«Ηρακλής ΙΙ»: Την ερχόμενη εβδομάδα το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ηρακλής ΙΙ»: Την ερχόμενη εβδομάδα το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες
Η έγκριση για την 18μηνη παράταση του ελληνικού Asset Protection Scheme θα ακολουθηθεί από την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου μέχρι τα τέλη του μήνα. Πυρετώδεις οι προετοιμασίες και οι διαπραγματεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών με τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης. Τι ζητούν για ευνοϊκότερους όρους συμμετοχής τους στο Σχήμα. Τα ακίνητα στο προσκήνιο.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται από την Κομισιόν το «πράσινο φως» για τον «Ηρακλή ΙΙ», σηματοδοτώντας την έναρξη της δεύτερης φάσης μείωσης των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, με στόχο μονοψήφιο δείκτη NPE ήδη από φέτος και καθολικά το 2022, και δη σε σύγκλιση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Ο «Ηρακλής ΙΙ» θα αναλάβει επιπλέον κόκκινα δάνεια 30 – 32 δις. ευρώ και θα συνοδευτεί από κρατικές εγγυήσεις 12 δις. ευρώ.

Η έγκριση για την 18μηνη παράταση του ελληνικού Asset Protection Scheme «Ηρακλής», για το διάστημα Απριλίου 2021 – Οκτωβρίου 2022, αναμένεται να ακολουθηθεί από την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου μέχρι τα τέλη του μήνα. Οι προετοιμασίες για τον νόμο είναι πυρετώδεις, με συναντήσεις των νομικών τμημάτων του Υπουργείου και αυτών των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης, ενώ συνάντηση με τις τράπεζες είχε τις προηγούμενες ημέρες και ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός. Σήμερα ο κ. Ζαββός αναμένεται να συναντηθεί με τις εταιρείες διαχείρισης.

Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης έχουν υποβάλει προτάσεις για την βελτίωση των όρων συμμετοχής τους στον «Ηρακλή ΙΙ» και κάποιες από αυτές θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στον νέο νόμο. Ωστόσο, απαράβατες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο είναι αφενός να μην προσκρούουν στους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων, αφετέρου να μην επηρεάζεται η αρχιτεκτονική των τιτλοποιήσεων και κυρίως η αξιοπιστία των senior τίτλων μέσω του rating που τους συνοδεύει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, τα αιτήματα των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης περιλαμβάνουν και το θέμα των ακινήτων, τα οποία συνοδεύουν ως εμπράγματες εξασφαλίσεις τα κόκκινα δάνεια που θα τιτλοποιούνται. Ειδικότερα ζητείται να δοθεί στις εταιρείες ειδικού σκοπού (στις οποίες μεταφέρονται οι τιτλοποιήσεις για να μεταβιβαστούν στον «Ηρακλή») η δυνατότητα να αποκτούν ακίνητα από τους πλειστηριασμούς. Για το λόγο αυτό, να μπορούν να ανοίγουν γραμμές ρευστότητας προκειμένου να αντλούν ρευστότητα και να εκδίδουν εγγυητικές για τη συμμετοχή τους σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Παράλληλα, ζητείται να οριστεί με ποια σειρά κατάταξης θα ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των γραμμών ρευστότητας από τις πληρωμές που θα επιτυγχάνουν οι ανακτήσεις των τιτλοποιήσεων.

Σε σχέση με τα ακίνητα, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης έχουν θέσει επίσης θέμα τροποποίησης του νόμου περί τιτλοποιήσεων ώστε να επιτραπεί στα SPVs των τιτλοποιήσεων να αποκτούν όχι μόνο ακίνητα που φέρουν υποθήκη ή προσημείωση για την εξασφάλιση της τιτλοποίησης, αλλά επίσης και μετοχές εταιρειών απόκτησης ακινήτων (REOCOs). Μάλιστα, ζητείται να ισχύσει στην περίπτωση αυτή και για τις εταιρείες ειδικού σκοπού η απαλλαγή από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Άλλα ζητούμενα των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης περιλαμβάνουν την επιμήκυνση, από δύο σε τρεις μήνες, της περιόδου υποβολής αναφορών στην ΤτΕ για την πορεία των ανακτήσεων, καθώς και την μεταβολή της ημερομηνίας της περιοδικής καταβολής της προμήθειας για τις κρατικές εγγυήσεις. Η καταβολή της προμήθειας ζητείται να γίνεται μαζί με τις πληρωμές των ομολόγων από τα SPVs (σημειώνεται ότι με τα έσοδα που έχει το SPV από τη διαχείριση των τιτλοποιήσεων αποπληρώνει τα ομόλογα), βάσει προαποφασισμένης προτεραιοποίησης (το λεγόμενο waterfall).

Ένα ακόμη ζητούμενο αφορά το χρονικό διάστημα από το οποίο θα ξεκινά η μέτρηση των επιδόσεων της τιτλοποίησης, δηλαδή της απόδοσης του χαρτοφυλακίου. Το χρονικό αυτό διάστημα που μετριέται από τη χορήγηση της κρατικής εγγύησης έχει ήδη παραταθεί στους 24 από 12 μήνες αρχικά και τώρα ζητείται να παραταθεί στους 36.

Τέλος, ζητείται να οριστεί ότι η έναρξη του business plan της τιτλοποίησης, και όχι η ημερομηνία διορισμού του servicer, θα λαμβάνεται ως χρονική αφετηρία για τον υπολογισμό των χρηματοροών της τιτλοποίησης βάσει των οποίων αξιολογούνται οι επιδόσεις των διαχειριστών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider