Reuters: Πράσινο φως των μετόχων της Alpha Bank στην ΑΜΚ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Πράσινο φως των μετόχων της Alpha Bank στην ΑΜΚ
Alpha Bank
Μεταξύ των υποστηρικτών της ΑΜΚ είναι και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που διακατέχει το 11% των μετοχών της τράπεζας.

Οι μέτοχοι της Alpha Bank αναμένεται την Τρίτη να δώσουν την έγκριση τους στη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ύψους 800 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Reuters κορυφαίος αξιωματούχος της Alpha Bank.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έγκριση της ΑΜΚ θα χρειαστεί να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον τα δύο τρίτα αυτών στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της τράπεζας, με απαρτία 50% για να εγκριθεί το σχέδιο.

Μεταξύ των υποστηρικτών της ΑΜΚ είναι και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που διακατέχει το 11% των μετοχών της τράπεζας, με στέλεχος του ΤΧΣ να υποστηρίζει στο Reuters πως το Ταμείο είναι υπέρ της ΑΜΚ.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Alpha Bank επιθυμεί την άντληση κεφαλαίων προκειμένου να τροφοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξή της, ειδικά την ώρα που τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσουν να διοχετεύονται στη χώρα.

Η προγραμματισμένη πώληση μετοχών θα πραγματοποιηθεί μέσω bookbuilding σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές και με ταυτόχρονη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, έχοντας στόχο την ολοκλήρωσή της έως τα μέσα Ιουλίου.

Η Alpha Bank έχει αναφέρει ότι αν και τα δικαιώματα προτίμησης θα ακυρωθούν, θα δοθεί προτεραιότητα στους υφιστάμενους μετόχους.

Όπως επισημαίνει το Reuters, στους κορυφαίου θεσμικούς μετόχους της τράπεζας περιλαμβάνονται ο όμιλος Vanguard με έδρα στις ΗΠΑ, η Capital Research, η BlackRock και η Norges Bank, ενώ πρόσφατα η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Schroders με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε ότι τα ποσοστά της στην Alpha ανήλθαν στο 5,08% επί του συνόλου.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά της, η Glass Lewis, ένας από τους μεγαλύτερους συμβούλους θεσμικών επενδυτών, έχει ταχθεί υπέρ της «ισχυρά λογικής» πρότασης προς τους μετόχους, ειδικά στο πλαίσιο των ιδιαίτερα θετικών συνθηκών της αγοράς στην παρούσα φάση, με τα οφέλη να υπερτερούν των ανησυχιών για dilution.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι μέτοχοι θετικά διακείμενοι ως προς το σχέδιο. Η ISS, ένας άλλος ανεξάρτητος proxy adviser, έχει αντιταχθεί στο σχέδιο, αναφέροντας ότι η τράπεζα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα επάρκειας κεφαλαίων και ότι οι μέτοχοι που δεν μπορούν να συμμετάσχουν θα υποστούν «αραίωση».

Επίσης, το hedge fund Paulson & Co που ελέγχει σχεδόν το 5,6% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας τάσσεται επίσης κατά του σχεδίου, σύμφωνα με άλλη πηγή του Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider