capital World Fund.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, στις επαφές που πραγματοποιούν η Τράπεζα και οι ανάδοχοι ενόψει της ΑΜΚ, διαπιστώνεται ισχυρό ενδιαφέρον από υφιστάμενους μετόχους οι οποίοι θέλουν να αυξήσουν το ποσοστό τους, καθώς και από επενδυτές που δεν έχουν συμμετοχή στην Τράπεζα και θέλουν να αποκτήσουν από τα αδιάθετα. Επίδοξοι νέοι επενδυτές στην Alpha Bank έχουν τοποθετηθεί ήδη στη μετοχή μετά τις 24 Μαΐου, όταν η διοίκηση της Τράπεζας ανακοίνωσε την σχεδιαζόμενη ΑΜΚ. Τις επόμενες ημέρες, η Τράπεζα και οι ανάδοχοι θα λάβουν τις προθέσεις συμμετοχής (ζήτηση νέων μετοχών και σε ποια τιμή) των επενδυτών, σχηματίζοντας εικόνα για την εξέλιξη του βιβλίου προσφορών.

Μετά το «ναι» που έδωσε στην ΑΜΚ, ύψους έως 800 εκατ. ευρώ, το 84,9% της απαρτίας των μετόχων στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση, το βιβλίο προσφορών για την ιδιωτική τοποθέτηση των διεθνών επενδυτών και η δημόσια προσφορά για τους εγχώριους επενδυτές αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, να εκκινήσουν στις 28 Ιουνίου και να ολοκληρωθούν στις 30. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα εγκρίνει την τιμή της ΑΜΚ και την κατανομή των νέων μετοχών στους παλαιούς και νέους μετόχους, ενώ οι νέες μετοχές αναμένεται να τεθούν προς διαπραγμάτευση στις 14 ή 15 Ιουλίου.

Το ενημερωτικό δελτίο για την ΑΜΚ της Alpha Bank αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 25 Ιουνίου, ενώ νωρίτερα θα έχει συνεδριάσει το Δ.Σ. της Τράπεζας προκειμένου να ορίσει το εύρος της τιμής στην οποία θα πραγματοποιηθεί η ΑΜΚ, τον επιμερισμό της συνδυασμένης προσφοράς μεταξύ δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης, καθώς και την ημερομηνία καταγραφής των υφιστάμενων μετόχων, προκειμένου αυτοί να έχουν δικαίωμα κατά προτεραιότητα κατανομής των νέων μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΜΚ της Alpha Bank πραγματοποιείται με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης, ωστόσο οι υφιστάμενοι μέτοχοι που θα συμμετάσχουν στην ιδιωτική τοποθέτηση ή στη δημόσια προσφορά θα έχουν προτεραιότητα στην κατανομή των νέων μετοχών. Σημειώνεται ότι το σύνολο των υφιστάμενων μετόχων, ανεξαρτήτως εάν συμμετείχαν στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση ή όχι, θα μπορούν να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ διασφαλίζοντας, εφόσον το επιθυμούν, ποσοστό νέων μετοχών ίσο με αυτό που θα κατέχουν κατά την ημερομηνία καταγραφής (record date).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Υπέρ της ΑΜΚ το 84,90% μετόχων στη σημερινή Γ.Σ.

Alpha Bank: Εγκρίθηκε η ΑΜΚ ύψους έως 800 εκατ. ευρώ - Άνω του 57% το ποσοστό απαρτίας

Reuters: Πράσινο φως των μετόχων της Alpha Bank στην ΑΜΚ

gazzetta
gazzetta reader insider insider