Μείωση 10% στην κατανάλωση ηλ. ενέργειας το α΄ δίμηνο – Οριακή άνοδος στις χονδρεμπορικές τιμές

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μείωση 10% στην κατανάλωση ηλ. ενέργειας το α΄ δίμηνο – Οριακή άνοδος στις χονδρεμπορικές τιμές
Τα δεδομένα για το πρώτο δίμηνο του έτους επιβεβαιώνουν την τάση που έχει καταγραφεί από την έναρξη της κρίσης, δηλαδή το γεγονός ότι η αυξημένη οικιακή κατανάλωση δεν μπορεί να υπερκεράσει την πτώση της ζήτησης στη μέση και την υψηλή τάση.

Αισθητό «αποτύπωμα» στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας άφησε η πανδημία και κατά τους πρώτους δύο μήνες του έτους, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το διασυνδεδεμένο σύστημα. Έτσι, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουάριου η κατανάλωση κατέγραψε «βουτιά» κατά 10%, συγκριτικά με το πρώτο δίμηνο του περασμένου έτους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ τους δύο πρώτους μήνες στο διασυνδεδεμένο σύστημα καταναλώθηκαν 8.282 Γιγαβατώρες (GWh). Στον αντίποδα, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020, η κατανάλωση ήταν 9.079 Γιγαβατώρες.

Όπως είναι φυσικό, η «βουτιά» στη ζήτηση προήλθε από την περιστολή των οικονομικών δραστηριοτήτων, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί από την εποχή που ενέσκηψε η υγειονομική κρίση, το μεγαλύτερο μερίδιο της πτώσης αφορά τη μέση τάση (δηλαδή τις επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους), και λιγότερο την υψηλή τάση από την οποία ηλεκτροδοτούνται οι βιομηχανίες.

Μάλιστα, τα δεδομένα για το πρώτο δίμηνο του έτους επιβεβαιώνουν την τάση που έχει καταγραφεί από την έναρξη της κρίσης, δηλαδή το γεγονός ότι η αυξημένη οικιακή κατανάλωση (λόγω του lockdown και των περισσότερων ωρών που περνούν οι πολίτες στα σπίτια τους) δεν μπορεί να υπερκεράσει την πτώση της ζήτησης στη μέση και την υψηλή τάση. Κάτι που συνέβη και το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, παρόλο που η κακοκαιρία στο τελευταίο διάστημα του Φεβρουαρίου ενίσχυσε τη ζήτηση σε ρεύμα από τα ελληνικά νοικοκυριά.

Αυξημένο 2,4% το χονδρεμπορικό κόστος

Την ίδια στιγμή, με βάση τα δεδομένα του ΑΔΜΗΕ, οριακά αυξημένη ήταν το πρώτο δίμηνο η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 2,4% έναντι της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του 2020. Έτσι, η μέση τιμή για Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2021 ήταν 64 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh), ενισχυμένη κατά περίπου 1,5 ευρώ έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, όταν είχε διαμορφωθεί στα 62,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω νούμερα αφορούν το σύνολο των επιβαρύνσεων για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από το διασυνδεδεμένο σύστημα, καθώς οι επιμέρους συνιστώσες ήταν διαφορετικές στα δύο δίμηνα. Ο λόγος είναι πως, στο διάστημα που μεσολάβησε άλλαξε η «αρχιτεκτονική» των εγχώριων χονδρεμπορικών αγορών, με την έναρξη εφαρμογής από την 1η Νοεμβρίου του Target Model και στην Ελλάδα.

Έτσι, για παράδειγμα, το κόστος εξισορρόπησης ήταν φέτος σημαντικά ενισχυμένο (στα 10,1 ευρώ ανά Μεγαβατώρα από 3,8 ευρώ το περσινό δίμηνο), καθώς στο Target Model η αμοιβή των υπηρεσιών εξισορρόπησης δεν γίνεται πλέον με διοικητικά οριζόμενο τρόπο, αλλά μέσω των τιμών που προκύπτουν χρηματιστηριακά, στην Αγορά Εξισορρόπησης. Στον αντίποδα, από τις επιβαρύνσεις που ίσχυαν στο προηγούμενο μοντέλο συναλλαγών, έχει πλέον καταργηθεί από έσοδο του ΕΛΑΠΕ το Μεσοσταθμικό Μεταβλητό Κόστος Θερμικών Συμβατικών Σταθμών (ΜΜΚΘΣΣ), η μέση τιμή του οποίου ήταν περίπου 2,8 ευρώ ανά Μεγαβατώρα το περσινό δίμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider